Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Insider

Pješaci i vozači moraju znati ovih 7 pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko ide pješice, nema ni zonu gužvanja ni zračni jastuk. Pa se pitamo, jesu li pješaci pod posebnom zaštitom? Naš stručnjak za promet objašnjava njihova prava i obveze

Prolazeći kroz lokvu vozač smoči pješaka. Prijeti li mu kazna?
Ne, Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne regulira ovu tematiku. Ako se navedeni događaj stvarno i dogodi, spada u domenu privatne tužbe zbog nanesene eventualne štete ili u prekršaj koji čini vlasnik ceste zbog neodržavanja ceste ukoliko se radi o zadržavanju vode na kolniku u rupama, kolotrazima koje su napravila vozila i sl. U tom slučaju vlasnik ceste ili pravna i odgovorna osoba nadležna za održavanje ceste odgovara po čl. 6. ZSPC-a, za što su predviđene novčane kazne u iznosu od 5000 do 15.000 kuna za pravnu osobu, odnosno 1500 do 5000 za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Ilustracija VELIKO ISTRAŽIVANJE Kako voze Hrvati? Tko više krši koje prometne propise i jesu li tome skloniji muškarci ili žene

Pješak prelazi na crveno. Zbog toga automobil mora zakočiti pa na njega straga naleti drugi automobil. Što prijeti pješaku?
Prema Prekršajnom zakonu (Kaznenom zakonu samo ako je netko od sudionika zadobio teške ozlijede ili je nastupila smrt) pješak je sudionik nesreće. U tom slučaju mora razmijeniti osobne podatke s vozačima automobila. Otrči li pješak jednostavno dalje, može biti kažnjen zbog nedopuštena udaljavanja s mjesta nesreće.

Smiju li pješaci prelaziti na crveno ako ne dolazi nijedan automobil?
Ne! Za prelazak ulice dok je na semaforu upaljeno crveno svjetlo pješaci plaćaju kaznu od 300 kuna. U slučaju nesreće s materijalnom štetom plaćaju novčanu kaznu od 300 kuna uvećanu za iznos do 1000 kuna, a ako u prometnoj nesreći ima ozlijeđenih osoba, novčana kazna uvećava se za iznos do 2000 kuna.

Vozač automobila ne zaustavlja se ispred zebre. Kakva mu kazna prijeti?
Kad se vozač približava obilježenom pješačkom prijelazu, dužan je kretati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe ili osobe s invaliditetom, vozač je dužan zaustaviti vozilo i propustiti ih. Za navedeni prekršaj vozač odgovara novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Smiju li pješaci pločnikom nositi glomazne predmete?
Tko pločnikom gura motocikl ili prenosi glomazne predmete poput ljestvi te na taj način znatno ometa druge prolaznike, mora se koristiti voznim trakom. Oprez: tko svoj motocikl gura ulicom, mora se kretati desnim rubom voznog traka; prije lijevog skretanja ni u kojem slučaju ne smije se prestrojiti ulijevo.

Smiju li pješaci prelaziti ulicu dijagonalno?
Ne! Ako u blizini nisu pješački prijelazi kojima se pješaci moraju obvezno koristiti (ako nisu udaljeni više od 50 m u naselju, odnosno 100 m izvan naselja), ulicu treba prelaziti bez zaustavljanja i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik pješak uvjeri da to može učiniti na siguran način, kaže Zakon o sigurnosti na cestama. U suprotnom slijede kazne u iznosu od 300 kuna.

Moraju li vozači automobila propustiti pješake na prilazima ili izlazima?
Tko kao vozač automobila prilazi benzinskoj crpki, parkiralištu ili s nekog zemljišta silazi na cestu preko rubnika, mora propustiti pješake i bicikliste. Naš Zakon kaže: vozač koji skreće na bočnu cestu na čijem ulazu ne postoji obilježen pješački prijelaz, dužan je skretati smanjenom brzinom i ne smije ugroziti pješake koji su već stupili na kolnik. Ako ne poštuje navedeno, kaznit će ga se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene