Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Frankfurtski auto sajam

VIDEO: Povratak 'istočnog Porschea'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset godina nakon posljednjeg modela istočnonjemačkog proizvođača Melkusa iz Dresdena, predstavljen je njihov novi sportski model na Frankfurtskom sajmu automobila.

Tvrtku Melkus osnovao je 1950. godine vozač trkaćih automobila Heinz Melkus, koji je i sam napravio dizajn njihovog posljednjeg sportskog modela prije 30 godina, RS1000. Taj je automobil napravljen u potpunosti ručno, a ne na proizvodnoj traci, a u bivšoj Istočnoj Njemačkoj bio je poznatiji pod nazivom 'istočni Porsche'. Tijekom komunističke vladavine, bilo je iznimno teško doći do rezervnih dijelova za taj automobil.

Pročitajte i ovo Sajam maslina - 4 Najavljena dobra godina Cijena mnogima omiljenog ulja u godinu dana porasla više od 40 posto, proizvođači objašnjavaju zašto je to tako Andrej Plenković u Virovitici komentirao aktualne teme Plenković o upadu policije u Ministarstvo kulture i kontroverzi oko Turudića: "Nismo mi veslo sisali ovdje osam godina"

'Ideja za njegovog nasljednika došla je od mog djeda u 80-im godinama prošlog stoljeća, no tadašnji politički uvjeti u Istočnoj Njemačkoj, nisu tome išli u prilog', rekao je za Reuters Sepp Melkus, unuk osnivača istoimene auto kompanije. 'Danas su uvjeti drugačiji i imamo sve mogućnosti za proizvodnu sportskih automobila i iskoristili smo ih', dodao je. Sepp i njegov otac Peter Melkus, 2006. su počeli s preinakama na nekolicini originalnih modela RS1000, stavljajući u njih nove motore i promijenivši im naziv u RS1600.

Uskoro u proizvodnju ide i model RS2000

Rezultat je, dakle, stara šasija i potpuno novi motor ispod poklopca te je kao svojevrsni povratnik u auto svijet, RS1600 izložen na automobilskom sajmu u Frankfurtu. Melkus najavljuje i pravog nasljednika RS1000 modela, koji će nositi oznaku RS2000, no i ova revitalizirana verzija istočnonjemačkog sportskog klasika, ima zavidne performanse. Njegov 4-cilindrični agregat ima šest stupnjeva prijenosa brzine te ubrzanje od nula do 100 kilometara na sat za zavidnih 4,9 sekundi.

Sepp Melkus dodao je kako će svake godine biti proizvedeno 25 novih RS2000 modela, a njihova proizvodnja započet će u listopadu ove godine. Za njegovo sklapanje bit će zadužen tim od 15 djelatnika u sjedištu kompanije u Dresdenu, a prodaja automobila vršit će se po narudžbama, dakle i prije nego li se krene u njihovu proizvodnju. Za takav ekstravagantan i u potpunosti ručno izrađeni automobil, kupci će morati izdvojiti 107,500 eura pa tko voli, nek izvoli.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene