Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je počelo ponovno suđenje Antunu Blaževiću i Darku Vukojeviću za trostruko ubojstvo u središtu Slavonskoga Broda 2004. nakon što im je Ustavni sud ukinuo 30-godišnje pravomoćne zatvorske kazne, utvrdivši da su im povrijeđena prava na pravedno suđenje i jednakost pred zakonom.


Prije formalnog početka rasprave obrana optuženih zatražila je izuzeće suca Vladimira Pavlekovića zbog navodne pristranosti. No, predsjednica zagrebačkog Županijskog suda Mirjana Rigljan odbila je izuzeti predsjednika sudskog vijeća pa je suđenje započelo iznošenjem dokaznih prijedloga. Blažević (49) i Vukojević (28) osuđeni su jer su 9. lipnja 2004. tijekom prepirke i naguravanja u središtu Slavonskog Broda s braćom Draganom (32) i Željkom (28) Prgometom te Goranom Begićem (28) u njih ispalili više hitaca iz pištolja. Nakon krvoprolića u medijima se nagađalo da je riječ o obračunu skupina povezanih s Antom Prkačinom i generalom Mladenom Kruljcem, a sud nije povjerovao da je riječ o nužnoj obrani jer su nenaoružane žrtve pogođene u leđa.

Vezani članci Slika nije dostupna Solinski maloljetnik krao s gradilišta, šteta 240.000 kuna Slika nije dostupna Otvoreno pismo Ministarstvu zdravlja: 'Mi postojimo!'

Nakon odluke Vrhovnoga suda, koji je u rujnu 2006. Blaževića i Vukojevića osudio na 30 godina zatvora, dvojica osuđenika podnijeli su ustavne tužbe tvrdeći kako su sudovi u njihovu slučaju prekršili ljudska prava i temeljne slobode. Ponovljeno suđenje premješteno je u Zagreb jer sud u Slavonskome Brodu nema dovoljno sudaca za sastavljanje raspravnog vijeća budući je veći dio njih već sudjelovao u postupku te donosio odluke u povodu žalbi i pritvora. Ustavni sud je, naime, u odlukama o ukidanju presuda zauzeo stajalište da isti sudac koji je sudjelovao u donošenju odluke o produljenju pritvora ne može biti predsjednik ili član sudskoga vijeća u prvostupanjskome postupku.