Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik države odbio je pomilovati 35-godišnjeg Ivicu Bertića, bivšeg tjelesnog čuvara i vozača Vjeke Sliška, osuđenog na devet godina zatvora zbog ubojstva Jamesa Capaua, belgijskog državljanina koji je u ožujku 2001. na zagrebačkom Preradovićevom trgu ubio Sliška.


Ivica Bertić krajem ožujka odslužio je dvije trećine dosuđene kazne, a molbu za pomilovanje predsjedniku Stjepanu Mesiću sročio je sam u lepoglavskoj kaznionici, doznaje se od njegove braniteljice Jadranke Sloković.

Vezani članci Mačka, ilustracija Kamera ga uhvatila na djelu: Serijski ubojica mačaka osuđen na pet godina zatvora, a policija u mobitelu pronašla još jedan dokaz Slika nije dostupna Charlesu Mansonu posljednji put odbijena mogućnost pomilovanja

Na prijedlog Komisije za pomilovanje predsjednik države je odbio Bertićevu molbu te još njih 57, dok je četvero osuđenika imalo više sreće jer su im kazne smanjene.

Ivici Bertiću, zvanom Rus, Vrhovni je sud 2003. potvrdio
devetogodišnju kaznu za ubojstvo iz osvete Capaua na koju ga je osudio zagrebački Županijski sud.

U istom postupku sudilo se i Marku Nikoliću te Samiru Ivoševiću kao supočinitelju, odnosno pomagaču u ubojstvu Vjeke Sliška. Vrhovni sud je Ivoševiću kaznu od 20 godina smanjio na 13 godina, a ukinuo je presudu kojom je Nikolić, zvani Markoni, u odsutnosti kažnjen s 30 godina zatvora. U ponovljenom suđenju krajem siječnja ove godine Nikolić je nepravomoćno oslobođen, no tužiteljstvo se žalilo, pa će se njegov slučaj ponovno naći pred sucima Vrhovnog suda.

Posljednjom odlukom o pomilovanju predsjednik Mesić je 63-godišnjem osuđeniku iz Koprivnice kaznu za ubojstvo od devet i pol godina smanjio za šest mjeseci, a 37-godišnjoj Zagrepčanki prepolovio je jednogodišnju kaznu za pokušaj ubojstva. Zbog istog zločina u zatvoru je završio 59-godišnjak iz Pitomače, a njemu je dvogodišnja kazna smanjena za tri mjeseca.

Mjesec dana manje u zatvoru provest će 47-godišnjak iz Kraljevca na Sutli, osuđen na sedam mjeseci zbog zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe.