Mjesto pronalaska avionske bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata
Mjesto pronalaska avionske bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata Foto: Nel Pavletic/Pixsell

U Rijeci započinje akcija uništenja avionske bombe pronađene na gradilištu bivše tvornice u Izviđačkoj ulici. Policija je izdala upozorenje Riječanima te posebne upute stanovnicima ulica kojima će konvoj s avionskom bombom prolaziti do Kamenjaka, gdje će biti uništena.


Primorsko-goranska policija u četvrtak, 13. veljače, u 6 sati ujutro započet će s premještanjem avionske bombe koja je prije nekoliko dana pronađena na gradilištu bivše tvornice u Izviđačkoj ulici u Rijeci. 

Vezani članci Ilustracija E, nećeš, razbojniče! Krao u trgovini pa napao zaštitara koji ga je uhvatio na djelu Policijski očevid, ilustracija Muškarac (37) preminuo u policijskoj postaji dan nakon uhićenja

Zbog toga će evakuirati stanovnike iz zgrada u čak četiri riječke ulice, priopćili su iz policije. 

"Kako je mjesto pronalaska u blizini stambenih i drugih infrastrukturnih objekata, iz sigurnosnih razloga bit će provedena potpuna evakuacija svih građana u ulicama i kućnim brojevima kako slijedi: Creska ulica kućni brojevi 14 i 14/1, Izviđačka ulica kućni brojevi 6, 8 i 11, Labinska ulica kućni brojevi 39 i 45 i Ulica Ante Pilepića kućni brojevi 11, 13, 15, 17, 19 i 19/1", priopćili su iz policije.

Građane mole da se pridržavaju uputa policije te da od 7 do najkasnije 8 sati napuste svoje domove te savjetujemo da zaključaju ulazna vrata i spuste rolete, ali da prozorska krila ili vrata sa staklenim površinama ostave otvorena. Prođe li sve prema planu, građani bi se u svoje domove mogli vratiti od 11 sati.

Stanovnici ulica kojima će prolaziti s avionskom bombom ne moraju napuštati svoje stanove, ali iz policije im preporučuju da ostanu u domovima i da ne stoje blizu prozora. 

Riječ je o ulicama: Pulska, Portić, Istarska, Liburnijska, Podkoludricu, Pionirska, Creska, Silva Milenića Lovre, Marina Jakominića, Labinska, Lošinjska, Lovranska, Vere Bratonje , Izviđačka, Bujska, Braće Cetina, Ante Pilepića, Milutina Bataje, Bože Vidasa, Ivana Zavidića, Mirka Jengića, Milana Udovića, Petra Jurčića, Ivana Lenca, Braće Fućak, Obitelji Sušanj, Avelina Turka, Ivana Ćikovića Belog, Slavka Tomašića, Braće Baćić, Ludvetov Breg, Marije Grbac i Diračje. 

Ostalim građanima koji se nalaze dalje od mjesta pronalaska bombe iz policije savjetuju da ne izlaze iz svojih domova, odnosno da se ne zadržavaju na otvorenom prostoru.

Objavljena je i trasa kojom će prolaziti do mjesta gdje će avionska bomba biti uništena:

Izviđačka ulica- Labinska – Liburnijska – Istraska – Ljubljanka – Kvarnerska – rotor Matulji – raskrižje Uho – A-8 – A-7 – Vrata Jadrana – čvor Diračje – izlaz čvor Rujevevica – rotor kod Inter spara – ŽC 5215 – čvor Hosti – čvor Štefani – raskrižje Halubjan – raskrižje Pogled – ŽC 5017 (Petrolejska cesta) – Garići – Saršoni – Skvažići – Benčani – Sv. Jurja – Grohovski put – ulica Braće Fućak – Pašac – DC-3 – Svilno – Buzdohanj – Čavle – A-6 – Kikovica – Piramida – Kamenjak.

"Upozoravaju se građani da se ne zadržavaju na trasi kretanja te da poštuju upute policijskih službenika na osiguranju sve do prolaska opasnog tereta. Također, upozoravaju se građani da se tijekom sutrašnjeg dana ne zadržavaju na području Kamenjaka gdje će biti provedena neutralizacija avionske bombe", poručuju iz policije te građane mole da prate i poštuju upute njihovih djelatnika.