Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 40 minuta od Zagreba

VIDEO: Renault kao najjači slovenski izvozni proizvod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najjači slovenski izvoznik već 18 godina. Jedna od deset vodećih tvrtki u regiji. Tvornica koja osigurava posao za gotovo 20 tisuća ljudi. Sve su to karakteristike koje se vežu uz najsnažnijeg regionalnog igrača automobilske industrije, slovenski Revoz.

Priča o tvornici iz Novog Mesta započela je prije više od pola stoljeća. Sredinom pedesetih godina ovdje su se proizvodili DKW-i, kasnije Austin, no pravi je proboj uslijedio 1973., kada se počeo proizvoditi mali div, legendarni Renault 4. Automobil koji je tvornica plasirala na području bivše Jugoslavije, odmah je naišao na odličan prijem. Bila je to prva prava konkurencija i alternativa za do tada neprikosnovenu Zastavu.

Pročitajte i ovo PR RENAULT HRVATSKA Izložba u Rimu "Hrvatska kakva se rijetko viđa" Carlos Ghosn (Foto: AFP) Vodio i Nissan Dao ostavku iz zatvora: Carlos Ghosn više nije na čelu francuskog Renaulta

>> Renault Wind: Radikalan, nabrijan i otkačen

U idućih dvadeset godina iz IMV-a, kasnije Revoza, izašlo je oko 600 tisuća četvorki. Revoz je s Twingom je Revoz dobio ekskluzivu. Svaki Renault Twingo, gdje god ga sreli u svijetu, dolazi upravo iz Slovenije. To je jedina tvornica koja proizvodi taj model, a osim toga ima i ekskluzivu na Clio 2 Storiju te na inovativni kabriolet Wind. Kako bi se zadovoljile potrebe čitave Europe, Revoz radi u tri smjene, uz potpuno iskorištene kapacitete.

Twingo im je ekskluziva

Stoga je i razumljivo kako za vrijeme našeg posjeta tvornici, na pokretnim trakama nismo vidjeli niti jednog Winda. On se proizvodi samo u određenim intervalima. Vladar hala Revoza je, u pravilu, Twingo. No da bi iz hale izašao gotov automobil, potreban je dug put. Deseci tona lima svakog dana u impresivnim strojevima za tren oka postaju konkretni dijelovi automobila: okviri, bočne stranice, poklopci motora, vrata, blatobrani.

U odjelu za zavarivanje gdje apsolutnu vlast imaju roboti. U ovom poslu oni su precizniji, brži i jeftiniji od ljudi, no već pri idućem koraku na scenu ponovno stupa dio od 3000 radnika u Revozu. Preciznim, gotovo mehaničkim radom na pokretnoj traci, automobili polako dobivaju prepoznatljive oblike. Spajanje karoserije s motorom i ovjesom, gotovo je za samo nekoliko desetaka sekundi.

Osigurana budućnost

Motor i ovjes u Revoz dolaze pretežno iz Francuske i Španjolske, a u nastajanju konačnog proizvoda, među gotovo 500 dobavljača iz 24 države, ključnu ulogu igra i Hrvatska. Nakon završetka montaže slijedi prvo paljenje motora i opsežna kontrola kvalitete, i automobil je gotov. Koliko to Slovenci dobro rade, oslikava i idući podatak, jer tvornica Revoz je, prema istraživanjima, najkvalitetnija Renaultova tvornica u svijetu i jedna od pet najkvalitetnijih u alijansi Renault-Nissan. Kao takvoj, budućnost joj je već osigurana.

Sve ovo događa se na samo 40 minuta vožnje od Zagreba, u državi u kojoj je radna snaga skuplja, u mjestu koje je tek ove godine u potpunosti povezano autocestom s Ljubljanom. Postavlja se logično pitanje: zašto i mi nemamo nešto ovakvo. Na žalost, prekasno je i za pitanje i za nadu da će se nešto promijeniti. Automobilska industrija već je završila svoje raspoređivanje po Europi, mi smo dobili mrvice, a naši susjedi, odličan posao.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene