Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plijesan

Čudan miris iz klime signalizira opasnost za zdravlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački su znanstvenici upozorili vozače automobila kako ne bi trebali ignorirati neuobičajen miris iz klimatizacijskih uređaja, jer on može značiti da se u ventilacijskom sustavu stvorila plijesan koja, kada se udiše, može biti vrlo štetna za zdravlje.

Smrad se može osobito osjetiti u ljetnim mjesecima pošto vozači automobila, nakon što ga pokrenu, uključe klimatizacijske uređaje na najveću jačinu. 'Moderni klimatizacijski sustavi imaju ugrađen sustav za pročišćenje zraka, no to je moguće postići samo ako je filter čist i ako se u njemu nije 'nastanila' neka bakterija', objasnio je znanstvenik Hans-Ulrich Sander.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Razvoju plijesni pogoduju vlažni uvjeti, a uzrok njezina nastanka je kondenzacija u ventilacijskom sustavu. Zato je, upozoravaju znanstvenici, potrebno mijenjati filtere i provjeravati cijevi za odvod kondenzirane vode bar jedanput godišnje.

Optimalna temperatura u automobilu trebala bi biti najviše dva do tri stupnja niža od vanjske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene