Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završeno suđenje

Završeno suđenje Dužnoviću, traži se najveća kazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završnim riječima tužiteljstva i obrane na zagrebačkom Županijskom sudu dovršeno je suđenje Kazimiru Dužnoviću, optuženom za krvavu pljačku Reiffeisen banke u Sesvetama u kojoj je prije godinu dana poginuo mladi policajac Ivan Grbavac i ranjeno petero njegovih kolega.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Vinja izricanje presude najavio je za petak 14. svibnja u 12 sati. Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Ivan Plevko za Dužnovića je zatražio najveću moguću kaznu, dok je njegov odvjetnik Krešimir Krsnik sud zamolio za milost. Ponovio je da Dužnović sigurno nije odgovoran za smrt mladog policajca te da mnoštvo drugih okolnosti razbojstva na sudu nije sa sigurnošću utvrđeno i potkrijepljeno dokazima. Suprotno obrani, tužiteljstvo tvrdi da je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je Dužnović počinio svih devet kaznenih djela koje mu se optužnicom stavljaju na teret. Osim razbojstva, ubojstva i ranjavanja petorice policajaca, u optužnici se spominju i nedozvoljeno posjedovanje oružja te kazneno djelo općeopasne radnje.

Pročitajte i ovo Ilustracija masovna pucnjava u Iranu Muškarac kalašnjikovim ubio 12 članova obitelji, uključujući oca i brata Pucnjava u Bijeljini Nema informacija o ozlijeđenima VIDEO Pucnjava u susjedstvu: U dvorište političara bačena eksplozivna naprava

Tužitelj smatra kako je nedvojbeno da se Dužnović 5. svibnja prošle godine s kalašnjikovom u sportskoj torbi pojavio u banci, zaprijetio svima i od ustrašenih službenica uzeo gotovinu. No, uto se pojavila prva policijska ophodnja, a on je iz automatske puške započeo paljbu s ‘nedvosmislenom namjerom da ih usmrti’. Grbavca je nažalost i uspio ubiti, a vještačenjem je potvrđeno da se hitac zrna s čeličnom jezgrom odbio od zid i ‘rikošetirao’ u tijelo mladog policajca, kazao je tužitelj.

>> Prihvaćen novi svjedok s očevida na suđenju Dužnoviću

‘Činjenica je da su na odjeći ubijenog pronađeni kemijski elementi koji upućuju na to da se nije moglo raditi o nekom drugom metku’, dodao je tužitelj, odbacujući tvrdnje obrane da je Grbavac ubijen u ‘prijateljskoj vatri’. Podsjetio je i da je optuženi nakon izlaska iz banke u Ulici Jakova Gotovca pucao na drugu policijsku patrolu, prilikom čega je teško stradao policajac Jadranko Certin, kojega su liječnici jedva spasili. Dužnovićev branitelj, pak, tvrdi da u cijelom slučaju nije bilo kvalitetnog medicinskog i balističkog, a kamoli kombiniranog vještačenja.

U istrazi se, kaže, nisu obavila vještačenja metaka s mjesta zločina, a pištolji policajaca su izuzeti tek šest mjeseci kasnije. Kazao je i da obrana izrijekom ne tvrdi da je Grbavca ubio netko od kolega, već samo da to nije učinio optuženi Dužnović. Dio odgovornosti Krsnik je prebacio i na policiju, ističući da cijeli slučaj ne bi bio toliko zamršen da su se prilikom njegova rasvjetljavanja poštivala pravila policijske struke. Zbog toga će, najavio je, bez obzira na presudu podnijeti kaznene prijave, jer je u policijskom postupanju počinjen niz propusta.

'Mlad je i treba živjeti’

Krsnik ističe da ne želi umanjiti Dužnovićevu odgovornost, ali da mora braniti njegova ljudska i zakonska prava da ne odgovara za nešto što nije počinio. ‘Dužnović je mlad i treba živjeti’, naglasio je Krsnik. Ocijenio je i da su provedena balistička vještačenja, prema kojima je Grbavac stradao od odbijenog Grbavčevog metka, ‘u najmanju ruku znanstvena fantastika’, jer su ‘svi relevantni stručnjaci’ potvrdili da ‘rikoše’ pod takvim kutom nije moguć.

Zbog toga smatra da njegovog branjenika treba osloboditi za ubojstvo mladog policajca, dok je za ostala kaznena djela kazao da ih je počinio u stanju panike te pod utjecajem lijekova u kombinaciji s alkoholom. ‘On je ipak ljudsko biće, ima samo 26 godina i svjestan je da će mnoge godine provesti u zatvoru’, zaključio je Krsnik. Dužnović je na kraju kratko kazao da se kaje za sve što mu se stavlja na teret. Prije završnih riječi sud je odbio prijedloge njegove obrane za novim svjedocima, vještačenjima i dodatnom rekonstrukcijom krvave pljačke. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene