Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac za Japance

VIDEO: Superbike bez zamjerke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako razmišljate o kupnji novog RR motocikla za iduću sezonu, razmislite o ovome...

Prošle godine se BMW odlučio uključiti u Superbike svjetsko prvenstvo, koje je sve popularnije i predstavlja konkurenciju i samim Moto GP utrkama. Vjerujemo da je ta odluka obradovala sve ljubitelje motocikla i moto sporta, jer ne samo da smo dobili BMW Superbike team, s dva vrhunska vozača, nego smo ovo ljeto dobili i fantastičan serijski motocikl oznake S 1000 RR. U njegovom razvoju su sudjelovali sami vozači u ovogodišnjem superbike prvenstvu, bivši dvostruki svjetski prvak, Australac Troy Corser, i Španjolac Ruben Xaus. Suhe brojke kažu: 4 cilindra, 999 kubika, 193 konja, i 183 kilograma suhe težine. Ako niste baš upućeni u svijet motocikala, ove brojke govore kako je riječ o dvokotaču usporedivom s najboljim supersportskim automobilima poput Pagani Zonde.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Ilici Sudar s automobilom FOTO Užasna prometna nesreća u Zagrebu, poginuo motociklist Slika nije dostupna Češki superbike sa 240 KS FGR Midalu 2500 V6

Moćni stroj koristi super lagane ventile

Začuđujuće je da su Bavarci iz prvog pokušaja uspjeli izbiti na vrh klase. Istina za sada samo na papiru, jer moramo pričekati prve usporedne testove da bi S 1000 RR s pravom podigli na pijedestal. Od tehničkih finesa koje do sada nisu viđene u toj klasi spada opcionalni trkaći ABS, kombiniran s kontrolom trakcije. Ima četiri programa rada - Rain, Sport, Race i Slick, a ako vam nijedan ne odgovara, jednostavno ih isključite. Čitav uređaj je težak samo dva i pol kilograma, što je četiri puta lakše od sistema drugih proizvođača. Iskustvo iz F1 sigurno je pomoglo u konstrukciji samog agregata. Moćni stroj koristi super lagane ventile od titana čiji su podizači čak 50 posto lakši od onih u BMW-ovoj K seriji motocikala.

Teško mu je naći zamjerku

Osim vrhunskih tehničkih karakteristika, BMW-ov superbike krasi i isto takav izgled. Iz bilo kojeg kuta ga pogledali, teško mu je naći zamjerku. Nesimetrična svjetla na masci, već uobičajena na BMW modelima, daju mu opasan izgled, sukladan njegovim mogućnostima. Uz cijenu od 15.150 eura u Njemačkoj ima šansu da postane i najprodavaniji u klasi, što je do sada bilo nezamislivo. Reći ćemo samo – težak, možda i pretežak udarac za donedavno neprikosnovenu japansku i talijansku kremu. Novo superbike doba je definitivno pred nama.

Emisiju Automotiv možete gledati nedjeljom u jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene