Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj oboljelih od gripe svakog dana je sve veći, a u jeku je i sezona respiratornih infekcija. Kako biste spriječili ove, ali i mnoge druge bolesti, vaš najveći saveznik nisu tablete i sirupi, već hrana.


Predstavljamo vam voće i povrće koje je prava imunitetska bomba koja djelotvorno suzbija razne bolesti. Što se voća tiče, tu se izdvajaju smokve, borovnice i šipak.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Cijepljenje protiv gripe od četvrtka i u NZJZ ''Dr. Andrija Štampar'', iz Zavoda poslali važnu uputu svima koji se žele cijepiti Urbano vrtlarstvo sve popularnije - 6 Korona iznjedrila i pravi hit: Doznajte kako do svježeg voća i povrća na vlastitom balkonu. I to dvaput brže nego u klasičnom vrtu

Borovnice spadaju u superhranu izrazito bogatu antioksidansima. Ako ih poprskate s malo limunova soka i pomiješate s jagodama (mogu i iz zamrzivača), dobit ćete izuzetno zdrav voćni obrok.

Kalij, magnezij i antioksidansi koji se nalaze u smokvi smanjuju šećer u krvi i jačaju metabolizam. Izaberite smokve s tamnijom kožicom, jer sadrže više hranjivih sastojaka.

Djelotvoran je i šipak, koji ima snažna antioksidansna i protuupalna svojstva, zbog čega ima sposobnost zaustavljanja rasta i ubijanja stanica karcinoma prostate.

Od povrća obratite pažnju na gljive i rajčicu. Rajčica sadrži likopen koji štiti od degenerativnih bolesti. Ukoliko nije sezona tog izvrsnog povrća, poslužite se sokom od rajčica. Gljive općenito, a naročito shitake, bogate su antioksidansima. Ako ih kuhate s crnim vinom, koje sadrži resveratrol, imunološki sustav će vam biti izuzetno zahvalan.

Začini su također jako dobri u borbi protiv raznih bolesti. Čili papričice stimuliraju metabolizam, razrjeđuju krv i pomažu u oslobađanju endorfina (hormona sreće). Osim toga, idealni su pojačivač ukusa, koji ne povećava broj kalorija u obroku. Čili papričice bogate su beta-karotenom koji se u krvi pretvara u vitamin A i tako se bore protiv infekcija.

Đumbir, pikantan dodatak azijskim jelima, nije korijen već stabljika, što znači da sadrži žive komponente koje poboljšavaju zdravlje. Glavni među njima je gingerol, antikancerogeni sastojak koji je najefektivniji kod raka debelog crijeva. Svjež, osušen ili u prahu, u svakom obliku podjednako je djelotvoran.

Također, imajte na umu da je vrlo zdrav začin i cimet. Naime, osim što je nezaobilazan u kolačima s jabukama, cimet bi trebao biti obavezan sastojak zdrave prehrane. Ovaj začin snižava nivo kolesterola, štiti organizam od dijabetesa i sprečava razvoj bakterija i nastajanje lošeg zadaha iz usta.

Tu je još i zeleni čaj, čija su ljekovita svojstva odavno poznata. Zahvaljujući antoksidansima koje sadrži, zeleni čaj smanjuje rizik od pojave najvećeg broja kancerogenih bolesti. Također sadrži fitonutrijente, koji potiču razvoj prijateljskih crijevnih bakterija.