Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema štednje

'Ako će BDP rasti 1,5 posto, iz krize ne izlazimo slijedećih 5 godina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon šokantne objave Svjetske banke kako je Hrvatska na dnu ljestvice zemalja iz euro-azijske regije po gospodarskom oporavku, predsjednica Vlade Jadranka Kosor odabrala je šutnju. Ministar financija, Ivan Šuker, pak, uvjerava da je Hrvatska na putu izlaska iz krize.

Socijalne pomoći i naknade za nezaposlene trebalo bi prvo rezati kada bi se poslušalo savjet Svjetske banke. Ministar Šuker iz Amerike poručuje - ne dolazi u obzir. A koliko zapravo izdvajamo na socijalu: Više od 2 milijarde za socijalnu skrb, isto toliko za porodiljne naknade, milijardu i pol za nezaposlene te skoro dvije na dječji doplatak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dok ekonomija pada 'Vladi je cilj zadržavanje fotelja, a ne boljitak' Slika nije dostupna Nakon noćenja u zatvoru Predsjednik HUS-a sproveden na ročište

Čak su i sindikati skloni smanjenju socijalnih davanja. 'U slučaju da kontrolni mehanizmi profunkcionira i da oni koji ne trebaju socijalnu pomoć budu preko te rigorozne kontrole onemogućeni', prokomentirao je Ozren Matijašević iz HUS-a.

SDP misli slično. Socijalu, ali onu pravu, kažu, ne bi ni oni dirali. 'Osnova za socijalnu pomoć mora biti imovinski cenzus. Netko tko ima kuću, stan i veliku imovinu ne može ostvarivati socijalnu pomoć', uvjeren je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras.

Nema naznaka štednji

Hrvatska iz krize ne izlazi jer se financiraju gubitaši, kupuje socijalni mir, ne smanjuju troškovi države, a istovremeno raste vanjski dug. U isto vrijeme ministar Šuker tvrdi svi hvale vladine gospodarske mjere. Sindikalist Matijašević se slaže mjere bi kaže koristile da se provode. 'Projekt pomoći poduzetnicima donesen je u 4. mjesecu. Još ni jedan zajam nije odobren iako je diljem Hrvatske podneseno više od stotinu zahtjeva', rekao je.

Ni u proračunu nema naznaka štednji koja vodi iz krize. Planirani prihod države je 108 milijardi, trošak 122 milijarde, a deficit će se namirivati zaduženjima. Većina troškova je zadana: plaće 22 milijarde, mirovine 35 milijarde, HZZO 20 milijardi i zdravstvo 23 milijarde. 'Mi smo u dvije godine pali za 8 posto. BDP, kada bi rast bio 1,5 posto kako najavljuje HDZ, mi se slijedećih 5 godina nećemo oporaviti. To SDP ne može dopustiti', rekao je Maras.

>> 'Sporije smo ušli, pa sporije i izlazimo iz krize'

Svjetska banka preporuča smanjenje socijalnih davanja te smanjenje inozemnog zaduženja. U izbornoj godini vlada to sigurno neće napraviti. I treba li čuditi što smo gospodarski uz bok s Kirgistanom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene