Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje za ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak danas je nastavljeno dodatnim vještačenjima čak pet sudskih vještaka koji su iznosili uglavnom različita viđenja zločina koje je, prema vlastitom priznanju počinio beskućnik Mladen Šlogar zvan Žila.


Vještak sa zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Dušan Zečević ustvrdio je da je Ivana Hodak nakon prvog od dva smrtonosna hica iz pištolja još mogla hodati te da je obje ozljede najvjerojatnije dobila dok je stajala na nogama. Nakon prve rane žrtva se mogla kretati još barem desetak metara. Drugi metak prošao je kroz desnu sljepoočnicu, a zaustavio se u desnom dijelu donje čeljusti dok je žrtva bila sagnuta, ali nije ležala, kazao je Zečević. No, balističar Rade Stojadinović nije se složio sa Zečevićevim nalazom, uvjeren da ubojica oba hica nije mogao ispaliti u tako kratkom vremenu, jer bi se u tom slučaju obje čahure morale nalaziti jedna uz drugu. Tvrdi da je ubojica sustigao žrtvu, zaobišao je i ispalio prvi hitac prema njenom vratu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Neka mu Bog pomogne da shvati kakvo je zlo napravio' Slika nije dostupna VIDEO: 3D rekonstrukcija ubojstva I. Hodak

>> VIDEO: 3D rekonstrukcija ubojstva I. Hodak

'Pala je na tlo, a potom je iz blizine ispalio drugi hitac u glavu', kazao je Stojadinović. No, nakon što mu je pročitan iskaz jednog od susjeda koji je čuo da je čahura 'odskakutala' po stubištu, Stojadinović je kazao da je moguća i verzija koju je naveo Zečević. I drugi balističar Vojin Maštruko kazao je da bi pojašnjenje o čahuri koja je 'odskakutala' moglo promijeniti stvari, iako je i on u prvom nalazu ustvrdio da je Ivana Hodak ležala dok joj je u glavu ispaljen drugi hitac.

Vještak Siniša Merkač koji je testirao kap krvi pronađenu na mjestu zločina kazao je da je na početku sa sigurnošću tvrdio da se radilo o krvi, dok na sljedećem testiranju u kapljici nije mogao otkriti ljudski DNK. No, ni tada nije mogao isključiti da je riječ o krvi jer je količina za testiranje bila premala. Problema s dokazima, odnosno uzorcima za testiranje, imao je i vještak Damir Tomašek. On je analizirajući čestice na Šlogarovoj odjeći pronašao barut, ali ga nije mogao usporediti s barutnim česticama otkrivenima na odjeći Ivane Hodak, jer ih nije bilo dovoljno.

Odvjetnička vježbenica Ivana Hodak ubijena je hicima iz pištolja 6. listopada 2008. u stubištu zgrade, nedaleko od sjedišta zagrebačke policije, u kojoj je živjela s roditeljima. Nakon tog zločina smijenjeni su ministri unutarnjih poslova i pravosuđa te ravnatelj policije. Unatoč brojnim 'rupama' u iskazu Šlogar je na sudu i pred policijom priznao zločin tvrdeći da je ubojstvo počinio iz osvete Ivaninom ocu, zagrebačkom odvjetniku Zvonimiru Hodaku jer mu navodno prije 14 godina nije pomogao naći posao. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju