Zagrebačka policija traga za osobom koja je sinoć, na početku mirnog okupljanja nogometnih navijača na Trgu bana Jelačića, oštetila kameru snimatelja dok je obavljao profesionalni zadatak, rečeno je prijepodnevnoj na konferenciji za novinare Policijske uprave zagrebačke.


Kako su i najavili, Bad Blue Boysi su se jučer oko 20 sati okupili na Trgu bana Jelačića. Naoružani metlama i krpama, njih tristotinjak uistinu je simbolično počistilo glavni zagrebački trg.

Vezani članci Studenti počistili za sobom nakon druženja u Osijeku Osječki studenti družili se kod kampusa, policija ih samo gledala, a poslije su i počistili nered iza sebe Dožupan Nikola Blažević s društvom Policija dovršila istragu o večeri u kninskom hotelu: Dožupanu Blaževiću prekršajni nalog, jednoj je osobi tijekom večere stigla i mjera samoizolacije

Boysi su, nakon okupljanja na Trgu, krenuli u koloni do Opatovine i natrag, pjevajući navijačke pjesme i psujući novinare.

Policije isprva, kako doznajemo, uopće nije bilo. Plavci su se pojavili tek kasnije.

>> Strah u metropoli: 'Na ulicama Zagreba je Paklena naranča, a to su Agram Boysi'

Cijeli dan Bad Blue Boysi su pozivali medije da ih podupru u akciji Očistimo Zagreb. U sklopu nedavnih krvavih tučnjava, trebao je to biti prosvjed za mir i nenasilje. 

Policija je vjerojatno povjerovala navijačima da će sve proći mirno, pa su u 20 sati, za kada je prosvjed bio najavljen, trgom patrolirala doslovno dva policajca. 

Ohrabren takvom potporom policije, jedan od 300 okupljenih Bad Blue Boysa istrčava iz skupine i nasrče na televizijskog snimatelja, razbija mu vrijednu kameru i bježi natrag među 'čistače'. 

Slijede prijetnje novinarima da će, ne spuste li svoje objektive, i oni dobiti batina. 

Policija još uvijek, sada već smiješna u svojoj nemoći, sve mirno promatra. 

Tek nakon toga predsjednik udruge navijača Dinama, Ivan Šagud, ujedno i organizator akcije, sjetio se zamoliti svoje sljedbenike da ipak dopuste novinarima da ih snime. 

U večerašnjem okupljanju Bad Blue Boysa policija je u potpunosti pogazila svoje najave o uspostavljanju sigurnosti u Zagrebu. 

Kako se vidi na video snimci koju donosimo, navijači su, osim metli i krpa, imali i baseball palice.