Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šestero rumunjskih državljana, pet muškaraca i jedna žena u dobi od 22 do 27 godina, privedeni su jučer u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci jer je tijekom kriminalističke obrade utvrđeno da su na području Hrvatske počinili više kaznenih djela, odnosno da su krivotvorenim platnim karticama s magnetnim zapisom na bankomatima podizali svote od 300 do 5000 kuna.


Osnovano se sumnja da su počinili kaznena djela krivotvorenja isprava i računalne prijevare te im je određena mjera zadržavanja u pritvoru od 48 sati, a za sedmim je članom skupine raspisana tjeralica.

Vezani članci Po prvi put u Zagrebu parkiranje se može platiti i karticama (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Novost za Zagrepčane: Parking u gradu sada se može platiti i karticama Klađenje (Ilustracija. Getty Images) Dječak se ''navukao'' na klađenje i ocu potrošio više od pola milijuna kuna

Do sada je obrađeno samo pet banaka i utvrđeno da je skupina Rumunja od 22. svibnja do 3. lipnja ove godine na više bankomata različitih banaka napravila najmanje 250 nezakonitih transakcija te pribavila protupravnu imovinsku korist od najmanje 200.000 kuna i 8000 eura.

Djelatnici Saktora kriminalističke policije, Odjela organiziranog kriminaliteta i djelatnici Policijske postaje Opatija otkrili su skupinu počinitelja nakon što su prikupljene obavijesti od udruge banaka, napravljene analize i prikupljena operativna saznanja policije.

Tijekom policijske obrade utvrđeno je da je skupina rumunjskih državljana boravila u privatnom smještaju na području Rijeke te da posjeduju dva osobna automobila.

Pretragom stana i automobila pronađeno je više platnih kartica, tzv. "bijele plastike" te domaći i inozemni novac u vrijednosti od oko 110.000 kuna.

Također je utvrđeno da su pribavili najmanje 92 krivotvorene platne kartice s magnetnim zapisima koji su presnimljeni s magnetnih zapisa originalnih kartica u vlasništvu osoba s područja Europske unije, skeniranjem ili na druge načine.

Od pribavljenih krivotvorenih kartica koje je su koristili, do sada su pronađene 33 kartice, a kriminalistička se obrada nastavlja jer postoji osnovana sumnja da su jednaka kaznena djela počinili i na području susjednih zemalja, navodi PU primorsko-goranska.