Željko Dolački (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Željko Dolački (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vrhovni sud odbio je žalbu Željka Dolačkog, bivšeg voditelja Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, osuđenog zbog iscenirane provale u sef i krađe zlata iz sefa u sjedištu kriminalističke policije u Heinzelovoj 2016. godine


Vrhovni sud tako je pravomoćno potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je osuđen na šest godina zatvora, oduzeta mu je imovinska korist te u proračun mora uplatiti 3,3 milijuna kuna. 

Vezani članci Pjerino Bebić Bivši gradonačelnik osiguravao besplatni smještaj u hotelima i apartmanu na trošak grada, sud presudio: Radit će za opće dobro Vrhovni sud Republike Hrvatske Objavljeni detalji sa sjednice Vrhovnog suda: Otkriveno zašto je Milanovićev kandidat dobio tako malo glasova

"Optuženik je osuđen jer je kao visokopozicionirani policijski službenik iskoristio svoj položaj. Bili su mu dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada ,pa tako i novac i zlato u metalnom sefu u njegovu uredu. Novac i zlato u vrijednosti najmanje 3.327.989,00 kuna uzeo je za sebe. Kako bi to prikrio, inscenirao je provalu u jedan ured i provalnu krađu u svoj ured i metalni sef, sve u zgradi policijske uprave", navodi se u obrazloženju odluke. 

Vrhovni sud smatra da kazna na koju je Dolački osuđen nije ni prestroga niti preblaga nego "pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti".

"Pravilno su kao olakotne okolnosti cijenjenje osobne prilike optuženika, odnosno činjenica da je oženjen i otac troje djece. Iako je do sada neosuđivan, od tako visoko pozicioniranog policijskog službenika neosuđivanost se i očekuje, pa ta okolnost ne smije imati znatan utjecaj na odmjeravanje visine kazne. S druge strane, kao otegotno je cijenjeno da je optuženik svojim postupkom nanio sramotu policiji koja je upravo zadužena za sprečavanje kriminalnih aktivnosti. Njegov postupak ima utjecaj i na povjerenje građana u tu instituciju. Način počinjenja kaznenog djela u kojem je podmetao materijalne dokaze radi odvraćanja istrage prema sebi upućuje na određen stupanj drskosti i potpuno nekritičan odnos prema počinjenom kaznenom djelu", poručuju s Vrhovnog suda.