Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koprivnica: Podignuta optužnica protiv pedijatrice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, nakon jednogodišnje istrage i vještačenja, podiglo je optužnicu protiv pedijatrice dr. Zorice Valentić (40) iz Koprivnice zbog nesavjesnog liječenja 20-mjesečne djevojčice Hane Ščuka iz Ferdinandovca koja je prošle godine umrla od fulminantnog oblika meningokokne sepse.

Okrivljenoj dr. Zorici Valentić optužnicom se stavlja na teret da je 26. srpnja 2006. oko 17 sati u Koprivnici, radeći kao dežurna pedijatrica u Općoj bolnici "Dr. Tomislav Bardek", nakon pregleda djevojčicu poslala na kućno liječenje.

Pročitajte i ovo Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera

Općinsko državno odvjetništvo u optužnici navodi kako je djevojčica imala visoku temperaturu koja se teško snižava i osip po tijelu, a laboratorijski nalazi i nedavno preboljene vodene kozice ukazivale su na loše zdravstveno stanje djeteta.
"Iako je bila svjesna da nepravodobnim i nepravilnim
dijagnosticiranjem i liječenjem zdravstveno stanje pacijenta može biti pogoršano, a olako smatrajući da nije vitalno ugroženo i da se neće ništa loše dogoditi, nije zadržala dijete radi daljnjih pretraga i bolničkog liječenja i nadzora. 

Djevojčicu je pustila na kućno liječenje tijekom kojega joj se zdravstveno stanje pogoršalo do te mjere da je, zbog nepravodobne i neadekvatne medicinske pomoći, oko
pet sati 27. srpnja 2006. g. preminula u obiteljskoj kući zbog
brzo-progresivne generalizirane infekcije meningokokom - fulminantnog oblika meningokokne sepse", stoji u obrazloženju optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici.

Tijekom jednogodišnje istrage, sudsko-medicinsko vještačenje proveo je tim vještaka na čelu s prof. Josipom Škavićem i njihov nalaz bio je ključan za donošenje odluke o podizanju optužnice, doznaje se od općinskog državnog odvjetnika iz Koprivnice Krunoslava Kunštića.

Također navodi kako je u istrazi ispitana i optužena liječnica, no ona se branila šutnjom.

Optužnica je tek predana Općinskom sudu u Koprivnici, a nakon žalbenog roka očekuje se i sazivanje prvog sudskog ročišta.

Za kazneno djelo nesavjesnog liječenja, za koje se tereti dr. Zorica Valentić, predviđena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene