Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ruta je i dalje živa''

Odjeci teške nesreće kod Okučana: Načelnik Uprave za granicu objašnjava na koji su način stradali migranti mogli ući u Hrvatsku te što će sada biti s njima

Aktualno Galerija Nesreća kod Okučana - 4 Nesreća kod Okučana - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nesreća kod Okučana - 5 Nesreća kod Okučana - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nesreća kod Okučana - 2 Nesreća kod Okučana - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nesreća kod Okučana - 3 Nesreća kod Okučana - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nesreća kod Okučana - 1 Galerija 1/6 >>
Četvero stranih državljana izgubilo je život na autocesti kod Okučana, a ostali su lakše ili teže ozlijeđeni. U nesreći u kojoj se prevrnuo kamion s 24 migranta i vozač kamiona, ozlijeđen je 43-godišnji srbijanski državljanin.

Oko tri sata ujutro na autocesti kod Okučana, vozač je iz nepoznatih razloga izgubio kontrolu. U kamionu su bila i 24 migranta, među njima i djeca. Identitet im se tek treba utvrditi jer nisu imali osobne dokumente.

''Došlo je do bočnog prevrtanja vozila, probilo je zaštitnu ogradu, i prešlo je na južni trak. Većina ih je izletila kroz krov'', kazao je Zlatko Pješ, zapovjednik JVP Novska.

Puno upitnika donijela je ova prometna nesreća. Ono glavno je kako je i kada 24 migranata ušlo u Hrvatsku.

''Znamo da je kamion srpskih registracijskih oznaka ušlo u Hrvatsku negdje oko ponoći i da je cijela procedura granične kontrole bila uobičajena. Policajci nisu vidjeli ništa neobično. Nakon toga smo imali dojavu o prometnoj nesreći.

Poznato je da su 22 muške osobe i 2 ženske osobe, četiri maloljetne osobe. Devetero je teško ozlijeđenih i devet lako, kao i četvero maloljetnih koje su lakše ozlijeđene i dvije koje su prošle bez ozljeda'', kazao je Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu.

Za sada nije poznato je li se vozač zaustavljao ili je bez zaustavljanja vozio do mjesta nesreće. ''Vozač je teško ozlijeđen i u bolnici je'', rekao je Ničeno. Još nisu razgovarali s njim, dok su kroz razgovor s migrantima došli do određenih informacija. ''Ne isključujemo mogućnost da su došli primjerice zelenim granicama i da su se u Hrvatskoj ukrcali u kamion, ili da su bili u kamionu tijekom granične kontrole. Sve ovisi o razgovoru s vozačem, pregledu snimki, mobitela i ostale uobičajene procedure'', rekao je Ničeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radovi na kanalizaciji Nesvakidašnja nesreća: Prevrnuo se bager u Ninu - "Sve je razbijeno. Skupilo se naroda, to je sad atrakcija"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve službe na terenu Tragedija kod Baške Vode: Automobil probio ogradu i završio u moru, poginuo muškarac, za drugom osobom se traga

S migrantima se postupa po zakonu o strancima. ''Moguće je da će zatražiti međunarodnu zaštitu, moguće da će biti prebačeni u centar Porin kao tražitelji azila u Zagrebu. Postoji mogućnost i da ga ne zatraže, ako postoje dokazi da su ušli u Srbiji'', pojasnio je načelnik Uprave za granicu. Vozač za sada nije poznat policiji.

''U prva dva mjeseca bilježi se 21-postotni pad nezakonitih ulazaka u Hrvatsku, dok naši susjedi Slovenci oko 45 posto, no istovremeno kolege iz Mađarske i Austrije bilježe malo veći porast'', kazao je Ničeno.

Istaknuo je kako to znači da je migrantska ruta i dalje živa, ali da to ne znači da možemo biti mirni. ''Mi smo i dalje na oprezu'', zaključio je načelnik Uprave za granicu. 

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene