Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Odluka Vrhovnog suda

Željko Dolački mora državi vratiti 3,3 milijuna kuna, inscenirao krađu zlata iz policijskog sefa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud odbio je žalbu Željka Dolačkog, bivšeg voditelja Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, osuđenog zbog iscenirane provale u sef i krađe zlata iz sefa u sjedištu kriminalističke policije u Heinzelovoj 2016. godine

Vrhovni sud tako je pravomoćno potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je osuđen na šest godina zatvora, oduzeta mu je imovinska korist te u proračun mora uplatiti 3,3 milijuna kuna. 

Pročitajte i ovo Donald Trump Predsjednički imunitet Trump zatražio intervenciju Vrhovnog suda Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak?

"Optuženik je osuđen jer je kao visokopozicionirani policijski službenik iskoristio svoj položaj. Bili su mu dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada ,pa tako i novac i zlato u metalnom sefu u njegovu uredu. Novac i zlato u vrijednosti najmanje 3.327.989,00 kuna uzeo je za sebe. Kako bi to prikrio, inscenirao je provalu u jedan ured i provalnu krađu u svoj ured i metalni sef, sve u zgradi policijske uprave", navodi se u obrazloženju odluke. 

Vrhovni sud smatra da kazna na koju je Dolački osuđen nije ni prestroga niti preblaga nego "pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti".

"Pravilno su kao olakotne okolnosti cijenjenje osobne prilike optuženika, odnosno činjenica da je oženjen i otac troje djece. Iako je do sada neosuđivan, od tako visoko pozicioniranog policijskog službenika neosuđivanost se i očekuje, pa ta okolnost ne smije imati znatan utjecaj na odmjeravanje visine kazne. S druge strane, kao otegotno je cijenjeno da je optuženik svojim postupkom nanio sramotu policiji koja je upravo zadužena za sprečavanje kriminalnih aktivnosti. Njegov postupak ima utjecaj i na povjerenje građana u tu instituciju. Način počinjenja kaznenog djela u kojem je podmetao materijalne dokaze radi odvraćanja istrage prema sebi upućuje na određen stupanj drskosti i potpuno nekritičan odnos prema počinjenom kaznenom djelu", poručuju s Vrhovnog suda. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene