Bankovna kartica (Foto: Thinkstock)
Bankovna kartica (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock

Bankar iz Varaždina pet godina je zlorabio svoju poziciju i ukrao čak dva i pol milijuna kuna, no otkriven je i Županijsko državno odvjetništvo protiv njega je podiglo optužnicu.


Punih pet godina, od srpnja 2010. do srpnja 2015. godine, jedan varaždinski bankar (42) poništavanjem vlasitih transakcija s bankomata godišnje pljačkao vlastitu banku za pola milijuna kuna.

Vezani članci Opljačkana poslovnica banke u Vrlici (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Otkriveni novi detalji: Vrlički Robin Hood imao pomagača koji ga je prevezao u BiH Poslovnica banke u Vrlici iz koje je nestao novac (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Vrličkom Robinu Hoodu mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke

Kao voditelj odjela kartičnog poslovanja imao je potrebne elektroničke vjerodajnice i šifre uz pomoć kojih je u sustavu banke mogao poništiti sve transakcije koje je obavio svojom kreditnom karticom, piše Podravski list. trošak storniranog računa, plaćala je njegova banka.

Ono što je nevjerojatno, jest da mu je to polazilo za rukom punih pet godina, bez da je itko posumnjao da nešto nije u redu, a kamoli u njega.

"Okrivljenika se tereti da je od srpnja 2010. do srpnja 2015. u Varaždinu i Zagrebu, kao zaposlenik banke na radnom mjestu voditelja odjela kartičnog poslovanja, svojom kreditnom karticom plaćao robu i usluge za vlastite potrebe i na bankomatima podizao i zadržavao za sebe novac, a nakon toga u računalnom sustavu banke obavio storniranje svih tako učinjenih transakcija, tako da one nisu bile naplaćene s njegovog računa, već su naplaćene iz sredstava banke. Na opisani način si je pribavio nepripadnu imovinsku dobit na štetu banke u iznosu od gotovo 2.500.000,00 kuna. Okrivljenika se tereti i da je provodio neistinita knjiženja na kontima banke radi prikrivanja kaznenog djela i manjka novca u banci", stoji u priopćenju ŽDO-a.

Ukoliko ga sud proglasi krivim, prijeti mu zatvorska kazna.