Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeni detalji

Pogledajte snimku velike akcije hrvatske policije: Ovako je pao "hrvatski Escobar"

Policija objavila snimku akcije (Foto: Mup)
Policija objavila snimku akcije (Foto: Mup) Mup
Aktualno Galerija Detalji međunarodne akcije Nana (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Detalji međunarodne akcije Nana (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Detalji međunarodne akcije Nana (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Detalji međunarodne akcije Nana (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Policija o detaljima akcije u kojoj je pao \ Policija o detaljima akcije u kojoj je pao \"hrvatski Escobar\" (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina (Foto: MUP) Zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina (Foto: MUP) Foto: MUP +0 Policija objavila snimku akcije (Foto: Mup) Galerija 1/5 >>
Policija je u subotu na konferenciji za medije objavila detalje međunarodnog kriminalističkog istraživanja kodnog naziva "NANA".

Uz predstavnike hrvatske policije, nazočni su bili i predstavnici DORH-a, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Carine, predstavnici slovenske, austrijske, njemačke policije, kao i predstavnici EUROPOL-a i DEA-e.

Pročitajte i ovo Kamere za prebrze vozače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 pripreme za sezonu Veliki brat po cijeloj Hrvatskoj: Masovno se postavljaju nove kamere za nadzor brzine Nasilje nad ženama: Ilustracija Porast nasilja u obitelji Alarmantni podaci: Raste broj ubijenih žena u Hrvatskoj - "Svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje"

Policija je na konferenciji za medije, između ostalog, prikazala i snimku akcije koju možete pogledati u našoj galeriji.

"Jedna od najzahtjevnijih akcija u povijesti hrvatske policije"

Prvi je govorio načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Ante Gudelj koji je izrazio zahvalnost kolegama koji im se danas nisu pridružili, a pridonijeli su akciji. 

"Duže od godinu dana ova suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta, njegovog prijevoza do uhićenja i pretrage koordinirana je iz Zagreba", rekao je i dodao da samo te i takve aktivnosti i činjenice govore o uspjehu akcije.

"Kažu da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u povijesti hrvatske policije", rekao je. "Ovo je dokaz spremnosti hrvatske policije, dokaz snage ujedinjenih policija koje imaju jedan zajednički cilj, a to je borba protiv kriminaliteta", rekao je.

Detalji pronalaska i akcije

Sto kilograma kokaina, koji je policija prije nekoliko dana zaplijenila u riječkoj luci, bio je pakiran u hermetički zatvorenim metalnim kutijama i skriven među dvije tone metalnog otpada, a otkriven je zahvaljujući redovitom profiliranju rizika kontejnerskog prometa, objavio je MUP u subotu na konferenciji za novinare.

Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegovog prijevoza do koordinorane akcije uhićenja u četriri države, trajala je više od godinu dana, a koordinirana je iz zapovjednog centra u Zagrebu.

Hrvatska policija u akciji kodnog naziva NANA surađivala s američkom agencijom DEA, Europolom i policijama iz Njemačke, Austrije, Slovenije te Nizozemske, Italije, Paname, Španjolske i Kolumbije.

Istraga je počela početkom 2017. kad su carinici u redovitom profiliranju rizika u kontejnerskom prometu zapazili nelogičnosti i mogućnost krijumčarenja droge, a rezultirala je razbijanjem kriminalne ćelije balkanskog kartela i uhićenjem pripadnika kolumbijskog kartela.

U rujnu i prosincu 2017. uhićene su četiri osobe, dok je 7. ožujka ove godine uhićeno sedam osoba, pet hrvatskih državljana, jedan španjolski, odnosno kolumbijski državljanin i jedan nizozemski.

Uhićeni su koordinirano na području Rijeke, Zagreba, Malog Lošinja, Njemačke, Nizozemske i Slovenije. Hrvatska je već putem europskih uhidbenih naloga zatražila izručenje uhićenih u drugim zemljama.

Od početka akcije ukupno je uhićeno 13 pripadnika balkanskog i kolumbijskog narkokartela, a osim sto kilograma kokaina zaplijenjeno je 140 kilograma marihuane, 55 tisuća eura i 70-ak tisuća kutija cigarata.

Droga je bila skrivena u pravokutnim paketima, oblijepljenim gumenom vrpcom i dodatnim zaštitama kako bi se spriječila mogućnost detekcije. Metalni spremnici bili su hermetički zatvoreni, obloženi olovom i jutenom krpom. Način skrivanja droge pokazuje visoku razinu organiziranosti.

Dražen Rastović iz uprave kriminaliteta droga rekao da su još na početku akcije prepoznali važnost tog slučaja jer su se u dokumentaciji pojavile osobe koje su bile predmet policijskog interesa više od deset godina.

S obzirom da su pripadnici kriminalne organizacije surađivali s kriminalcima iz drugih zemalja, hrvatska policija pomoć je zatražila od drugih policija i agencija.

Ataše Ureda DEA-e u Hrvatskoj Matthew Fhilman rekao je kako poduzimaju sve da zaustave aktivnosti međunarodnih kriminalnih organizacija. Organizacija koja je razbijena u akciji NANA vrlo je složena jer se, kazao je, stalno razvija i mijenja taktiku.

"Ovo nije kraj operativne akcije, tu ima još dosta posla za odraditi, surađivat ćemo i s državama koje nisu spomenute kako bi prikupili dovoljne dokaze za ozbiljan kazneni postupak i dugogodišnje kazne zatvora koje bi trebale uslijediti. I na kraju vidite i sami, pored svih država koje sam nabrojio, ovo krim istraživanje je provedeno uz veliku potporu centra Europol", rečeno je na konferenciji.

Kraj istrage u roku godine dana

"7. ožujka krenula su uhićenja, USKOK je otvorio istragu i sukladno zakonu izdao nekoliko europskih istražnih naloga (u svrhu provođenja istražnih radnji) i europske uhidbene naloge. Rezultat poduzetih dokaznih radnji izva RH su rezultirali pronalaskom i oduzimanjem veće količine novca i telefonskih uređaja koji koriste kripto zaštitu. Važno je istaknuti da je USKOK u nepunih 24 sata od uhićenja donio rješenje o provođenju istrage i da je provedeno ročište i određen istražni zatvor protiv devetero okrivljenika", rekla je na konfenrenciji za medije zamjenica ravnateljice USKOK-a Sajonara Čulina.

"Provest će se sve dokazne radnje koje predviđa zakon, ispitat će se svjedoci, provesti vještačenja...", rekla je govoreći o budućim radnjama. 

"Očekujem da će istraga biti okonačana u roku koji predviđa zakon, dakle u roku godinu dana i nadam se da će rezultirati podizanjem optužnice. Ovo je dugotrajlna i složena akcija koja je uspješno okončana jer smo s kolegama uspjeli postići brzu suradnju. Suradnja s kolegama iz drugih država odvijala se svakodnevno i steklo se vrijedno iskustvo u borbi protiv organiziranog kriminaliteta", rekla je.

Podsjetimo, prvookrivljeni u akciji NANA je Stjepan Prnjat, poznat i kao "hrvatski Escobar". Prema sumnjama USKOK-a za 3 tisuće eura po kilogramu iz Kolumbije je kupio 100 kilograma kokaina te ih s osmero pomagača, preko Rijeke pokušao dopremiti u Zagreb. (Hina/Ma.B.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene