Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ugašen požar u Kopačkom ritu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugašen je požar u posebnom zoološkom rezervatu u Parku prirode 'Kopačkom ritu'. Požar je izbio jutros, popodne se vatra gasila helikopterom i kanaderom, koji su poslani iz Zagreba, a predvečer je vatra nakon cjelodnevnih napora konačno stavljena pod nadzor.

Nakon gašenja još nema detaljnih procjena nastale štete. U gašenju požara pomogli su vojni helikopter i kanader koji služe u gašenju požara u koordinaciji Vatrogasnog operativnog centra u Zagrebu i Ministarstva obrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka se prvi čarter Uspješan kontinentalni turizam unatoč propalom spajanju s morem Slika nije dostupna Visoki vodostaji Drave i Dunava Kopački rit: Poplave dobro došle cijelom ekosustavu

Kanader se punio vodom iz rijeke Drave, a prema podacima iz ŽC 112 u dio posebnog zoo-rezervata ušla je nekolicina vatrogasaca i djelatnika Parka prirode 'Kopačkog rita', koji su pomogli u navođenju gašenja. 

U međuvremenu požar je osim trske zahvatio i dio šume.
Poseban je problem bio što je sav prostor zoološkog rezervata miniran, izjavila je ravnateljica JU Parka prirode 'Kopačkog rita' Biserka Vištica. 

Ravnateljica je dodala kako se u ovom trenutku 'ni približno ne može procijeniti šteta, osim što se može reći da je golema jer je riječ o jednom od najvećih ptičjih rezervata u Europi gdje obitava oko 300 vrsta ptica'. 

'Dio ptica se vratio ranije nego obično zbog tople zime, a velik broj ptica se gnijezdi upravo na prostoru gdje je izbio požar, a ta su staništa sada nastradala', kaže Vištica. 

Prema njezinim riječima požar je zahvatio oko 500 hektara posebnog zoo-rezervata. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene