Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrija će u cjelosti preuzeti banku Hypo Group Alpe Adria, kako bi se izbjegao njezin kolaps.


U pregovore o sudbini banke, koji su trajali cijeli vikend, bio je uključen i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet. Prema dogovoru, Austrija bi trebala izdvojiti do 450 milijuna eura, čime bi Hypo dobio dodatni kapital od ukupno 1,5 milijardi eura, a stopa adekvatnosti kapitala bi porasla na 8,0 posto. 

Vezani članci Koronavirus u Pragu, Češka Češka produljila izvanredno stanje za još dva tjedna. U Beču dijele testove, bez negativnog rezultata nema ni u trgovinu Koronavirus na ulicama Budimpešte Zemlje u EU zatvaraju rizična područja, Belgija ide u jednomjesečni strogi lockdown: "Suočavamo se s trećim valom"

Dosadašnji će vlasnici za spas posrnule banke izdvojiti 1,05 milijardi eura, izjavio je  austrijski ministar financija Josef Proell. Pritom će najveći dioničar njemački BayernLB u HGAA ubrizgati 825 milijuna eura svježeg kapitala. Koruške vlasti osigurat će 200 milijuna, a osiguravateljska kuća Grawe 30 milijuna eura.Prema procjenama, banka će ove godine ostvariti gubitak od 1,45 milijardi eura.  Prema tome, sudbina banke o kojoj se može samo nagađati, nije optimistična.