Obavijesti Pretražite Navigacija

SSSH traži izmjene zakona o javnom okupljanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je Hrvatskom saboru i Vladi zahtjev za izmjenom Zakona o javnom okupljanju po kojoj bi se građanima ponovno omogućilo mirno okupljanje i javni prosvjed na Markovom trgu.

SSSH traži da se već na sljedećoj sjednici Sabora raspravi i usvoji ta zakonska izmjena. Naime, izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju građanima je od 30. prosinca 2005. godine zabranjeno mirno okupljanje i javni prosvjed na Markovom trgu, budući da je izmjenama Zakona utvrđeno da se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati najmanje 100 metara od objekta u kojima su smješteni ili zasjedaju Hrvatski sabor, Predsjednik RH, Vlada RH i Ustavni sud RH, navodi u priopćenju SSSH.

Pročitajte i ovo Nove mjere za nasilje - 1 Veća prava žrtava O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale" Slika nije dostupna Najavljen za danas Prosvjed protiv Vlade u 13 sati na Markovu trgu?

Polazeći od temeljnog i Ustavom RH zajamčenog prava građana Hrvatske na javno okupljanje, kao i dosadašnje tradicije članova sindikata i hrvatskog radništva da svoje negodovanje ili protest iskazuju upravo na Markovom trgu, kao simbolu državne vlasti, SSSH predlaže i zahtijeva od Vlade i Hrvatskog sabora da se na sljedećoj sjednici Sabora usvoje izmjene Zakona brisanjem spornog podstavka, kako bi se građanima ponovno omogućilo mirno okupljanje i javni prosvjed na Markovom trgu.

U priopćenju koje je potpisala predsjednica SSSH Ana Knežević traži se da Vlada u svojstvu predlagača izmjena Zakona, a predsjednik Hrvatskog sabora u svojstvu predlagača dnevnog reda sjednice Sabora, osiguraju da se Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, što je prije moguće, raspravi i usvoji na sljedećoj saborskoj sjednici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene