Obavijesti Pretražite Navigacija
Milijunska šteta

Sumnja u zločinačko udruženje: USKOK istražuje devetero ljudi

USKOK (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
USKOK (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Okrivljenici su, na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 5.622.000,00 kuna, navodi USKOK u priopćenju.

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetoro hrvatskih državljana (1967., 1962., 1991., 1985., 1976., 1951., 1958., 1973., 1975.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, priopćili su na svojim stranicama.

Pročitajte i ovo Uhićenja Oštetili proračun Oglasila se policija i USKOK oko velike akcije uhićenja: Zaplijenjen kokain koji u uličnoj prodaji doseže više od milijun kuna Granični prijelaz, ilustracija - 1 osumnjičeno 10 ljudi i 2 tvrtke U Hrvatskoj i BiH pala zločinačka organizacija koja je švercala automobile

"Osnovano se sumnja da je I. okr., kao stvarni voditelj poslovanja četiri trgovačka društva, od 1. siječnja 2016. do 30. travnja 2018., u Zagrebu i Kutini, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi sebi i drugima, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike odredivši prvo kao cilj djelovanja nabavljanje umjetnih gnojiva bez plaćanja PDV-a za potrebe stvarnih stjecatelja, a to su društva u kojima je I. okr. stvarni voditelj poslovanja, a zatim pribavljanje znatne nepripadne imovinske koristi neplaćanjem poreznih davanja na daljnju prodaju umjetnih gnojiva u Hrvatskoj putem navedenih društava.

U cilju realizacije navedenog, jedna slovenska državljanka je u ime svojih društava, sukladno uputama I.okr., prema narudžbama II. okr., kupovala umjetno gnojivo posredstvom jednog slovenskog društva, kao porezno oslobođene isporuke, dok je II. okr. u dogovoru s III. okr. organizirao prijevoz robe izravno od proizvođača do krajnjih kupaca u Hrvatskoj koje su pronalazili I. i II. okrivljeni, a kako bi prikrili nezakonito nabavljanje robe bez plaćanja poreznih davanja, međunarodne tovarne listove i drugu prateću dokumentaciju o prijevozu robe, koju su od prijevoznika preuzimali II. i IX. okr., slovenska državljanka je ovjeravala pečatima svojih društava.

Nadalje, prema uputama I. okr. ili posredstvom II., III. i IX. okr., slovenska državljanka je u ime dva slovenska društva ispostavljala neistinite račune i međunarodne tovarne listove o prodaji umjetnih gnojiva društvima u kojima je I. okr. bio stvarni voditelj poslova, čime su neistinito prikazivali da je roba zaprimljena na području Slovenije te zatim prodana i isporučena navedenim društvima u Hrvatskoj. Zatim su, po uputama I.okr., račune o prodaji umjetnih gnojiva s obračunatim PDV-om u ime navedenih društava ispostavljali IV., V., VI. i VII. okr., a troškove prijevoza robe kupcima u ime jednog od navedenih društava podmirivao je III. okrivljeni.

Okrivljenici su kupcima u navedenom razdoblju isporučili najmanje 15.845 tona umjetnog gnojiva, a kupci su na račune četiri društva po ispostavljenim računima na ime obračunatog PDV-a uplatili najmanje 5.622.000,00 kuna. Kako bi izbjegli uplatu PDV-a u proračun Republike Hrvatske, sukladno uputi I. okr., u prijavama PDV-a za navedena društva neistinito je prikazano da ta društva ostvaruju pravo na povrat PDV-a u iznosima koji premašuju obveze uplate PDV-a nastale prodajom umjetnih gnojiva.

Na opisani način okrivljenici su, na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 5.622.000,00 kuna koji iznos su dijelom koristili za potrebe daljnjeg poslovanja četiri društva, a dijelom su ga II., IV., V., VI., VIII. i IX. okr. u gotovini podizali s računa društava i potom su ga okrivljenici međusobno podijelili", stoji u prioćenju Uskoka koji je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene