Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon hvalospjeva

VIDEO: Koncept konačno zaživio kao serijski automobil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko smo se puta razočarali vidjevši neki koncept ili studiju koja nikad nije zaživjela kao serijski automobil. Svaki od velikih salona automobila je prolazio s bar jednim razočaranjem jer kad bi koncept i došao u proizvodnju, bio bi do krajnosti pojednostavljen, skoro neprepoznatljiv.

Nakon hvalospjeva koje je doživjela konceptna Laguna Coupe, očekivali smo isto, ali nas je Renault ugodno iznenadio - i to dvostruko. Laguna Coupe je ušla u serijsku proizvodnju, s dizajnom koji je ostao gotovo nepromijenjen. Istina, dobili smo par konvencionalnih vrata i malo ublaženu agresivnost, ali su osnove ostale nepromijenjene. Ukratko, dobili smo prekrasan coupe koji nas je na prvu osvojio izgledom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna cijena pala na 3 milijuna kuna Kerum u stečaju: Nitko ne želi svinjogojsku farmu, za Lagunu jedna ponuda Tjedan dana vozila sam Renault Zoe električno vozilo Stvoren za grad Tjedan dana vozila sam gradski automobil koji ne zagađuje okoliš, kočenjem štedi energiju i čuva budžet

U unutrašnjosti od koncepta nije ostalo ništa, što je i razumljivo. Povratak u realne okvire donio je, nažalost, prekopiranu prednju armaturu iz limuzinske Lagune GT. Ovako dobra vanjština zaslužuje malo originalnosti i u interijeru. Coupe karoserija u pravilu znači manjak prostora na zadnjoj klupi, što kod ovog primjerka nije slučaj. Treba se malo pomučiti dok se 'uvalite' na zadnja sjedala, ali kad ste jednom tamo, začudit će vas obilje prostora. To obilje se odnosi i na prtljažnik, što ovakvom tipu automobila daje praktičnu stranu koja je neuobičajena.

Za sportsku notu zadužen je dvolitreni turbo benzinac sa 204 konja. On uglađeni coupe pretvara u prilično brzi stroj, nikad brutalan, ali uvijek s rezervom snage da vam omogući brzinske prosjeke koje nikad ne biste očekivali od automobila imena Laguna. Coupe ipak nije rasni sportaš, za što je dokaz i šesterobrzinski ručni mjenjač prilično dugih hodova. Mijenjanje jednostavno traje predugo da bi se iskoristile sve mogućnosti koje daje odličan motor.

Zanimljiv detalj koji popravlja i onako dobre vozne osobine je aktivna šasija, ustvari upravljiva zadnja osovina. Rješenje, koje nije novost u automobilskom svijetu, povećava agilnost i upravljivost koja je tako na razini dimenzijama puno manjih automobila. Iako izgleda prilično sportski, Laguna coupe je u stvari pravi GT. Agresivna vanjština, solidne performanse, dašak luksuza i beskrajan užitak u vožnji - to je formula koju je Renault koristio u kreiranju ovog automobila. Mišljenja smo da je rezultat kvalitetan, atraktivan automobil, uz to i dobro opremljen. Teško je naći coupe s više karaktera i boljim odnosom uloženo - dobiveno. Renaultu treba čestitati što su imali hrabrosti prijeći iz snova u zbilju.

Emisiju Automotiv možete gledati nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene