Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrađeno desetero djece

Maleni dobročinitelji pomažu svojim vršnjacima, a sada su za svoj rad primili vrijednu nagradu: ''Najviše volim stati na stranu slabijih i ispraviti nepravdu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset malenih dobročinitelja za svoja djela prema vršnjacima dobili su vrijednu nagradu. Ove je godine prvi put dodijeljena nagrada djeci koja su pomagala u promicanju i zalaganja za prava djeteta, surađivala i pomagala svojim vršnjacima.

Savez društava ''Naša djeca'' ove je godine osnovao i prvi put dodijelio jedinstvenu nagradu ''Emil Paravina''. Nagrada je otišla u ruke desetero djece, i to za za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima.

Nagrada je dodijeljena u dvije kategorije – djetetu pojedincu i skupini djece.

U prvoj je kategoriji nagradu dobila Matea Juričić iz Svete Nedelje. Ova ju nagrada, kaže, potiče da i dalje nastavi s humanitarnim radom i pomaganjem vršnjacima. ''Najviše volim stati na stranu slabijih i ispraviti nepravdu ako je potrebno. Kroz Dječje gradsko vijeće Svete Nedelje-grada prijatelja djece, zagovarat ću prava nas djece i truditi se da se ista poštuju'', rekla je Matea.

''Postigli smo naš cilj''

Nagradu u drugoj kategoriji osvojili su Marko Periša, Matej Markovinović, Patrik Habek, Dora Pakasin, Zara Rupčić, Una Bebek, Mia Gregurina, Lea Vugrin i Sara Mikulić iz 6. b razreda Osnovne škole "Braća Radić" iz Koprivnice.

Una Bebek je u ime svojih vršnjaka iz razreda otkrila što njima znači ova nagrada.

''Dokazuje da smo uspjeli postići naš cilj – govoriti o važnoj temi nasilja nad djecom, bilo među vršnjacima, bilo u obitelji, te doprijeti do što više djece i odraslih i poručiti im da ne okreću leđa ako primijete da netko trpi nasilje'', kaže nam Una koja je s prijateljima iz razreda snimila edukativni video.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ganuo sve do suza Nepoznati dobročinitelj okupio beskućnike u Rijeci i svima platio ručak: ''Kako izgleda? Ne znamo jer nije došao. Naša ljudina''

''Snimili smo video zato što smo shvatili da nasilje nije samo priča već stvarni život. Postoje mnoge vrste nasilja, a cyberbullying, obiteljsko i vršnjačko nasilje su najčešće s kojima se naši vršnjaci susreću. Video smo zamislili kao podršku djeci koja trpe nasilje, a ne žele, ili ne znaju, to prijaviti. Namijenjen je i djeci koja vrše nasilje nad drugima. Nisu svjesna koliko zapravo gube. Gube prijateljstvo, a to im nitko ne može nadoknaditi. Prijateljstvo donosi najveću sreću. Kada si sretan, prijatelj te učini još sretnijim, a kad si tužan uvijek će ti biti rame za plakanje. Pravog prijatelja je teško pronaći, ali kad ga pronađeš uvijek će biti tu za tebe'', ispričala nam je Una.

Pročitajte i ovo Vatrogasac Josip Mandarić Četiri kata s čovjekom na leđima Vatrogasac s fotografije koja je ganula Hrvatsku: "Pokušao sam ga nositi kao mladu. Žena je plakala od sreće, nudili su mi novac, ali ne radimo zato ovaj posao"

Koliko su u ovome važni i odrasli, a pogotovo učitelji, rekla je za DNEVNIK.hr Sanja Pakasin, profesorica likovne kulture koja je pomagala učenicima da snime video.

''Naš primjer služi učenicima kao model ponašanja i samim time trebamo se zapitati čemu ih zapravo želimo naučiti. Na nama je da osmislimo način kako učenike potaknuti da od pasivnih primatelja informacija postanu aktivni sudionici u demokratskom razvoju društva. Usadimo im potrebu za progovaranjem o važnim temama, stvorimo poticajno okruženje za kreativno stvaralaštvo i potaknimo ih da svojim primjerom inspiriraju druge'', kaže Pakasin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvo legalno hranilište mačaka Slučajan susret vratio osmijeh na lice tužne bake i stavio krov nad 60 malenih glava: ''Ne želim živjeti u svijetu u kojemu se starica boji da će je netko istući jer hrani mice''

Iz Savez društava ''Naša djeca'' objasnili su i zašto su organizirali nagrade ''Emil Paravina''. Želja ima je bila djecu potaknuti na aktivno sudjelovanje u životu zajednice, participaciju s odraslima, zagovaranje jednakih prava i mogućnosti.

''Nagradu smo pokrenuli u čast dr. sc. Emila Paravine, pedagoga, humanista, promicatelja dječjih prava i dugogodišnjeg tajnika Saveza DND, čiji je rad utjecao na dobrobit života tisuće djece i roditelja. Dr. sc. Emil Paravina je sudjelovao u izradi Konvencije o pravima djeteta te je srcem odabrao dječja prava i posebno bio posvećen njihovom promicanju i ostvarivanju'', kažu iz Saveza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vraća sreću i samopouzdanje Jedino sredstvo plaćanja je osmijeh: Divna gesta kozmetičarke koja pomaže ženama koje su zbog bolesti izgubile obrve

Na javni poziv u obje kategorije prijavila su se ukupno 44 osnovnoškolaca koje su njihovi nastavnici, razrednici, voditelji, mentori, roditelji, njihovi vršnjaci kandidirali jer su aktivni u svojim razredima, Dječjim gradskim vijećima, Dječjim forumima.

Mali zagovaratelji i borci za dječja prava upozoravaju odrasle kako raditi u korist djece, osmišljavaju teme i poruke te snimaju video-uratke u kojima pozivaju odrasle da poštuju dječja prava, poučavaju svoje vršnjake o dječjim pravima i obvezama kroz vršnjačku edukaciju i radionice, rado pomažu svojim bolesnim vršnjacima ili se bore za onu slabiju djecu koja nemaju dovoljno samopouzdanja reći što misle i što žele.

Osim toga, sudjeluju u humanitarnim akcijama u školi, gradu, pišu poruke djece odraslima kakva igrališta žele i uređuju ta igrališta, potiču svoje vršnjake drugih nacionalnih manjina i djecu s teškoćama u razvoju na zajedničko druženje, radionice o dječjim pravima, toleranciji, nenasilnom rješavanju sukoba, miru, zajedničke priredbe i projekte. Svi su oni veliki volonteri od – malih nogu.

Imate li i vi inspirativnu priču? Nekome ste pomogli ili je netko vama učinio dobro djelo? Pišite nam na budimokaooni@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene