Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šminkerski kompaktan SUV

VIDEO: Testirali smo Toyotu RAV 4

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada se 1994. pojavila prva Toyota RAV 4, nitko nije ni pomišljao kakvu bi revoluciju mogla izazvati.

Svega 3,7 metara dugačak automobilčić za zabavu, za mnoge je bio prolazna pojava, automobil za rijetke kupce, dakle, ne previše važan. No, uspjeh cool Toyote je pokazao upravo suprotno. Japanac je pokrenuo cijelu novu automobilsku klasu te ga se s pravom zove 'ocem kompaktnog SUV segmenta'. Danas je RAV 4 dugačak čak 4,4 metra i sa starim Ravom funcruiserom, nema baš previše dodirnih točaka. Danas je to tipičan šminkerski kompaktni SUV, ali s vrlo teškim zadatkom, jer naime, konkurencija je svakim danom sve veća. Svi žele ponuditi najbolje u vrlo popularnoj klasi.

Naš testni model nosi oznaku Urban Edition, što govori kako je riječ o osnovnom modelu s prednjim pogonom i 158 konja snažnim benzinskim motorom. Dizajn kokpita se unatoč godinama dobro drži, prostranost je vrlo dobra, no primjetno je kako RAV po ugođaju i ugrađenim materijalima lagano zaostaje za novijim konkurentima. Pogon na prednje kotače biti će dovoljan za sve koji od SUV-a traže tek povišenu karoseriju i nešto moćniji izgled za pokazivanje, dok će onima koji od 'džipa' očekuju da se i ponaša kao džip, nedostajati pogon na sve kotače. Ne tvrdimo da je ovakav RAV nesposoban, no na snijegu i skliskom kolniku svakako nedostaje sigurnost pogona na sve kotače, a to bi, po nekoj definiciji i trebala biti namjena ovakvog tipa vozila.

Dvolitreni motor je tipičan primjerak japanske škole. S varijabilnim upravljanjem ventilima, snaga iznosi 158 konja uz 200 Nm, pri visokih 4.400 okretaja u minuti. Za punu iskoristivost, dakle, treba biti u visokim okretajima, što automatski znači i povećanu potrošnju. Kod nas je prosjek iznosio 9,2 litre, a obzirom na emisiju ugljičnog dioksida veću od 200 grama, ovaj se motor ne pokazuje niti osobito ekološkim. U svakom bi slučaju RAV-u više odgovarao moderan, štedljiv benzinski turbo motor kakvim se diči konkurencija.

Testni RAV 4 stoji 193 tisuće kuna te iako pokazuje određene nedostatke, RAV za spomenutu svotu dobiva našu preporuku. Izgubio je ekskluzivnost i 'fun' faktor originalnog modela, ali to danas niti ne bi prošlo u količini koju priželjkuje Toyota.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene