Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saznajte gdje se u vašem automobilu krije najviše bakterija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inženjeri u Dearbornu i ekipa sa Sveučilišta u Michiganu istražili su gdje se u automobilu kriju najveća legla bakterija i prljavštine a mi vam ovim putem donosimo njihove zaključke!

Nevidljivi golim okom, mikroorganizmi se nalaze doslovce svuda oko nas. Osim što mogu naškoditi našem zdravlju, oni također i imaju prilično neželjene i štetne posljedice na površine koje nas okružuju. Isti je slučaj i s automobilima i kamionima gdje se mikroskopski organizmi poput plijesni vrlo brzo hvataju za površine i dapače, šire po površinama što dovodi do diskoloracije ali i neugodnog mirisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

Putnički prostori izloženi su raznim uvjetima kojima postaju pravi raj za razmnožavanje mikroorganizama. Tvrtka za istraživanje tržišta, Mintel, objavila je da Amerikanci prosječno troše oko 2.3 milijarde dolara godišnje na osvježivače zraka bilo u spreju, one koji se uključe u strujne utičnice ili dovode zraka ili pak mirise koji se mogu objesiti o retrovizor poput svepristunih borića za auto.

Mnogi kupci osjetljivi su na kemikalije ili jednostavno ne vole umjetan miris mnogih osvježivača zraka tako da je postalo očigledno da postoji potražnja za rješenjem koje proaktivno smanjuje uzroke neugodnih mirisa i tako duže održava osjećaj svježine u automobilu.

Inženjeri iz Fordovog centra za istraživanje i inovacije u Dearbornu udružili su snage s timom za zdravstvenu ekologiju sa Sveučilišta u Michiganu na čelu s mikrobiološkim ekologom Dr. Blaise Boles ne bi li procijenili koncentraciju i stopu rasta mikroba u automobilima.

Tim je prikupio brisove s 10 lokacija u unutrašnjosti automobila uključujući upravljač, gumbe za radio, ručice vrata, prekidače za prozore i ručice mjenjača. Laboratorijska analiza pokazala je značajnu količinu i stopu rasta bakterija na većini ispitanih lokacija dok je najviša koncentracija zabilježena na upravljaču i području oko držača za čaše.

''Naši rezultati pokazuju da su interijeri automobila doista kompleksni ekosustavi koji udomljavaju milijarde raznih mikroorganizama koji uz to djeluju jedni na druge, na ljude i na širu okolinu,'' kaže Boles, izvanredni profesor na Odjelu za molekularnu, staničnu i razvojnu biologiju na Sveučilištu u Michiganu, i dodaje: ''Dugoročan cilj je da točno utvrdimo mikrobiološku ekologiju u unutrašnjosti automobila i da optimiziramo dizajn unutrašnjosti automobila kojime se potiče udobnost i ekološka održivost.''

Površine premazane bojom sa dodatkom iona srebra koja se na tržištu zove Agion, pokazale su manju stopu rasta mikroba od panela iz kontrolne skupine, dakle konvencionalnih panela kakvi se koriste u automobilima. Agion radi na načelu izgladnjivanja, steriliziranja i gušenja mikroba s ciljem sprečavanja daljnjeg rasta i razmnožavanja.

Automobili i kamioni ipak imaju daleko duži životni vijek od većine antibakterijskih proizvoda i izloženi su vrlo širokom rasponu vanjskih utjecaja. Vozači očekuju da bilo kakva tehnološka rješenja u tom smislu rade duži niz godina i da površine ostanu netaknute čak i nakon što je vozilo u upotrebi više godina. Peters i Nichols stoga su podvrgli posebno tretirane testne površine procesu ubrzanog starenja ne bi li istražili antibakterijska svojstva premaza nakon godina izloženosti suncu i vručini.

Čak i nakon simulacije dugogodišnje upotrebe, rast mikroba na površinama premazanim Agionom promijenio se tek neznatno. Aditiv je također imao vrlo mali učinak na promjene u sjaju ili boji površina tijekom testnog razdoblja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene