Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošao ispit

Konačan test za Suzuki Swift - provozala ga majka s djetetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još početkom ljeta počelo je naše druženje s novim modelom Suzuki Swifta. Ovaj je gradski Japanac vrlo dobro poznat brojnim vozačima, jer je kroz generacije dokazivao svoju kvalitetu, a u verziji GTI bio i važan korak za mnoge drajvere sa sportskim afinitetima.

I mi se toga dobro sjećamo pa smo tako s novim Swiftom najprije odlučili odraditi pravi sportski test, na Sljemenskoj trkaćoj brdskoj stazi. Kombinacija brzih i sporih zavoja, s odličnim asfaltom, pokazala se kao idealna kulisa za ispitivanje mogućnosti malenog Swifta. I makar nije riječ o sportskoj verziji, koja je prije dva tjedna predstavljena na auto salonu u Frankfurtu, i običan je Swift ovdje pokazao i više nego dobre vozne osobine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine? Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom

No, nije svim vozačima jurnjava na prvom mjestu. Stoga je uslijedio drugi ispit – migoljenje gradskim gužvama, parkiranje na uskim parkiralištima i penjanje po tipičnim zagrebačkim, za automobil nimalo ugodnim rubnjacima. Za Swifta – nikakav problem. Dapače, lakoća rukovanja, ponajprije laganog volana i mekanog kvačila, u kombinaciji s dobrom preglednošću, osiguravaju mirnu vožnju gradskim gužvama.

Naposljetku, Swifta smo i prenatrpali stvarima, stavivši na kušnju njegov prtljažnik ali i ekonomičnost 1,2 litrenog benzinskog motora sa 94 konja. I to je Japanac odradio bez greške. No pred njim je posljednji zadatak, najteži. Swifta su testirali Iva i Nikša, onako kako to rade mama i dijete. Da, znamo, kako se i očevi često nalaze u ovoj ulozi, no majkama u ovom slučaju dajemo prednost, jer one ipak znaju najbolje.

Ok, dakle, sve ranije spomenute prednosti Swifta sada mogu postati nevažne ukoliko automobil nije adekvatan za mamu i dijete. Dok se Nikša igra sa svojim mini automobilom, mama Iva pred Swifta stavlja prvi zadatak. Umetanje i montiranje dječje sjedalice. Čini se kako je Nikši položaj sasvim dobar. Već u mirovanju isprobava mogućnost aktivnog kočenja.

Sa 211 litara, Swiftov prtljažnik nije osobito velik, no mogućnost pojedinačnog obaranja stražnjih sjedala omogućuje smještaj i većih predmeta. Poput Nikšinih kolica. No, da li će biti potrebe za spuštanjem sjedala? Činilo nam se kako neće ići bez obaranja slobodnog sjedala pokraj Nikše, no kolica su ipak stala.

Nije nas začudilo da se nakon prvih kilometara mami svidio Swift, jer su njegove glavne prednosti upravo iznimna lakoća upravljanja, tiha i udobna kabina i dobra preglednost. I što je još važnije - djeci se sviđa. Lijepa je vožnja ali park je još ljepši, misli si Nikša. I to je to. Mama i Nikša su sasvim zadovoljni, kako kažu malim-velikim Swiftom.

Emisiju Automotiv pratite u nedjeljnom jutarnjem terminu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene