Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bijela kuća i FED podržavaju mjere za poticanje gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush i predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke danas su podržali zahtjeve za donošenje paketa kratkoročnih mjera za poticanje gospodarstva kako bi se izbjegla recesija.

Svjedočeći pred Odborom Predstavničkog doma Kongresa za proračun, Bernanke je kazao da takav paket treba biti primijenjen brzo i privremeno, primjerice na rok od 12 mjeseci, kako dugoročno ne bi stvarao fiskalne izazove, odnosno manjak prihoda u državnoj blagajni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

Čelnik FED-a, američke središnje banke, nije naznačio nikakve konkretne odrednice ili određeni plan, već je govorio općenito o paketu mjera za pomoć gospodarstvu. Vjerojatno će takav paket uključivati porezne olakšice, navodi u izvješću CBS News.

"Fiskalna akcija u načelu može biti korisna i osigurati širu pomoć gospodarstvu nego što to može FED samo sa smanjenjem kamatnih stopa", rekao je Bernanke.

Međutim "oblik i primjena fiskalnog programa je od kritičnog
značaja", upozorio je.

Bernanke je predvidio usporeni gospodarski rast u 2008. godini, ali ne i recesiju, koja nastupa kada dva tromjesečja uzastopce izostane gospodarski rast.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto potvrdio je u četvrtak da predsjednik Bush, suočen s produbljavanjem gospodarske krize koja potresa Sjedinjene Države, podržava vladinu intervenciju. 

Sve do sada je Bijela kuća tvrdila da predsjednik samo razmatra neku vrstu kratkoročnih poticaja.

Fratto također nije iznosio pojedinosti o tome kako treba izgledati paket poticaja, osim što je rekao da se sve opcije razmatraju. 

Najavio je da će se Bush u četvrtak o tim mjerama konzultirati s čelnicima Kongresa.

U srijedu su predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i čelnik republikanaca u domu John Boehner, najavili izradu zakona koji bi trebao ojačati oslabljeno gospodarstvo SAD-a, pogođeno teškom krizom na stambenom i kreditnom tržištu, rekordnim gubicima banaka, visokom cijenom nafte, rastom vanjskotrgovinskog deficita i slabljenjem dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene