Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Spice

Polančec imao glavnu ulogu u nezakonitom preuzimanju tvornice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK-ova odvjetnica najavila je u uvodnom govoru na početku suđenja u slučaju Spice kako će dokazati da su se optuženici udružili kako bi preuzeli većinsko vlasništvo nad Podravkom.

Obrane optuženika ustvrdile da je riječ o neutemeljenoj konstrukciji koja će pasti u vodu kad predoče dokaze da su optuženici zapravo branili koprivničku tvrtku od neprijateljskog preuzimanja.

Nakon čitanja optužnice USKOK-ova odvjetnica Tamara Laptoš, koju je Polančecov branitelj prije dva dana neuspješno pokušao izuzeti iz postupka zbog navodne pristranosti, kazala je da će saslušanjem 115 USKOK-ovih svjedoka, brojnom dokumentacijom i knjigovodstveno-financijskim vještačenjem dokazati da je Polančec povezao ostale optuženike s planom da Podravkinim novcem kupe dionice, odnosno većinski udio u toj tvrtki koju su pritom oštetili za 400 milijuna kuna.

Ustvrdila je da su optuženici, nasuprot javno proklamiranu i pripremljenu programu privatizacije Podravke radničkim dioničarstvim počeli ostvarivati plan nezakonita preuzimanja tvrtke, u čemu je glavnu ulogu navodno imao Polančec.

Optuženici su navodno planirali preuzeti 75 posto plus jednu dionicu Podravke u nekoliko koraka, od kojih je svaki pomno razrađen i opisan. Laptoš tvrdi da su dokazi za to pronađeni u bilješkama optuženika. Jedan od koraka je bila i kupnja 26 posto dionica u državnom vlasništvu na prodaju kojih je, tvrdi USKOK, kao potpredsjednik vlade za gospodarstvo i predsjednik upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) mogao utjecati Polančec.

Optuženici su navodno planirali preuzeti 75 posto plus jednu dionicu Podravke u nekoliko koraka, od kojih je svaki pomno razrađen i opisan Naglasila je da velik broj dokumenata nije pronađen u Podravki, nego u privatnom vlasništvu okrivljenika koji su, kako je rekla, pokušali skriti dokumentaciju. Dodala je da su optuženici osnovali dvije tvrtke na Malti i jednu na Djevičanskim Otocima koje su trebala biti vlasnici kupljenih paketa dionica.

Ustvrdila je i da nema nikakvih dokaza za tezu obrane da su optuženici branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja norveške tvrtke Rieber & Son. Tvrdi da za to nije znao nitko u upravi, nadzornom odboru ili skupštini tvrtke te da su iz norveške tvrtke o namjeri kupnje dionica koprivničke tvrtke obavijestili upravu, ali i hrvatsku vladu te da stoga nema govora o neprijateljskom preuzimanju. Podsjetila je da je norveška tvrtka kupila tri posto dionica, a potom odustala od daljnjeg posla jer je vidjela da sama uprava Podravke kupuje dionice.

Polančecov branitelj Anto Nobilo kazao je, pak, kako je apsurdna tvrdnja o organiziranju skupine jer se optuženici u pet godina nikada nisu sastali niti u isto vrijeme bili na istom mjestu. Rekao je da je njegov branjenik optuženog vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića upoznao tek na sudu, kad je izbila afera. Dodao je i da je optuženi suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat vrlo teško dolazio u priliku da se sastane s Polančecom.

'Polančec je imao 595 poslovnih sastanaka u tom razdoblju i samo jedan u vezi s Podravkom, i to s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem i koprivničkim SDP-ovim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem', istaknuo je te dodao da je u računalu optuženoga bivšeg predsjednika uprave Zdravka Šestaka pronađeno više od dva milijuna datoteka, a da su samo dva pisma povezana s Polančecom.

Nobilo je zanijekao da je Polančec mogao upravljati dionicama u državnom vlasništvu jer su to bile dionice u vlasništvu HZZO-a i drugih fondova. Rekao je kako će dokazati da Polančec nije imao u svom posjedu niti jedan dokument koji se sada nalazi u spisu, niti je u njegovu računalu pronađen bilo kakav mail koji bi dokazao njegovu uključenost u kazneno djelo. Kazao je da je Polančec dokumentaciju o Podravki počeo nabavljati tek kad je izbila afera Spice.

'Ako je cilj bio preuzimanje većinskog paketa dionica 'Podravke', kako onda objasniti da je Polančec istodobno prodavao svoje dionice', kazao je Nobilo ustvrdivši da nije bilo nikakva plana kupnje većinskog udjela. Odbacio je i optužbu da je njegov branjenik zlouporabio položaj i da je u pregovore MOL-a i INA-e uključio "Podravku" te da je predao upravljačka prava MOL-u. Tvrdi da su takvu odluku, nakon prezentacije, donijeli na predsjedništvu HDZ-a i u užem kabinetu vlade te da su u "finalu pregovora sudjelovali Jadranka Kosor te bivši ministri Marina Matulović-Dropulić i Ivan Šuker.

Pročitajte i ovo Članovi Radničke Fronte dočekali Andreja Plenkovića transparentom Neugodan doček Radnička fronta dočekala Plenkovića zvižducima, župan Koren reagirao: "Razjurit ću ih!" Damir Polančec NIZ RAZLOGA ZA TUŽBU Odvjetnici oslobođenih u aferi Spice pripremaju zajedničku tužbu protiv države. Polančec: "Nekoliko desetaka tisuća kuna za 12 godina ukradenog života..."

Polančec od MOL-a tražio da 'Podravki' daju savjete

'Polančec je samo provodio odluku vlade i nije mogao Mađarima dati nešto više nego je to odobrila vlada', kazao je, dodavši da je Polančec od MOL-a jedino tražio da 'Podravki' daju savjete u obrani od neprijateljskog preuzimanja. I branitelji ostalih optuženika ustvrdili su kako nije postojao plan stjecanja većinskog vlasništva, već da su optuženici branili Podravku od neprijateljskog preuzimanja.

Ante Madunić, branitelj bivšeg čelnika Podravke drugoptuženog Darka Marinca, ustvrdio je da su svi, od upravnog i nadzornog odbora do skupštine znali za sve odluke i za sve što se događalo te da danas ne mogu tvrditi drukčije. Naglasio je da njegovo branjenik nije kupio niti prepisao nijednu dionicu. Marinčev branitelj požalio se sucu Siniši Pleši da su prava obrane tijekom predistrage i istrage bila vrlo sužena jer nisu mogli nazočiti ispitivanju svjedoka te je zbog toga zatražio da se prihvate svi dokazni prijedlozi branitelja.

Optužnica u slučaju Spice ima oko 350 stranica, a cijeli je sudski spis dosegnuo gotovo 42.000 stranica i jedan je od najvećih u povijesti hrvatskog pravosuđa. Sve strane u postupku očekuje dugotrajno suđenje, među ostalim i zbog ispitivanja oko 150 za sada prihvaćenih svjedoka. Među optuženicima su još bivši članovi uprave Podravke Josip Pavlović i Saša Romac te zagrebački odvjetnik Zoran Marković. Suđenje se nastavlja 13. lipnja čitanjem dokumentacije. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene