Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbijena molba za pomilovanje Bertića, ubojice Jamesa Capaua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik države odbio je pomilovati 35-godišnjeg Ivicu Bertića, bivšeg tjelesnog čuvara i vozača Vjeke Sliška, osuđenog na devet godina zatvora zbog ubojstva Jamesa Capaua, belgijskog državljanina koji je u ožujku 2001. na zagrebačkom Preradovićevom trgu ubio Sliška.

Ivica Bertić krajem ožujka odslužio je dvije trećine dosuđene kazne, a molbu za pomilovanje predsjedniku Stjepanu Mesiću sročio je sam u lepoglavskoj kaznionici, doznaje se od njegove braniteljice Jadranke Sloković.

Pročitajte i ovo Ivan Bulj izašao iz zatvora - 1 ubojica na slobodi FOTO Neobična scena: Pogledajte tko je Bulja dočekao pred zatvorom Slika nije dostupna Ponovno suđenje Marku Nikoliću zbog ubojstva Vjeke Sliška

Na prijedlog Komisije za pomilovanje predsjednik države je odbio Bertićevu molbu te još njih 57, dok je četvero osuđenika imalo više sreće jer su im kazne smanjene.

Ivici Bertiću, zvanom Rus, Vrhovni je sud 2003. potvrdio
devetogodišnju kaznu za ubojstvo iz osvete Capaua na koju ga je osudio zagrebački Županijski sud.

U istom postupku sudilo se i Marku Nikoliću te Samiru Ivoševiću kao supočinitelju, odnosno pomagaču u ubojstvu Vjeke Sliška. Vrhovni sud je Ivoševiću kaznu od 20 godina smanjio na 13 godina, a ukinuo je presudu kojom je Nikolić, zvani Markoni, u odsutnosti kažnjen s 30 godina zatvora. U ponovljenom suđenju krajem siječnja ove godine Nikolić je nepravomoćno oslobođen, no tužiteljstvo se žalilo, pa će se njegov slučaj ponovno naći pred sucima Vrhovnog suda.

Posljednjom odlukom o pomilovanju predsjednik Mesić je 63-godišnjem osuđeniku iz Koprivnice kaznu za ubojstvo od devet i pol godina smanjio za šest mjeseci, a 37-godišnjoj Zagrepčanki prepolovio je jednogodišnju kaznu za pokušaj ubojstva. Zbog istog zločina u zatvoru je završio 59-godišnjak iz Pitomače, a njemu je dvogodišnja kazna smanjena za tri mjeseca.

Mjesec dana manje u zatvoru provest će 47-godišnjak iz Kraljevca na Sutli, osuđen na sedam mjeseci zbog zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene