Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj ubojstva Ivane Hodak

Policija o Šlogaru: Nije nam trebao nalog za sjenik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljstvo policije ustvrdilo je danas da su policajci prilikom pretraga sjenika u kojem je pronađen pištolj kojim je lani ubijena Ivana Hodak poduzeli 'sve mjere i radnje sukladno pravilima struke i pozitivnim pravnim propisima' te da nisu imali nikakvih zakonskih osnova za traženje naloga za pretragu.

Priopćenjem u kojem se tvrdi da je pretraga sjenika u Zaprešiću bila zakonita policija je reagirala na medijske napise o navodnim propustima prilikom pronalaska i izuzimanja pištolja u kojima je, kako kažu, iznijet cijeli niz neargumentiranih navoda. Pisanje medija o pretrazi sjenika i pronalasku pištolja potaknula je, pak, odluka Vrhovnog suda o ukidanju rješenja po kojem je na suđenju za ubojstvo Ivane Hodak kao valjan dokaz prihvaćen pretres sjenika te zatražio od suca Ivana Turudića da dodatno obrazložiti zašto pretragu smatra zakonitom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentar Ivane Petrović Šlogar je osuđen onako – 'od oka' Slika nije dostupna Ispitano pet vještaka Suđenje Šlogaru: Pet vještaka, pet verzija

>> 'Sudsko vijeće će donijeti novu odluku o dokazu'

U Ravnateljstvu policije kažu da policajci koji su postupali po dojavi građana da se u sjeniku nalazi skitnica (Mladen Šlogar) nisu niti mogli pretpostaviti da bi se moglo raditi o osobi koja je počinila nekakvo kazneno djelo i da bi ta osoba kod sebe mogla imati sredstvo izvršenja kaznenog djela. Stoga, objašnjavaju u policiji, policajci nisu imali nikakvih zakonskih osnova za traženje naloga za pretragu otvorenog prostora kakav je sjenik, a kojemu u tom trenutku nije bio poznat niti stvarni vlasnik, zbog čega je pronađeni pištolj privremeno oduzet od osobe čije je bio vlasništvo.

Nova odluka na idućoj sudskoj raspravi

Pištolj je, tvrde u policiji, sukladno uobičajenoj proceduri dostavljen na vještačenje kojim je nedvojbeno utvrđeno da je korišten za ubojstvo Ivane Hodak pa je njegov vlasnik tek tada postao osumnjičenik. U Ravnateljstvu policije kažu da ne ulaze u odluku suda koji će dati konačnu ocjenu o dokazima i izuzimanju pištolja, no ističu da su policajci u slučaju Šlogara i sjenika 'poduzeli sve mjere i radnje sukladno pravilima struke te poštujući sve pozitivne pravne propise'. 'To su sad neke nepravilnosti, pravosudne neke cake i finese. Ono što mogu reći je da je policija ispravno napravila svoj posao i policajci sigurno nigdje nisu pogriješili', rekao nam je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić koji vodi postupak protiv Šlogara, optuženog za ubojstvo Ivane Hodak u listopadu prošle godine, danas je najavio da će novu odluku o zakonitosti pretrage sjenika objaviti na idućoj sudskoj raspravi 10. prosinca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene