Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Santa Fe

VIDEO: Najveće novosti kriju se ispod lima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hyundaijev je SUV vrlo dobro poznat ljubiteljima Automotiva. Riječ je o modelu koji se u ponudi korejskog proizvođača smješta u sredinu ponude, ispod velikog, i Europljanima slabo poznatog modela ix55, te iznad manjeg, potpuno novog modela ix35. Po logici, očekivalo se kako će Santa Fe s aktualnim redizajnom ponijeti i novo ime, ix45, no od toga se ipak odustalo.

Ime Santa Fe je prilično udomaćeno te bi promjena, obzirom kako nije riječ o potpuno novom modelu, mogla izazvati negativan efekt. Sporedne karakteristike redizajna su minimalno osvježavanje vanjskog i unutarnjeg izgleda, na prvi pogled primjetne tek fanovima Santa Fea, dok se prave novosti kriju ispod lima. Jedini motor u ponudi, četverocilindrični 2,2 litreni dizelaš, je potpuno nov te sada razvija 197 konja.

Pročitajte i ovo PR Brand ambasador Donna Vekić: Brand ambasador marke Peugeot u Hrvatskoj PR Električni SUV ID.4 – prvi potpuno električni SUV marke Volkswagen

Povećanje od 42 konja je rezultat primjene common-rail sustava treće generacije s Piezo brizgaljkama. Analogno gotovo 30 postotnom povećanju snage, još impresivnije je narastao okretni moment s 343 na 437 Nm. Kako je Santa Fe težak gotovo dvije tone, ovakav mu je motor jednostavno potreban. Oko deset sekundi do stotke te najvećih 190 Km/h i nisu osobito impresivne brojke, no za većinu su svakako dovoljne.

Šest brzina bez tipičnih trzajeva

Posebice u suradnji s novim automatskim mjenjačem. Šest brzina se mijenja prilično tečno i bez tipičnih trzaja na koje smo navikli kod Korejaca. Uz ugodno prebacivanje brzina, mjenjač se brine i za štedljivost motora. U našem slučaju prosjek se kretao iznad 9 litara, što i nije tako loše obzirom na snagu i automatski mjenjač, ali je ipak previše kada govorimo o emisiji ugljičnog dioksida.No, ne smije se smetnuti s uma kako je ovdje i pogon na sve kotače, koji također utječe na potrošnju. Sam pogon je uzoran, u slučaju proklizavanja raspoređuje okretni moment između osovina, a moguće je uključiti i pogon u omjeru 50 naprema 50. Uz to, ovjes je dorađen pa je vožnja ugodnija, dok su kočnice postale učinkovitije.

Sve u svemu, Santa Fe je redizajnom najviše napredovao tehnički. Tipične boljke, a tu ponajprije mislimo na dosadan i, zahvaljujući plavom osvjetljenju, prilično kičav kokpit, ostaju, no to je više stvar subjektivne kritike. Uz kožna sjedala i slične luksuzne dodatke u Priviledge paketu opreme, cijena se penje na 288 tisuća kuna. 40 tisuća eura svakako nije malo, no za 4,7 metara dugačak, bogato opremljen, snažan i udoban SUV ipak je korektno.  Posebno kada se usporedi s mogućom konkurencijom.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene