Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tehnologije

Ovako bi mogli izgledati kamioni budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad radite s jednom od najvećih flota komercijalnih kamiona na svijetu, potrošnja goriva definitivno je velika stavka u budžetu. Upravo je zato Walmart razvio novi kamion koji svojim radikalnim dizajnom unapređuje protok zraka te tako smanjuje potrošnju goriva.

Kad je Walmart krenuo na putovanje ka ostvarivanju učinkovitije potrošnje i cjelokupno većeg stupnja održivosti svoje flote, nitko nije mislio da će krajnji rezultat njihovih napora biti ovakav futuristički kamion.

Ovo teretno vozilo nazvali su WAVE što je zapravo skraćenica za Walmart Advanced Vehicle Experience. Radi se o konceptnoj studiji kamiona s prikolicom koja bi mogla biti naznaka izgleda budućih teretnih vozila a dizajn potpisuje Walmart u suradnji s tvrtkama Peterbilt, Great Dane Trailers i Capstone Turbine.

Zanimljivo je da Walmart nije rekao apsolutno ništa o očekivanoj potrošnji goriva. Međutim, samo aerodinamički benefiti mogli bi omogućiti značajne uštede u pogledu potrošnje goriva. Walmart ima flotu od preko 6.000 kamiona tako da svaki decilitar goriva manje puno znači.

Kamion kombinira učinkovit aerodinamički dizajn, hibridni pogonski sklop s mikroturbinom, struju i napredne kontrolne sustave kojima omogućava učinkovitiju potrošnju goriva i manje emisije štetnih plinova.

Službena testiranja su tek počela, međutim već sad se može zaključiti da će WAVE biti 20 posto aerodinamički učinkovitiji od postojećih kamiona a hibridni pogonski sklop moći će koristiti dizel, prirodni plin, biodizel a vjerojatno i druge, buduće tipove goriva.

16-metarska prikolica je gotovo u potpunosti izrađena od karbonskih vlakana što je omogućilo uštedu mase od oko 1800 kg.

Pogledajte kako kamion od 40 tona sam koči!

Unutrašnjost je jednako futuristička obzirom da vozač sjedi na sredini prostora u stilu bolida Formule 1 a okružen je sa LCD ekranima. U stražnjem dijelu nalazi se moderan prostor za spavanje.

Konačan cilj je koristiti 100 posto obnovljive izvore energije, doći do 0 posto otpada i emisija te prodavati proizvode koji su održivi kako za ljude tako i za cijeli planet. Nove pogonske tehnologije, aerodinamički dizajnirani kamioni i ultralaki moderni materijali dobar su put ka tom cilju a i prilično atraktivno izgledaju.

Možda ovakav kamion nikada nećemo vidjeti na cestama, ali Walmartu će omogućiti testiranje novih tehnologija i novih pristupa dizajnu kamiona.

U svakom slučaju, ako postoji grana automobilske industrije kojoj bi dobro došlo malo promjena, onda su to svakako kamioni. Walmartova konceptna studija WAVE mogla bi biti dobar početak za razvoj novog tipa teretnih vozila.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene