Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

VIDEO: S E-Cabriom je i po hladnoći užitak voziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon limuzine, karavana, coupea, kao posljednji član obitelji E-klase početkom godine je stigao i kabrio.

U međuvremenu je nova ljetna atrakcija dostupna i u Hrvatskoj, no mi smo se još jednom uputili u Stuttgart, dom Mercedesa i grad u kojem je sve počelo, te se parkirali ispred najimpresivnijeg auto muzeja na svijetu. U sjeni nekih od najslavnijih modela iz prošlosti, krenuli smo otkrivati sve novosti Mercedesovog aduta za ljeto. Poput svojeg prethodnika CLK i E-klasa Cabrio je zapravo nastala na platformi Mercedesa C-klase. No, dizajnerski detalji, kako izvana tako i iznutra, upućuju na to da se ovdje radi o rasnom primjerku E-obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najudobniji kabriolet na svijetu Mercedes-Benz najavio S klasu Cabrio Slika nije dostupna Pod otvorenim nebom BMW predstavio seriju 2 Convertible

Nova E-klasa u Cabrio izvedbi ima klasičan platneni krov, što je svakako plus za eleganciju, masu i iskoristivost prostora no i ne preveliki minus za komfor. Izolacija platnenog krova toliko je dobra da se povećana razina buke gotovo i ne primjećuje. Dizanje i spuštanje krova traje dvadesetak sekundi i moguće je pri brzinama do 40 km/h. A upravo sa spuštenim krovom E-klasa Cabrio otkriva svoje najvažnije tehnološke novosti. Obje su usmjerene na ugodniju vožnju s otvorenim krovom kada temperature i nisu previše ugodne, te pri većim brzinama.

Airscarf, odnosno zračni šal, Mercedesova je inovacija još s modela SLK. Ovaj sustav koji toplim zrakom grije područje vrata i ramena putnika na prednjim sjedalima, na novom je modelu dodatno usavršen te je sada moguće preciznije usmjeravati zrak. Potpuna novost je sustav Aircap. Smješten je na prednjem vjetrobranu i aktivira se na pritisak prekidača. Sustav smanjuje turbulencije i buku u kabini te djelomično sprečava ulazak hladnog zraka i izlazak toplog zraka iz putničkog prostora. Funkcionira besprijekorno i pri brzinama većim od 100 km/h. Primjerice, krstarenje njemačkim autocestama sa 150 na sat, kada je vanjska temperatura 12 stupnjeva, nije pretjeran problem. Iako ovaj sustav štiti i putnike na stražnjim sjedalima, turbulencije su ovdje ipak osjetno izraženije.

U Stuttgartu i okolici isprobali smo 220 CDI s ručnim mjenjačem. Ovo je osnovni dizelski motor, no on je sa 170 konja sasvim dobra mjera za E-Cabrio. 8,8 do 100 i 232 kilometra na sat maksimalne brzine odlične su vrijednosti za osnovni model. Zahvaljujući BlueEficiency tehnologiji potrošnja je zaista zadovoljavajuća i tijekom testa se kretala ispod sedam litara. Cijena takvog modela iznosi 436 tisuća kuna, dok osnovni benzinac stoji 418. Osim testiranog u ponudi su još dva dizelska te četiri benzinska motora. Vrhunac ponude predstavlja E500 sa 388 konja i cijenom od 670 tisuća kuna. E-klasa Cabrio je izuzetno dobro pogođen automobil. Odabir platnenog krova pokazao se kao odličan potez jer CC automobili jednostavno ne mogu pratiti eleganciju klasičnih kabrioleta. I fokus tehničara na rješenja koja vožnju s otvorenim krovom čine ugodnijim, još je jedan pun pogodak. Tržište je tako dobilo prvi kabrio u kojem i vožnja po prohladnom vremenu sa spuštenim krovom može predstavljati užitak.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene