Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obitelj ubijene Ivane Hodak nije imala snage za razgovor te smo dobili samo sms.


Za razgovor s novinarima iz Ivanine bliže okoline nitko nije bio spreman. Ivanina majka Ljerka Mintas Hodak samo nam je kazala - dobio je zasluženu kaznu, a sada neka mu Bog pomogne da shvati kakvo je zlo napravio. Slučaj skitnice koji ćeš još dugo potencirati sumnje javnosti nepravomoćno je, za sada, zatvoren.

Vezani članci Slika nije dostupna Suđenje Šlogaru: Pet vještaka, pet verzija Slika nije dostupna VIDEO: 3D rekonstrukcija ubojstva I. Hodak

>> VIDEO: Šlogaru 30 godina za ubojstvo Ivane Hodak!

Malo kolutajući očima, ali kao da se tiče nekog drugog.
Mladen Šlogar 30 godišnju zatvorsku kaznu dočekao je bez pretjeranih emocija. Sudac mu je odmah uputio jasnu poruku.Tijekom cijelog suđenja Šlogar nije ništa govorio. Pa se sudac osvrnuo na njegove iskaze iz istrage gdje je Šlogar kazao da je neko Hodakovo ponašanje shvatio podcjenjivanjem.

Iako je obrana upirala u niz nelogičnosti - od premalo barutnih čestica pronađenih na Šlogaru, preko maštovite priče kupnje šampona do krivog opisa Ivaninog kretanja - sudac ništa nije uvažio. Tvrdi, dokaza je dovoljno.

Obrazlažući 30 godišnju zatvorsku kaznu beskućniku Mladenu Šlogaru za ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudič kazao je da je tijekom šestomjesečnog suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Šlogar počinio ubojstvo iz bezobzirne osvete, ali i da u ovom slučaju nije bilo nikakve teorije zavjere.

'Sudsko vijeće ne vjeruje u nikakve teorije zavjere. Ako presuda postane pravomoćna imat ćete 30 godina za razmišljanje o onome što ste učinili', rekao je Turudić.

Osvrčući se na tvrdnje o teoriji zavjere, koju je u završnoj riječi iznio Šlogarov odvjetnik Antonio Zujić, sudac je rekao kako je apsurdno tvrditi da je na mjestu zločina podmetnuta grickalica na kojoj su nađeni tragovi Šlogarove DNK. Jedini zaključak koji se iz toga može proizvesti je da je policija znala da će Ivana Hodak biti ubijena i gdje će se to dogoditi te da je tijekom očevida podmetnula dokaze, kazao je sudac.

Znanstvena fantastika da je Šlogar bio oružje u nečijim rukama

Dodao je da je najvažniji dokaz na suđenju bio pištolj pronađen na sjeniku gdje je Šlogar spavao kao beskućnik, a za koji je balističkim vještačenjima nedvojbeno utvrđeno da je njime usmrćena Ivana Hodak.

'Više je nego znanstvena fantastika da bi vi bili oružje u bilo čijim rukama kako bi nevina djevojka bila ubijena i da je time nekom poslana nekakva poruka. Vi niste bili obična skitnica imali ste svoju povijest odnosa s obitelji Hodak. To ste i vi naveli u obrani, rekavši da ste kao plac majstor na teniskim terenima bili nezadovoljni ponašanjem i podcjenjivanjem njena oca', rekao je sudac Turudić.

Osvrčući se na kontradikcije u Šlogarovom priznanju, poput tvrdnje da je kupio šampon za koji se kasnije utvrdilo da ne postoji ili da je pogrešno opisao kretanje žrtve neposredno prije ubojstva, sudac je rekao da to nisu činjenice koje su bile odlučne u izricanju presude. 'Po mišljenju sudskog vijeća sve činjenice nisu bile odlučne, a od osobe koja spava na sjeniku ne može se očekivati da točno opisuje takve pojedinosti', rekao je Turudić.

'Postupali ste neshvatljivo okrutno'

'Postupali ste neshvatljivo, okrutno, oduzeli ste mladi život djevojci koju niste vidjeli 14 godina. Znali ste ju kao dijete, a kada ste ju vidjeli kao lijepu djevojku odlučili ste na njoj riješiti svoje frustracije. To je suprotno s najopćenitijih kriterijima prisutnim u svim religijama svijeta', ustvrdio je Turudić.

Šlogar je iz velike sudnice zagrebačkog Županijskog suda izveden s lisicama na rukama, a tijekom izricanja presude djelovao je nezainteresirano.

'Postavlja se pitanje zašto osoba koja priznaje u cjelosti djelo ne govori istinu o tim stvarima koji ga čine, je li to posljedica nekog teksta koji je Šlogar treba dobro zapamtit pa reć pred policijom, ne znam, mi na to nismo odobili odgovor, odgovor nam na to može dati samo Šlogar ili neka treća osoba', rekoa je odvjetnik Antonio Zujić

Tužiteljstvo zadovoljno presudom

Tvrdi, dokazi nisu dobro provedeni, jer susjeda koja je Ivanu zadnja vidjela živu, tvrdi - nosila je fascikl.

'Ovoliki fascikl nije nigdje pronađen, nigdje ga nije bilo. Ako je on se htio osvetiti njezinom ocu, šta će njemu ovoliki fascikl sa nekim dokumentima, gdje je nestao fascikl, mi to nismo utvrdili',

'Komentara na današnju presudu nemam. Sve sam reka0 u završnoj riječi, vidjet ćemo se kad presuda postane pravomoćna', rekao je odvjetnik Zujić.

'Državno odvjetništvo tražilo u završnoj riječi maksimalnu kaznu pa ćemo uložit kaznu na ovu presudu. Hvala. zadovoljni smo osuzuđujućom presudom, naravno', rekla je Dunja Pavliček.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju