Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješna akcija

Krivotvorene eure 'prodali' prikrivenu istražitelju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višemjesečne akcije u kojoj su prikriveni istražitelji iz istarske i splitske policije otkupljivali i pratili distribuciju više tisuća krivotvorenih eura u Solinu su uhićena dvojica državljana BiH pri 'prodaji' 600 krivotvorenih novčanica od po 100 eura inspektoru na tajnom zadatku, izviješćeno je iz istarske Policijske uprave.

Uhićeni su 43-godišnji Z.G. i 31-godišnji D.S., a po riječima načelnika Sektora kriminalističke policije PU-a Dragutina Cestara, prije same završne akcije uhićeni Z.G. je u tri navrata na različitim mjestima u Hrvatskoj prikrivenu istražitelju prodao već 214 krivotvorenih novčanica po 100 eura, odnosno ukupno 21.400 eura.

Pročitajte i ovo Tržnica - 1 istječe zakonska obveza Zanimljiv eksperiment na tržnici: Dnevnik Nove TV provjerio je kako se snalazimo bez kuna Slika nije dostupna Zaprimljena prijava U Rovinju u optjecaju krivotvoreni euri

'Krivotvoreni euri prodavali su se uz 'popust' od 30 do 35 posto u usporedbi sa službenim tečajem, a ukupna količina od 814 novčanica krivotvorenih eura od po 100 eura kupljena je po cijeni od 29.500 eura i 300 kuna', naglasio je načelnik Cestar.

Općinska državna odvjetnica Davorka Smoković kazala je kako je 43-godišnjak jučer sproveden istražnom sucu Županijskog suda u Puli, a 31-godišnjak je nakon ispitivanja kod istražnog suca pušten jer nije utvrđeno da je sudjelovao u prodaji krivotvorenih novčanica.

Policija za sada ne otkriva gdje je bila tiskara lažnog novca, a istraga se nastavlja. Inače, pretragom osobnog automobila i osoba pronađeni su i određeni predmeti koji će poslužiti u daljnjem postupku.

Po riječima policijskog službenika Uprave kriminalistčke policije MUP-a Željka Brkića vještačenjem dijela otkupljenih novčanica u Centru za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu utvrđeno je da su krivotvorene novčanice dobre kvalitete izrađene tiskarskom tehnikom.

Inače, od lipnja do danas u Istarskoj županiji otkriveno je stotinjak novčanica od po sto eura za koje postoji sumnja da ih je osobno Z.G. uz pomoć drugih za sada nepoznatih osoba stavio u opticaj.

U nastavku kriminalističke obrade policija će nastojati utvrditi podrijetlo krivotvorena novca te sudjelovanje drugih osoba u počinjenju kažnjivih djela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene