Trovanje ruskog špijuna u Velikoj Britaniji (Foto: AFP)
Trovanje ruskog špijuna u Velikoj Britaniji (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki veleposlanik u Sloveniji Brent Hartley u razgovoru za ljubljanski tjednik Reporter izrazio je čuđenje blagim reakcijama Slovenije na napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji i poručio da bi Ljubljana morala donijeti dugoročnu procjenu što je njezin interes - demokratske vrijednosti Zapada ili ruski model društva.


U razgovoru za tjednik blizak konzervativnoj oporbi, Hartley je izrazio čuđenje odlukom Slovenije da se ne pridruži većini članica EU-a i saveznica u NATO savezu koje su se nakon napada u Salisburyju na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju odlučile na izgon dijela osoblja iz ruskih diplomatskih predstavništava, čime su se solidarizirale s Velikom Britanijom zbog napada iz kojega po ocjeni EU-a i SAD-a vjerojatno stoji Putinova Rusija

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Otvara se put prema izlaznoj strategiji: Susjedi bilježe sve bolje brojke, nadaju se ukidanju policijskog sata Slovenski policajac, ilustracija Policija objavila detalje stravičnog pokolja kod Ljubljane - Nazvala ih sestra zbog nasilnog brata. Malo kasnije nazvao je brat: "Sve sam ih ubio, naoružan sam"

Hartley je ocijenio da se diplomatskoj inicijativi većine europskih država, članica NATO saveza i nekih partnerskih država trebala pridružiti i Slovenija, te da za to još ima vremena.

"Rusi su pokazali da su spremni na djelovanje koje destabilizira Europu ili druge regije u svijetu. Od velike je važnosti da međunarodna zajednica uputi jasnu poruku Moskvi da su takvi postupci potpuno neprihvatljivi", kazao je Hartlery, dodavši da se i dalje treba nadati da će se odnosi s Rusijom popraviti.

Na pitanje o navodno naklonjenom odnosu Slovenaca prema Rusima, kazao je da je toga svjestan i da ga šokira "proruska orijentacija većeg dijela Slovenaca", prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.
Za razliku od većine članica EU-a koje su su se odlučile za otkazivanje gostoprimstva dijelu osoblja u ruskim diplomatskim misijama, Slovenija je svog veleposlanika u Moskvi pozvala na "konzultacije", no mediji navode da je on ionako već bio u domovini zbog praznika i da se radilo o vrlo blagom simboličkom solidariziranju s Velikom Britanijom.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je prošlog tjedna da predsjedniku vlade Miri Ceraru nije predlagao izgon nekog od ruskih diiplomata jer incident u Salisburyju još nije istražen, te da je to za sada nerasvijetljen i pomalo bizaran slučaj.lovenija je samostalna država, ali bi morala donijeti dugoročnu procjenu što je njezin interes - demokratske vrijednosti Zapada ili ruski model društva, kazao je Hartley.

Na pitanje o slovensko-hrvatskom grarničnom prijeporu i sporu oko arbitzraže, Hartley je ponovio da se SAD "ne želi opredjeljivati o graničnom pitanju dviju naših saveznica u NATO savezu i dviju članica EU-a" dodavši da SAD potiče obje države da postignu dogovor o tome. (Hina)