Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je Hrvatskom saboru i Vladi zahtjev za izmjenom Zakona o javnom okupljanju po kojoj bi se građanima ponovno omogućilo mirno okupljanje i javni prosvjed na Markovom trgu.


SSSH traži da se već na sljedećoj sjednici Sabora raspravi i usvoji ta zakonska izmjena. Naime, izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju građanima je od 30. prosinca 2005. godine zabranjeno mirno okupljanje i javni prosvjed na Markovom trgu, budući da je izmjenama Zakona utvrđeno da se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati najmanje 100 metara od objekta u kojima su smješteni ili zasjedaju Hrvatski sabor, Predsjednik RH, Vlada RH i Ustavni sud RH, navodi u priopćenju SSSH.

Vezani članci Autobusni prijevoznici - 3 Za srijedu najavljen prosvjed u javnom linijskom autobusnom prijevozu: "Prihodi više ne pokrivaju troškove" Slika nije dostupna Agencije za privremeno zapošljavanje krše ZOR

Polazeći od temeljnog i Ustavom RH zajamčenog prava građana Hrvatske na javno okupljanje, kao i dosadašnje tradicije članova sindikata i hrvatskog radništva da svoje negodovanje ili protest iskazuju upravo na Markovom trgu, kao simbolu državne vlasti, SSSH predlaže i zahtijeva od Vlade i Hrvatskog sabora da se na sljedećoj sjednici Sabora usvoje izmjene Zakona brisanjem spornog podstavka, kako bi se građanima ponovno omogućilo mirno okupljanje i javni prosvjed na Markovom trgu.

U priopćenju koje je potpisala predsjednica SSSH Ana Knežević traži se da Vlada u svojstvu predlagača izmjena Zakona, a predsjednik Hrvatskog sabora u svojstvu predlagača dnevnog reda sjednice Sabora, osiguraju da se Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, što je prije moguće, raspravi i usvoji na sljedećoj saborskoj sjednici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju