Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troje mrtvih

Slučajevi krvavih pljački Fine i Zabe pred vrhovnim sucima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krvave pljačke Fine i Zagrebačke banke (Zaba) u kojima su pljačkaši 2005. ubili tri osobe naći će se ovog tjedna na dnevnom redu Vrhovnog suda koji mora odlučiti o žalbama USKOK-a i Ognjena Grubića, osuđenog na 30 godina zatvora zbog pljačke Zabe i ubojstva Dragutina Golika, građanina koji je pokušao spriječiti bijeg pljačkaša.

Vrhovni sud je predvidio dvodnevnu sjednicu (16. i 17. prosinca) za razmatranje žalbi i prvostupanjskog postupka vođenog na zagrebačkome Županijskom sudu. Taj je postupak završio presudom koju su mediji proglasili jednim od većih neuspjeha USKOK-a i policije. Naime, sudsko vijeće pod predsjedanjem Zdravka Majerovića oslobodilo je zbog nedostatka dokaza svu sedmoricu optuženih za nekoliko oružanih pljački u Zagrebu, među kojima je i pljačka Fine u kojoj su 5. rujna 2005. ubijeni zaštitari ‘Sokol Marića’ Drago Renar i Stipe Mušan. Odbačene su i USKOK-ove optužbe o okupljanju zločinačke organizacije koja je financijske ustanove oštetila za gotovo tri milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TERET SNOSI I HNB? Zbog lihvarenja optužena Zagrebačka banka i dvoje djelatnika: Poznati detalji višemilijunske prevare Švicarski franak, ilustracija - 1 U udruzi Franak zadovoljni Sud EU-a potvrdio pravno stajalište Vrhovnog suda u slučaju ništetnosti ugovora

Osim toga, sudsko je vijeće zaključilo kako nije dokazano ni da bi, osim Grubića, netko od optuženika sudjelovao u pljački Zabe u listopadu 2005., kada je, pri pokušaju sprječavanja bijega razbojnika, teško ranjen Dragutin Golik, koji je umro u bolnici krajem siječnja 2007. Grubić je zbog sudjelovanja u pljački dobio pet godina, a za ubojstvo 27 pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 30 godina zatvora, a uz to mu se treba oduzeti 846.000 kuna, koliko je opljačkano iz banke. On se na tu presudu žalio, a isto je učinio i USKOK, koji traži ukidanje presude.

Između suđenja i žalbenog postupka krajem kolovoza ove godine od predoziranja je umro navodni vođa i organizator pljačkaške skupine - prvooptuženi Nenad Filipović. On je u prvostupanjskom postupku s Draženom Gebajem bio osuđen na zatvorsku kaznu po četiri godine zbog pljačke poslovnice pošte u zagrebačkome naselju Travnom u ožujku 2006., iz koje su prijeteći lažnim pištoljima opljačkali tek 600 kuna. Novac opljačkan iz Zabe i Fine nikada nije pronađen. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene