Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden povećava prednost pred predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u Wisconsinu i Pennsylvaniji, saveznim američkim državama koje bi mogle biti presudne za pobjedu na izborima za predsjednika Sjedinjenih Država 3. studenog, pokazali su u ponedjeljak rezultati ankete koju je za Reuters provela agencija Ipsos.


Prema Reutersovoj anketi, bivši potpredsjednik vodi pred Trumpom za sedam posto u obje države. Tjedan dana ranije Biden je u Wisconsinu vodio za šest posto, a u Pennsylvaniji za pet.

Vezani članci Ivica Puljić, dopisnik Al jazeere Puljić o neizvjesnosti američkih izbora i što se treba dogoditi da se Trump opet kandidira: "Vrlo neobično za SAD" Slika nije dostupna Zanimljivosti s inauguracija: Tko je došao pješice, tko odjećom prekršio običaje i što zapravo simbolizira ruka na Bibliji

Anketa je provedena u šest američkih država: Wisconsinu, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Floridi i Arizoni. Te će države i njihovi elektorski glasovi biti ključne za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima.

U Wisconsinu bi se za Bidena izjasnilo 51 posto birača, a Trumpa 44 posto. U toj državi 52 posto ispitanih smatra da bi Biden bolje upravljao u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa od Trumpa, za kojeg to smatra samo 38 posto ispitanika. U vođenju gospodarstva, međutim, 47 posto misli da bi Trump bio uspješniji, a 46 posto Biden.

U Pennsylaniji bi za Bidena glasalo 51 posto ispitanih a Trumpa 44 posto. Slično kao i u Wisconsinu, birači smatraju da bi u rješavanju pandemije Biden bio uspješniji od Trumpa, 51 prema 42 posto, a u gospodarstvu Trump, 50 posto prema 45 posto.

Na Floridi bi, po anketi, za Bidena glasalo 49 posto birača a 45 posto za Trumpa, u Arizoni 48 posto za Bidena a 46 posto za Trumpa, Michiganu 51 prema 43 posto za Bidena, dok su u Sjevernoj Karolini kandidati izjednačeni s po 47 posto potpore.

U svakoj od državi ispitano je od 1000 do 1100 potencijalnih glasača.
Margina statističke greške ankete je četiri do pet posto.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju