Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Križevački masakr šokirao susjede

'Snježana se bacila na pod i vikala: Ubio mi muža, ubio mi svekrvu, ubio mi dijete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Koprivničko-križevačkoj policijskoj upravi iznesene su pojedinosti o teškom četvorostrukom ubojstvu koje se dogodilo sinoć oko 20,40 sati u kući obitelji Rošker u Ulici Ivana Lepušića u Križevcima i o uhićenju ubojice, koji se predao nakon telefonskog razgovora s policijom.

Osnovano se sumnja da je počinitelj masakra 50-godišnjak, koji je naoružan vojničkom puškom, sinoć došao u kuću svoga bratića 43-godišnjeg Siniše Roškera s namjerom da ubije njegovu 63-godišnju majku Đurđicu zbog spora oko vinograda i klijeti. Čim je ušao u kuću odmah ispalio je nekoliko hitaca prema ukućanima usmrtivši na mjestu troje njih - Sinišu, njegovu 14-godišnju kćerku i majku Đurđicu, te teško ranio 19-godišnjeg Tihomira M., koji je od zadobivenih ozljeda noćas umro u Općoj bolnici u Koprivnici.

Pročitajte i ovo Nepalci oplakuju mrtve u potresu - 1 Neizmjerna tuga Suze djevojčice slamaju srce: Potres je uništio sve, ostala je bez roditelja i braće, sada samo čeka da njihova tijela budu kremirana Tragedija u Kostanjevcu Riječkom - 2 tuga u Kostanjevcu Riječkom Mladiću osumnjičenom za smrt 16-godišnjeg prijatelja određen pritvor: Objavljeno što mu se stavlja na teret

Sinišina supruga Snježana spasila se pobjegavši ubojici kroz prozor i potraživši pomoć kod susjeda koji su pozvali policiju.

>> U bolnici preminula četvrta žrtva ubojice

>> Uhićen ubojica: Pod utjecajem alkohola i lijekova ubio bratića, njegovu kćer i majku

>> Strava u Križevcima: Trostruko ubojstvo, specijalci na ulicama, ubojica u bijegu

Ubojica je pobjegao iz kuće na stražnji izlaz kroz dvorište i preko livada i šuma otišao do sela Đurđica u okolici Križevaca, izvijestila je Koprivničko-križevačka policijska uprava, navodeći da je s njim uspostavljena telefonska veza i dogovorena predaja prilikom koje nije pružao otpor. Bio je naoružan vojničkom puškom i pištoljem za koje nije imao dozvole, a prilikom pretrage kuće pronađen je još jedan pištolj kućne izrade, 9 trotilskih metaka 1,8 kg težine i 20 komada streljiva raznog kalibra.

Osumnjičenik je uhićen oko 2 sata ujutro, a u krvi mu je izmjereno 0,35 promila alkohola u krvi. Očevid je proveo istražni sudac Županijskog suda u Koprivnici Krešimir Kraljic koji je za sutra odredio i obdukciju mrtvih tijela četvoro žrtava. Prema neslužbenim informacijama monstruoznom zločinu kumavao je alkohol u kombinaciji s tabletama, ali tu informaciju policija nije niti potvrdila niti opovrgnula.

U potrazi korištene termovizijske kamere i psi tragači

Na konferenciji za novinare također je rečeno da su u potrazi za ubojicom sudjelovali pripadnici operativnog sastava Policijske uprave, specijalna policija MUP-a korištenjem termovizijskog uređaja te uz upotrebu službenih pasa tragača.

Protiv osumnjičenog će biti podnesene kaznene prijave za četiri kaznena djela teškog ubojstva, za pokušaj teškog ubojstva te za nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari. Županijsko državno odvjetništvo za osumnjičenog će zatražiti najvišu kaznu - 40 godina zatvora.

Jutro poslije - mjesto zločina još pod policijskom blokadom

Pred kućom žrtava još uvijek parkiran ubojičin automobil podsjećao je sve u susjedstvu na to kako su pucnji koje su sinoć čuli i isprva pomislili kako netko slavi,  za sebe ostavili samo bo i tragediju. Četverostruko ubojstvo u inače mirnom križevačkom naselju zgrozilo je sve mještane, koji, kako kažu, ovakvu tragediju ne pamte.

'Samo sam čuo bum-bum-bum-bum. I prošlo je nekoliko minuta. I tada je počela Snježana, žena poginulog mi susjeda, daj mu Bog duši lako, tu je vikala gde je ovaj žuti kombi, pala je dolje, bacila se na zemlju i počela vikati - ubio mi muža, ubio mi svekrvu, ubio mi dijete', kaže vidno šokiran jedan od susjeda.

Masakr je podivljali 50-godišnjak počinio zbog razmirica oko vinograda, a na meti mu se našao i 20-godišnji mladić rođakove starije kćeri koja je bila na poslu, a Tomislava je poslala da joj nešto donese. Nekoliko sati kasnije umro je na operacijskom stolu.Ispostavilo se da su ozljede bile kobne.

Masakr su izbjegle samo supruga i starija kćer Siniše Roškera koje se nalaze u stanju teškog šoka, a prema neslužbenim informacijama nesretna majka i kći završile su na psihijatriji.

Poznat kao miran i povučen sa sitnim prekršajima

Križevački višestruki ubojica sigurno će još dugo zanimati stručnjake, psihijatre, psihologe. Tragediji je očito kumovao alkohol, ali i činjenica, kažu stručnjaci, da je riječ o bivšem branitelju, najvjerojatnije s posttraumatskim poremećajem. Frustracije i depresije potpomažu svakodnevne teške situacije. U Hrvatskoj su ovakve tragedije, nažalost, sve češće. Novi slučaj neopisivo podsjeća na osvetnički pohod generala Ivana Koradea, ali i onaj riječkog monstruma Damira Voškiona.

'Kao da je zavladala neka klima, neko ozračje u kojem ljudi gotovo imitiraju jedan drugoga jer ako se to dogodi, ako se to dogodilo znači to je nešto što se može dogoditi. I nekako kao da nema tabua prema nasilnim ponašanjima', objašnjava psihijatar Vladimir Gruden.

Nažalost, ni ovu tragediju nitko nije mogao predvidjeti. Okolina za križevačkog ubojicu kaže da je bio miran i povučen. Imao je sitne prekršaje zbog alkoholiziranosti i remećenja javnog reda i mira, ali nisu očekivali da bi se ikada mogao pretvoriti u monstruoznog ubojicu.

'To je zapravo jedna vrst samoubojstva jer ako se okreneš prema svojim ukućanima, ako se okreneš prema svojoj rodbini, sunarodnjacima, onda zapravo - ubijaš sebe', kaže Gruden.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene