Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je molekularna gastronomija

Iz gladnih proždrljivaca postajemo istraživači hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstveni pristup hrani može dovesti do novih, ukusnijih i kvalitetnijih jela!

Pojam 'Molekularna gastronomija' skovali su 1988. njezini začetnici, francuski znanstvenik Hervé This i mađarski fizičar Nicholas Kurti - kuhanje je primjenjena kemija u loncu, spajanje namirnica različitih sastojaka u jedno ukusno jelo!
This i Kurti bili su odlučni da od kulinarstva stvore znanstvenu disciplinu čiji su interes kemija i fizika pripreme hrane. This je radio kao kemičar, ali i kao kuhar dok je Kurti profesor fizike na Sveučilištu Oxford.

Pročitajte i ovo Osijek Nezaboravne zimske večeri Zimska hedonistička metropola Dekoriranje jela Dokaz vrhunske kvalitete Nove Michelinove zvjezdice na dva hrvatska otoka, Chef otkrio što je bilo ključno

Pod njihovim utjecajem kulinarstvo spojeno sa znanošću pretvara kuhinje rijetkih svjetksih restorana u male kemijske laboratorije u kojima se nalaze sastojci netipični za kuhinju kakvu poznajemo, poput boca sa tekućim dušikom, kalcij klorid, laseri, centrifuge ili homogenizatori.

Pod utjecajem kemije, fizike i biologije mnogi su se načini pripreme jela revolucionarno promijenili. Tako neki restorani nude neobične deserte poput sladoleda od duhana, dobivenog s tekućim dušikom. Možete kušati hranu okusa ljubičica ili u tanjuru gledati u dekorirane komadiće karamele koji svakih nekoliko sekundi mijenjaju boju ( naravno sve dok ih ne pojedete).

U molekularnoj gastronimiji se eksperimentira sa prirodnim sastojcima koji mijenjaju teksturu i izgled jelu, a ponekad i okus.

Danas postoje majstori koji će stvoriti sasvim neobična jela kao što to radi katalonski majstor 'pjene i zraka', chef Ferran Adria. Adria je danas na samom vrhu ljestvice top chefova svijeta i vlasnik restorana El Bulli (koji se nalazi u općini Roses na Costa Bravi), a koji može primiti samo neznatni dio od milijun zaprimljenih rezervacija godišnje.

Ferran Adria je molekularni gastronom kojega španjolski mediji nazivaju još i 'alkemičarem kuhinje', jednu polovicu godine provodi u laboratoriju kao prehrambeni tehnolog, a drugu polovicu godine je u kuhinji, spajajući na taj način teoriju i praksu. Njegov El Bulli tri je godine uzastopno proglašen najboljim svjetskim restoranom.

Nađete li se ondje i uspijete dobiti stol svakako kušajte neka njegova jedinstvena jela ili možda bolje reći njegove kreacije kao što su - 'espuma de humo' (pjena s okusom dima), 'aire de zanahoria con coco amargo' (zraka od mrkve s gorkim kokosom), pjena s okusom gljiva, mjehurići od ružine vodice, zamrznute pistacije tekućim dušikom koji tako ostaju izvana hladni, a iznutra hrskavi, topli čokoladni fondant sa sladoledom od kikirikija i karamelom od artičoka ili i mnoga druga jela.

Princip 'manje je više'

Mnogi se slažu da je kada je riječ o kulturi stola, sa nesvakidašnjim jelima napravljen je velik odmak od klasičnih, tradicionalnih jela. U trendu su 'neka drugačija' jela, a prenatrpane tanjure moramo jednostavno zaboraviti i okrenuti se istraživanju malih ukrašenih obroka. Upućeni tvrde morate se opustiti i uživiti se u ulogu degustatora jer tek će te tako spoznati kako hrana reagira na različite kuharske tehnike i kako naši osjeti ; okus, miris, opip i sluh utječu na percepciju hrane i način na koji uživamo u njoj.

Novi nas trendovi iz gladnih proždrljivaca pretvaraju u strpljive istraživače jela od namirnica visoke vrijednosti, jer i molekularna gastronomija koketira 'slow food' doziranjem, a upućeni tvrde često ju prati ponuda kvalitetnih i vrhunskih vina, pjenušaca i šampanjaca i naravno sve se toči na čaše.

Koliko je god inovativna, napredna, neobična i trend u svijetu- molekularna gastronomija, baš poput i nekih tradicionalnih recepata ostavlja mnoga otvorena pitanja- možda sve dok ju ne kušamo!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene