Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priveden monstrum

'Kod oca je postojala i ljubav i mržnja koju nije mogao izdržati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U stravičnom slučaju iz Rovinja, tvrdi psihijatar Vladimir Gruden, vidi se sukob emocija.

45-godišnjak iz Rovinja zbog ubojstva devetogodišnjeg sina priveden je na sud u Puli. Taj stravičan zločin potresao je cijelu Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Zapljena u Rovinju - 1 Proizvodio i preprodavao Najveća zaplijena droge u Istri ove godine: Policija kod 51-godišnjeg muškarca pronašla više od 10 kilograma raznih supstanci Ilustracija U prisutnosti djeteta Muškarac priveden u Rovinju: Udarao po vratima i žrtvu ozlijedio elektrošokerom

Da stvar bude gora, otac je više puta bio prijavljivan i kazneno i prekršajno, i to zbog obiteljskog nasilja. Zbog toga je ležao i u zatvoru, no nitko nije očito previše reagirao. Pognute glave, 45-godišnji monstrum poslijepodne je priveden na županijski sud u Pulu pod opsadom novinara. Njegovi susjedi u Rovinju nisu nimalo iznenađeni. 'Tu je bilo problema i prije ne. Policija je non-stop bila tu. Tu se znalo da će nešto biti, da će se nešto dogoditi', rekao je jedan susjed.

>> Rovinj: Otac više puta prijavljivan zbog zlostavljanja!

Devetogodišnji dječak zajedno sa 17-godišnjom sestrom živio je s majkom. Jučer je navodno otišao ocu. 'Majka je bila na poslu, dijete je došlo iz škole i otišlo kod oca. Nitko nije pitao centar', rekla je Eda Rajko iz centra za socijalnu skrb u Rovinju. Mrtvog na kauču ubrzo ga je pronašla majka i pozvala hitnu. Ali dječaku nije bilo spasa. Policija je odmah uhitila dječakova oca, iako je pokušao pobjeći. 'Uzroci smrti i sve pojedinosti oko načina izvršenja kaznenog djela bit će poznate po okončanju kriminalističkog istraživanja i po dobivenom nalazu obdukcije', rekla je Nataša Rogić – Jukopila, glasnogovornica PU istarske.

Obitelj je već mjesecima pod nadzorom centra za socijalnu skrb. Pogotovo otac, zbog čega je centar i tražio od suda da mu zabrani kontakt s djecom. Jer, majka se žalila da djecu nikad nije vraćao na vrijeme, znao se pred njima i napiti, vrijeđati, od sina je tražio da mu u kontejneru skuplja boce. U ovom slučaju, tvrdi psihijatar V vidi se sukob emocija. 'Moramo reći da je kod tog oca istovremeno postojala i ljubav i mržnja koju on nije mogao izdržati. Dakle, on je želio imati svoje dijete pokraj sebe, a pošto ga nije imao, pošto ga je rijetko imao, onda je svoju bol riješio tako da ga uopće nema', kaže Gruden.

U rovinjskom slučaju očito je zakazao i sustav. Taj čovjek ima na desetke kaznenih prijava. Na općinskom sudu vodio se postupak zabrane kontakata s malodobnim djetetom. Centar za socijalnu skrb trebao je nadgledati obitelji. 'Ništa nije ukazivalo da bi baš tako tragično završilo. Zaista nikad nismo vidjeli da je nešto ukazivalo da bi se to moglo desiti, takav tragičan događaj', kaže Rajko. Iznenađuje ovakva izjava centra za socijalnu skrb jer 45-godišnjak iza sebe ima pozamašan dosje.

2006. dobio je godinu i devet mjeseci zatvora uvjetno zbog nasilničkog ponašanja u obitelji. Tri godine poslije to je ponovio još tri puta. Zbog iste stvari odležao je i 30 dana zatvora i dobio šest mjeseci obaveznog liječenja od alkohola. Jučer nije bio pijan, ali da se čitav niz prekršaja shvatio ozbiljno ovako stravičan zločin nad devetogodišnjim sinom možda bi se mogao spriječiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene