Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi imamo svoju priču s birokracijom - papirima, pozivima, ministarstvim, ali ne uključuje svaka od njih borbu za život. Osobe s poremećajem rodnog identiteta uputile su očajnički apel Ministarstvu zdravlja.


"Transrodne osobe postoje! One neizmjerno pate, njihove su psihičke boli razorne te su izrazito marginalizirane i obespravljene u hrvatskom društvu", stoji u otvorenom pismu upućenom Ministarstvu zdravlja, a kojeg potpisuje više udruga.

Vezani članci Andrej Poropat Riječki HNS-ovac nakon priloga u Provjerenom podnio ostavku Matija i Milan Basarac - 1 Kako nakon pet godina žive Matija i Milan čije su suze dirnule cijelu Hrvatsku?

Problem je u osobnim iskaznicama za osobe koje su u postupku liječenja poremećaja rodnog identiteta, odnosno u postupku promjene spola. Sve što žele je osobna iskaznica u kojoj će pisati spol koji im je dijagnosticiran, a ne u kojem su rođene.

>>  "Moje dijete je sada kao tempirana bomba!"

Takvih osoba, prema pretpostavkama, ima otprilike 1 na 20 000 stanovnika. Navala hormona u fetusu poremeti spol i dijete se rodi kao dječak, a zapravo je curica. Tijelo raste u muškarca, a osoba je zapravo žena, ili obratno. To se naziva poremećaj rodnog identiteta, a jedini lijek je promjena spola.

"Potaknuti odbijenicama koje su tijekom zadnjih mjesec dana dobile transrodne osobe koje su slijedom uputa iz Pravilnika o prikupljanju medicinske dokumentacije o promjeni spola (N.N.121/11.), dostavile svu traženu medicinsku dokumentaciju, i bile odbijene nakon čekanja skoro godinu dana, isključivo na temelju činjenice da nisu učinile kiruršku operaciju spola koju taj pravilnik niti ne traži, obraćamo Vam se kako bi HITNO I BEZ ODLAGANJA preispitali svoju odluku te objasnili na temelju kojih ste činjenica donijeli odluke o odbijanju navedenih zahtjeva", poručuju udruge. 

Problem osobne iskaznice nije problem zakona, već njegova tumačenja. Naime, da bi se spol u osobnoj iskaznici mogao promijeniti, zakon je tražio dokaz - "odgovarajuću medicinsku dokumentaciju". Od osoba koje imaju dijagnozu psihijatra, mišljenje obiteljskog liječnika i endokrinologa - oni koji su odlučivali o promjeni na osobnoj iskaznici traže i dokaz o operaciji promjene spola, što se u zakonima i pravilnicima nigdje izričito ne navodi.

Bez osobne iskaznice djeca majki koje je u svibnju intervjuirala ekipa Provjerenog ne mogu ići na maturalac, pronaći posao, podići diplomu s fakulteta. Obje majke strah je za živote svoje djece jer neki od njihovih prijatelja su, nažalost, počinili samoubojstvo.

Kako žive obitelji transrodnih osoba i kako su njihova prava regulirana u drugim zemljama, pogledajte u prilogu iz Provjerenog.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.