Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije nekoliko dana Renault je objavio da su ponovno pokrenuli suradnju s Williams F1 timom te će još jednom njihove bolide snabdijevati motorima. A pojavile su se glasine i da je u pripremi još jedna njihova suradnja.


Ranih 1990-ih, Renault i Williams dominirali su Formulom 1, a njihov uspjeh pretočio se u jedan od najpopularnijih 'hot hatch' automobila svih vremena – Clio Williams. Danas se ovaj dvojac vraća na scenu a glasine kruže da će surađivati na projektu koji bi mogao donijeti novu verziju legendarnog Clia Williams.

Vezani članci Tjedan dana vozila sam Renault Zoe električno vozilo Tjedan dana vozila sam gradski automobil koji ne zagađuje okoliš, kočenjem štedi energiju i čuva budžet PR Izložba u Rimu "Hrvatska kakva se rijetko viđa"

Ekipa iz Renaulta zajamčila je da ovo nije samo još jedan reklamni trik jer ne žele naštetiti Williamsu s nekakvom mlakom ponudom. Renault ne namjerava samo živjeti na staroj slavi ili ići linijom manjeg otpora i baciti na automobil novu 'ekskluzivnu' boju i par metalnih oznaka (kao što je to bio slučaj s Gordinijem) i završiti priču već oživjeti legendardni plavo-zlatni hatchback sa maksimalnim perfomansama u klasi.

Govori se da će novi Clio Williams pod haubom imati isti atmosferski 2.0-litreni agregat koji koristi sadašnji Clio RS, ali bi u ovom slučaju trebao dostavljati do 240 KS, što je značajno poboljšanje u odnosu na 200 KS koliko ima gore spomenuti Clio 200 model. Snaga najvjerojatnije neće prelaziti 240 KS iz jednostavnog razloga što bi time premašili snagu većeg i skupljeg Renaultsport Megane modela.

Clio Williams posuditi će ovjes s Renaultsport Clio Cup modela, a imat će i trkaće Sachs amortizere poput onih na Clio 182 Trophy modelu, koji je predstavljen sada već davne 2005. godine. Nadalje, novi 'vrući' hatch juriti će na Bridgestone Potenza gumama, a Renault će ugraditi i veće Brembo kočnice.

U unutrašnjosti automobila, novi Clio Williams će u skladu sa svojim sportskim karakterom imati Recaro sjedala s ušivenim 'Williams' logom, zatim klima uređaj, Tom Tom satelitsku navigaciju te posebnu komemorativnu pločicu koja će sadržavati redni broj automobila što je postala uobičajena praksa vezano za limitirane verzije automobila.

S potpuno novim Clio modelom koji je iza ugla, ovo Williams izdanje moglo bi se pokazati kao najbolji način da se proslavi odlazak u mirovinu sadašnji Clio model. Kvragu i 'švicarci' i 'euri', ravno u banku u red za kredit!

Info Clio Williams 1992:
Renault je 1992. godine lansirao Clio Williams model u ograničenoj seriji od 500 komada. Automobil je ime dobio po timu Formule 1 koji je snabdijevao motorima, dakako, WilliamsF1, iako sam Williams nije imao ništa s dizajnom ili projektiranjem ovog izdanja Clia.

Atmosferski 2.0-litreni četverocilindrični motor proizvodio je 150 KS i postizao je maksimalnu brzinu od 215 km/h. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 7,8 sekundi, a 1/4 milje riješi za 15,9 sekundi. Masa automobila iznosi 1024 kg.