Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden povećava prednost pred predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u Wisconsinu i Pennsylvaniji, saveznim američkim državama koje bi mogle biti presudne za pobjedu na izborima za predsjednika Sjedinjenih Država 3. studenog, pokazali su u ponedjeljak rezultati ankete koju je za Reuters provela agencija Ipsos.


Prema Reutersovoj anketi, bivši potpredsjednik vodi pred Trumpom za sedam posto u obje države. Tjedan dana ranije Biden je u Wisconsinu vodio za šest posto, a u Pennsylvaniji za pet.

Vezani članci Donald Trump i Joe Biden "Velika čast": Trump glasao na Floridi pa nastavio kampanju, Biden otišao u Pennsylvaniju Američki izbori 2020 Kako funkcionira elektorski sustav, što su to "swing" države i zašto pobjednika možda nećemo znati odmah nakon izbora

Anketa je provedena u šest američkih država: Wisconsinu, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Floridi i Arizoni. Te će države i njihovi elektorski glasovi biti ključne za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

U Wisconsinu bi se za Bidena izjasnilo 51 posto birača, a Trumpa 44 posto. U toj državi 52 posto ispitanih smatra da bi Biden bolje upravljao u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa od Trumpa, za kojeg to smatra samo 38 posto ispitanika. U vođenju gospodarstva, međutim, 47 posto misli da bi Trump bio uspješniji, a 46 posto Biden.

U Pennsylaniji bi za Bidena glasalo 51 posto ispitanih a Trumpa 44 posto. Slično kao i u Wisconsinu, birači smatraju da bi u rješavanju pandemije Biden bio uspješniji od Trumpa, 51 prema 42 posto, a u gospodarstvu Trump, 50 posto prema 45 posto.

Na Floridi bi, po anketi, za Bidena glasalo 49 posto birača a 45 posto za Trumpa, u Arizoni 48 posto za Bidena a 46 posto za Trumpa, Michiganu 51 prema 43 posto za Bidena, dok su u Sjevernoj Karolini kandidati izjednačeni s po 47 posto potpore.

U svakoj od državi ispitano je od 1000 do 1100 potencijalnih glasača.
Margina statističke greške ankete je četiri do pet posto.