Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje za probleme

VIDEO: Možete li u automobilu nesmetano čitati ili jesti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stvari su sasvim jasne. Kada primjerice, skijaš, klizač ili vozač motocikla želi skrenuti u zavoj, tada se automatski naginje, ne bi li eliminirao lateralne sile koje nastaju.

Svi smo to vidjeli ili isprobali. No, automobili, unatoč tome što danas predstavljaju bogatu zbirku tehnoloških inovacija, ipak nisu uspjeli doskočiti potpunom anuliranju bočnih sila.
Ipak, u tehnološkom centru njemačkog Audija, smatraju kako bi neugodan osjećaj naginjanja karoserije u zavojima u budućnosti mogao biti riješen. Audi, naime, radi na sistemu koji oponaša pokrete i osjećaje skijaša. Principijelno, stvar je vrlo jednostavna – automobil se, potpuno aktivno, naginje u unutarnju stranu zavoja.

Pročitajte i ovo Kuća sina župana Žinića novi detalji Kuća sina župana Žinića sada dobila crvenu naljepnicu iako je oštećena još u ratu: "Zgodno je što je napuštena i neodržavana" Slika nije dostupna Bez rješenja u Slavonskom Brodu ''Umjesto obećanja i floskula treba povući konkretne poteze''

Inteligentni automobil

Ako ste skeptik pa prema ovim snimkama u laboratoriju zaključujete kako to i nije neki pothvat, Audi se nije zaustavio tek na statičnom njihanju u idealnim, kontroliranim uvjetima. Isti je prototip, naime, u prometu na javnim cestama Njemačke. I djeluje prilično zanimljivo, zar ne? Cilj Audijevih inženjera je stvoriti automobil koji će inteligentnim razmišljanjem davati nedvosmislene naredbe ključnim komponentama automobila – prvenstveno ovjesu i karoseriji. Na taj bi se način karoserija automobila odupirala bočnim silama čime bi putnici, napokon, mogli odahnuti. Naime, vožnja kroz zavoje kod mnogih izaziva neugodan osjećaj, mučninu ili glavobolju, što bi ovim patentnom moglo nestati. Nadalje, više ne bi bilo prolivenih napitaka…

Konačno, nagibne karoserije nisu nikakva novost. Vlakovi su odavno nagibni, pa tako i u Hrvatskoj. Vožnja u njima puno je lagodnija nego li kod klasičnih vagona koji pasivno prate zavoj. I u ovom Audiju bočne sile ne djeluju na vozača i putnike. Zvuči kao magija, no u biti je čista fizika, u svom najljepšem izdanju.

Senzori šalju impulse

Kada se automobil usmjeri u zavoj, senzori, koji stalno nadgledaju gibanje karoserije i ovjesa, prepoznaju promjenu i u djeliću sekunde šalju impulse koji se pretvaraju u fizičku silu. Ta sila ima samo jedan zadatak – pravilnim i usklađenim djelovanjem više komponenata, kompenzirati lateralne sile.
Posebnost sustava je novi patent takozvanog monitoringa. I dok se kod prijašnjih sustava bočno ubrzavanje prvo moralo mjeriti kako bi se djelovalo, novi se patent oslanja na video kameru takozvanog sustava za pomoć vozaču, preko koje se izračunava nagib ceste. Tako automobil i prije samog dolaska do zavoja već zna koliko će se morati nagnuti. Time je, jasno, dobiveno na vremenu, odnosno na učinkovitosti naginjanja.

Za putnike su prednosti očigledne. Kako se tijelo, posebno leđna muskulatura, tijekom vožnje zavojima ne mora boriti s bočnim silama, na odredište se dolazi osjetno relaksiranije. Možete li, kao putnik, čitati tijekom vožnje? Teško ili gotovo nikako, zar ne? Upravo zbog bočnih sila. Primjenom ovog sustava, to bi postalo sasvim normalno.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene