Bjelovarska policija zaplijenila je oko 3 tone duhana iz dvaju kamiona parkirana u dvorištu obiteljske kuće.


U srijedu, 28. siječnja 2015. godine u poslijepodnevnim satima, u jednom naselju u okolici Bjelovara, u dvorištu obiteljske kuće pored gospodarske zgrade zatečena dva kamiona poljskih registarskih oznaka te dva poljska državljana i sedam hrvatskih državljana koji su istovarivali prešani sušeni duhan u listu iz kamiona u gospodarsku zgradu.

Vezani članci Policija, ilustracija Strašna tragedija u Otoku: Dijete stradalo u prometnoj nesreći, preminulo u bolnici U vozilu pronađeno i spašeno 150 kornjača Muškarac prijavljen zbog mučenja i ubijanja životinja: U prtljažniku je imao devet napunjenih jutenih vreća

Temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru, policijski službenici ove Policijske uprave i carinski službenici Odjela za mobilne jedinice Varaždin obavljena je pretraga oba kamiona i gospodarske zgrade u vlasništvu 37-godišnjeg i 34-godišnjeg hrvatskih državljana, a koje koristi i drugi 37-godišnji državljanin od kojeg je privremeno oduzeto, u gospodarskoj zgradi pronađenih 1604 kilograma duhana u listu prešanog u blokovima, koji je bio prethodno istovaren iz jednog od kamina. Od prvospomenutog 37-godišnjaka privremeno je oduzeta rezalica za usitnjavne koja se nalazila u tom gospodarskom objektu, dok je od 28-godišnjeg poljskog državljana privremeno oduzeto 1345,2 kilograma prešanog duhana u listu koji je pronađen u drugom kamionu.

Objavljen rat duhanskoj industriji!

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je prešani duhan u listu utovaren na području Republike Poljske te je prema pratećoj dokumentaciji trebao biti isporučen primatelju na području Republike Slovenije.

Na opisani način hrvatski državljani zatečeni u istovaru duhana su preuzeli u posjed trošarinsku robu koju nisu mogli zakonito posjedovati, čime su počinili povredu odredbi Zakona o trošarinama.

Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske u suradnji sa nadležnim državnim odvjetništvom i Upravom kriminalističke policije, Ravnateljstva policije MUP-a RH nastavljaju daljnje kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su navedeni hrvatski državljani i druge za sada nepoznate osobe počinile kazneno djelo utaje poreza ili carine iz čl. 256. Kaznenog zakona, kazneno djelo nedozvoljene trgovine iz članka 264. Kaznenog zakona ili neko drugo kazneno djelo za koje kazneni postupak provodi po službenoj dužnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook