Stjepan Prnjat, u medijima poznat i kao hrvatski Escobar, u ponedjeljak je iz riječkog zatvora doveden na zagrebački Županijski sud gdje je u svojoj obrani odbacio USKOK-ove optužbe da je 14 milijuna eura, navodno pribavljenih preprodajom droge, "oprao" kupnjom nekretnina.

Galerija


Prnjat je u riječkom zatvoru završio nakon što ga je u travnju Hrvatskoj izručila Slovenija gdje je uhićen 8. ožujka tijekom akcije protiv lanca krijumčara droge kodnog imena Nana. U akciji je uhićeno šest hrvatskih, dva nizozemska i jedan španjolski državljanin zbog sumnje da su krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina.

Vezani članci Nastavak suđenja Smiljani Srnec Pogledajte šokantno svjedočenje Smiljane Srnec: "Nisam ubila sestru. Nedostaje mi od dana kada je nestala. A svjedoci? Oni su kriminalci i zlostavljači" Stjepan Prnjat (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Optužnica protiv ''hrvatskog Escobara'' otkriva detalje: Kokain stizao s ugljenom, ananasom i bananama

U ovom slučaju proizašlom iz talijanskog postupka u kojem je zbog trgovine drogom osuđen na 10 godina zatvora, sudi mu se zbog pranja novca zajedno sa sestrama i majkom.

"U Italiji sam osuđen za četiri točno određene epizode, a od toga u nekim događajima nije pronađena droga", kazao je Prnjat. Dodao je da u slučaju gdje je droga pronađena "nije bilo imovinske koristi".

Ustvrdio je i da se "ova optužnica ne može temeljiti na onome što je utvrđeno u tom postupku u Italiji". "Tamo sam kažnjen zatvorskom kaznom, novčanom kaznom i oduzimanjem novca i satova s time što mi je dio satova i dio novca te stan u Njemačkoj, što je bilo zaplijenjeno na početku postupka, vraćeno. Konačno, dakle tom presudom je odlučeno o oduzimanju imovinske koristi i o proširenom oduzimanju imovinske koristi", kazao je Prnjat.

Ustvrdio je i da nekretnine koje USKOK smatra spornima nije kupio novcem od preprodaje droga, dok s nekretninama svoje obitelji "nema ništa".

Prnjat je na zagrebački sud iz riječkog zatvora doveden uz najveće mjere sigurnosti, a iznad Zagreba je kružio i policijski helikopter. (Hina)