Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krvave pljačke Fine i Zagrebačke banke (Zaba) u kojima su pljačkaši 2005. ubili tri osobe naći će se ovog tjedna na dnevnom redu Vrhovnog suda koji mora odlučiti o žalbama USKOK-a i Ognjena Grubića, osuđenog na 30 godina zatvora zbog pljačke Zabe i ubojstva Dragutina Golika, građanina koji je pokušao spriječiti bijeg pljačkaša.


Vrhovni sud je predvidio dvodnevnu sjednicu (16. i 17. prosinca) za razmatranje žalbi i prvostupanjskog postupka vođenog na zagrebačkome Županijskom sudu. Taj je postupak završio presudom koju su mediji proglasili jednim od većih neuspjeha USKOK-a i policije. Naime, sudsko vijeće pod predsjedanjem Zdravka Majerovića oslobodilo je zbog nedostatka dokaza svu sedmoricu optuženih za nekoliko oružanih pljački u Zagrebu, među kojima je i pljačka Fine u kojoj su 5. rujna 2005. ubijeni zaštitari ‘Sokol Marića’ Drago Renar i Stipe Mušan. Odbačene su i USKOK-ove optužbe o okupljanju zločinačke organizacije koja je financijske ustanove oštetila za gotovo tri milijuna kuna.

Vezani članci PR Povoljni uvjeti za stambeno financiranje putem APN-a u Zabi PR Moj Zaba Start - glasujte za najbolje projekte

Osim toga, sudsko je vijeće zaključilo kako nije dokazano ni da bi, osim Grubića, netko od optuženika sudjelovao u pljački Zabe u listopadu 2005., kada je, pri pokušaju sprječavanja bijega razbojnika, teško ranjen Dragutin Golik, koji je umro u bolnici krajem siječnja 2007. Grubić je zbog sudjelovanja u pljački dobio pet godina, a za ubojstvo 27 pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 30 godina zatvora, a uz to mu se treba oduzeti 846.000 kuna, koliko je opljačkano iz banke. On se na tu presudu žalio, a isto je učinio i USKOK, koji traži ukidanje presude.

Između suđenja i žalbenog postupka krajem kolovoza ove godine od predoziranja je umro navodni vođa i organizator pljačkaške skupine - prvooptuženi Nenad Filipović. On je u prvostupanjskom postupku s Draženom Gebajem bio osuđen na zatvorsku kaznu po četiri godine zbog pljačke poslovnice pošte u zagrebačkome naselju Travnom u ožujku 2006., iz koje su prijeteći lažnim pištoljima opljačkali tek 600 kuna. Novac opljačkan iz Zabe i Fine nikada nije pronađen. (Hina)