Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

VIDEO Novi Lancer: Agresivan, nezgrapan i skup

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz klasičnu trovolumensku izvedbu, japanski Mitsubishi svoj model Lancer nudi i u svojevrsnoj hatchback izvedbi, naziva Sportback.

Očito je kako su se i u Mitsubishiju ugledali na brojne europske marke, koje iz jedne platforme stvaraju više različitih karoserijskih izvedbi, ne bi li tako uštedjeli i pritom zadovoljili ukuse šireg kruga kupaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Faktor iznenađenja Ovo je najsmrtonosniji grm na svijetu: Čim 'rokne', neprijatelja kokne Slika nije dostupna Crossover Evo Sljedeći Mitsubishi ASX bi mogao dobiti Evo izvedbu

Što se tiče samog izgleda, Sportback se ne može svrstati među ljepše automobile u klasi. OK, prednji kraj izgleda prilično dobro, nadasve agresivno, no stražnji je kraj čista suprotnost - nezgrapno i nedorečeno. Ovo, inače, rijetko izjavljujemo, no u ovom slučaju nam limuzina izgleda bolje od ovog kvazi-hatchbacka. Ukupni dojam tek ponešto popravljaju atraktivni 18 colni kotači.

I u kabini sličan dojam, Lancer kao da je ostao u nekim prošlim vremenima. Praznina koju ostavlja kokpit, tek je nešto ublažena solidnom ergonomijom. Ipak, nije sve tako crno, jer naime, kvaliteta izrade je izvrsna pa se stječe dojam kako sjedite u vrlo čvrstom i robusnom automobilu. To osjetite čim primite upravljač i mjenjač. No, Japanci su ipak trebali znatno više pažnje posvetiti uređenju, dizajnu i modernim sklopovima. Jer to je danas doista ono što kupci traže i na što su, nema sumnje, i navikli.

Velika potrošnja

Prostranost je relativno dobra ali ne i prtljažnik s 290 litara. Od automobila dugačkog 4.6 metara, koji time kuca na vrata više klase, tipa Mazde 6, ipak se očekuje više mjesta. Testni Lancer je bio opremljen najjačim benzinskim motorom u ponudi, izuzmemo li ultra sportsku izvedbu EVO 10. Riječ je o 1.8 litrenom motoru najveće snage 143 konja i sa 178 Nm okretnog momenta. Motor voli visoke okretaje, na kojima je prilično uglađen, no zbog klasične, relativno staromodne koncepcije, troši prilično puno. Po gradu i preko 10 litara.

Lancer je opremljen stražnjim multi-link ovjesom koji mu jamči vrlo dobre, prilično sportske vozne osobine ali i impresivnu razinu udobnosti. Osjeti se kako je Lancer vrlo čvrst i kompaktan automobil, pravi model za jurcanje zavojima. Kome je namijenjen Lancer Sportback, jedan od rijetkih Japanaca koji se još uvijek proizvodi u Japanu? Prvenstveno mladim vozačima, i to onima koji od automobila traže jednostavnost ali i visoku razinu čvrstoće i kvalitete. Svima ostalima nikako se neće svidjeti isprve, jer konkurencija nudi znatno više uglađenosti, luksuza i boljeg dizajna. U konačnici, s cijenom od 160 tisuća kuna, testirani Sportback nije ni jeftin, što bi mu također mogao biti svojevrsni uteg oko vrata.

Emisiju Automotiv pratite nedjeljom ujutro na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene