Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborna drama u SAD-u

Porasla prednost Bidena u Pennsylvaniji, Trump nezadovoljan svojim odvjetnicima, traži da poduzmu dodatne korake

Donald Trump
Donald Trump DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Donald Trump Galerija 1/1 >>
Povećava se prednost Joea Bidena u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih zemalja za pobjedu na izborima.

* Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova; Biden ih zasad ima 253, a Trump 213

* Biden je povećao prednost u Pennsylvaniji

*  Trump je poručio da su projekcije rezultata lažne

 
Copy: US mapa izbori 2020
Infogram

U nastavku pratite tijek događaja: 

02:35 Joe Biden ipak će se večeras obratiti javnosti, bez obzira na to hoće li rezultati izbora biti poznati. Još uvijek nije poznato točno vrijeme obraćanja. 

02:20 CNN javlja kako je Trump navodno nezadovoljan svojim pravničkim timom te od njih zahtijeva da poduzmu dodatne korake.  Vrhovni sud nije zabranio da se ti listići obrade, već da se zasad ne pribrajaju ostalim listićima.

01:56 Vrhovni sud naložio je Pennsylvaniji kako se dopisni glasovi koji su pristigli nakon 3. studenog moraju brojiti odvojeno

01:38  Iako je prethodno najavljeno, još nema informacija hoće li se Joe Biden i Kamala Harris danas obratiti javnosti

01:20 Federalni sudac odbio je zahtjeva republikanskih kandidata za Kongres koji su tražili da se zaustavi brojanje glasova u okrugu Clark u Nevadi. 

01:09 Bidenova prednost u Pennsylvaniji porasla je na nešto manje od 20.000 glasova nakon što su stigli novi rezutati iz Philadelphije.

Naime, Biden je u spomenutom gradu osvojio 555.833 glasova, što čini 80,78 prebrojenih glasova, dok je Trump na 18,3 posto s 125.897 glasova, objavio je CNN.

Budući da nosi 20 elektorskih glasova, Pennsylvanija je ključna država za određivanje predsjednika SAD-a jer će ona Bidenu biti dovoljna za konačnu pobjedu čak i ako izgubi svih pet preostalih saveznih država u kojima nije proglašen pobjednik.

00:27 Donald Trump ponovno se oglasio na Twitteru i napisao da je u izbornoj noći imao veliko vodstvo u državama u kojima još nije proglašen pobjednik te da je to vodstvo kroz par dana "čudesno nestalo". Dodao je da će se ta vodstva "možda vratiti kada krenu pravne procedure".

Osim toga, Trump je na Twitteru napisao da Joe Biden ne bi trebao "pogrešno svojatati ured predsjednika jer ja mogu reći istu stvar". Na kraju je zaključio da "pravne procedure tek počinju".

23:15 Republikanci traže od donatora barem 60 milijuna dolara za financiranje sudskih tužbi predsjednika Donalda Trumpa u vezi američkih predsjedničkih izbora, kazala su u petak za Reuters dva izvora upoznata s time.

Trumpova kampanja podnijela je tužbe u nekoliko saveznih država nakon izbora koji su održani u utorak, na kojima zbog dugotrajnog brojanja glasačkih listića još nije proglašen pobjednik, pri čemu je demokrat Joe Biden na korak do potrebnih 270 elektorskih glasova.

"Žele 60 milijuna dolara", izjavio je jedan republikanski donator koji je dobio zahtjev od Trumpove kampanje i Republikanskog nacionalnog odbora (RNC).

23:00 Biden povećava prednost nad Trumpom u Pennsylvaniji - po zadnjim podacima razlika među njima iznosi 14.541 glas. Porasla je, i to dosta, razlika u Georgiji, gdje ona sada u korist Bidena iznosi 4.263 glasa, dok se u Nevadi i Arizoni nije mijenjala.

22:30 U Arizoni je ostalo još oko 250.000 glasačkih listića za prebrojati, a trajat će to vjerojatno još cijeli dan. Pobjeda u Arizoni nosi 11 elektorskih glasova.

22:07 Joe Biden i dalje vodi u Pennsylvaniji za 0,2 posto (13.641 glasa), Georgiji (1616 glasa), Nevadi 1,6 posto (20.137 glasova) i u Arizoni 1,3 posto (39.769 glasa). Trump vodi u Sjevernoj Karolini sa 76.737 glasova prednosti za 1,4 posto.

22:00 Odvjetnici republikanaca iz Pennsylvanije traže da se ne broje glasački listići pristigli mailom nakon dana izbora, 3. studenog. Naime, državni tajnik Pennsylvanije već je naložio razdvajanje svih glasačkih listića koji su stigli između srijede 4. studenog i petka 6. studenog, od onih koji su stigli do izbornog dana. Radi se o par tisuća glasova koji, prema lokalnim dužnosnicima, ne mogu utjecati na rezultate izbora.

21:35 Joe Biden i njegov stožer strpljivo prate rezultate brojanja glasova. Nadaju se pobjedi. Biden je dan proveo s obitelji i savjetnicima komentirajući rezultate koji im neprestano pristižu. Njegovo osoblje i dalje radi na pripremama za očekivani govor kasnije danas.

21:29 Državni tajnik Georgije Brad Raffensperger najavio je ponavljanje brojanja glasova u Georgiji. "S tako malom razlikom u broju glasova (1585, op.a.), ponovit ćemo prebrojavanje glasova. Konačni rezultat u ovom trenutku ima ogroman utjecaj na cijelu našu zemlju", rekao je Raffensperger.

21:19 Dvije naoružane osobe uhićene su u Philadelphiji zbog pokušaja napada na centar u kojem se broje glasovi. Policija je priopćila da niti jedno od osumnjičenih nije imalo valjanu dozvolu za nošenje vatrenog oružja.

Sky News piše da su nosili pištolje, a u njihovu automobilu je pronađena poluautomatska puška sa 160 komada streljiva. Okružni tužirelj Lawrence Krasner kazao je da je zabilježeno nekoliko kaznenih djela i prekršaja, povezanih s izborima.

20:59 Donald Trump javio se sa službenom izjavom. "Vjerujemo da Amerikanci zaslužuju potpunu transparentnost u brojanju glasova i rezultatima izbora te da ovo više nije pitanje samo izbora. Ovo je pitanje integriteta cijelog izbornog postupka. Od početka smo govorili da svi važeći glasački listići moraju biti prebrojani, a da svi nevažeći ne smiju biti pribrojani. No, nailazimo na otpor prema tom osnovnom principu od strane demokrata na svakom koraku. Ustrajat ćemo na zakonitost procesa. Nikad se neću prestati boriti za vas i naš narod", poručio je Trump.

20:57 Trump je ponovno tvitnuo. "Gdje su nestali glasački listići vojnika iz Georgije? Što im se dogodilo?", napisao je Trump. 

20:42 Republikanski senator Mitt Romney u petak je rekao da su izjave predsjednika Donalda Trumpa o izbornim prevarama "pogrešne" te da štete temeljima Sjedinjenih Država. Republikanac Romney iz savezne države Utah je i sam bio predsjednički kandidat na izborima 2012., kad je izgubio od Baracka Obame. Romney se kao senator često sukobljavao s Trumpom, ove godine je glasao za njegov opoziv te je javno obznanio da ga neće podržati na izborima.

20:41 U petak se Trumpovim tvrdnjama o krađi na izborima usprotivio republikanski senator Pat Toomey iz Pennsylvanije, savezne države bez koje Trump ni u teoriji ne može ostati predsjednik, zbog čega je i glavna meta njegovih optužbi o varanju.

"Sinoć sam vidio predsjednikov govor i to je bilo teško gledati. Nema dokaza za njegove izjave o raširenoj prevari", rekao je Toomey za NBC i dodao kako obje strane "trebaju prihvatiti rezultate izbora neovisno o njihovim rezultatima".

20:37 Državni sudac u Pennsylvaniji naložio je odvajanje privremenih glasačkih listića kako bi se odvojili neispravni glasački listići. Za sada nije poznato koliki je njihov broj.

20:29 Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap smatra da, ako se ovo što je Trump rekao pokaže neistinitim, to može biti ona iskra koja će potpaliti vatru dubokih sukoba. njegov komentar možete pročitati ovdje.

20:21 Glasovi se još uvijek prebrojavaju u nekoliko ključnih država. CNN je objavio projekciju pet ključnih država prema kojoj Biden vodi u Pennsylvaniji za 13.410 glasova, odnosno 0,2 posto. To je za 0,1 posto više nego prije sat vremena.

U Georgiji je Biden u vodstvu za 1561 glas. Ranije je razlika u korist Bidena bila 1858 glasova (što je manje od 0,1 posto).

U Nevadi vodi za 20.137 glasova i njegova se prednost smanjila na 1,6 posto. Ranije je vodio za 22.076 glasova, odnosno 1,7 posto.

U Arizoni je Biden u vodstvu za 43.779 glasova što je 1,4 posto, isto kao i prema ranijim podacima.

Trump vodi u Sjevernoj Karolini za 76.737 glasova, odnosno 1,4 posto. Ni tu se nije ništa promijenilo u posljednjih sat vremena.

19:16 Iz okruga Clark u Nevadi su objavili da trebaju obraditi još 63.000 glasova, što će potrajati do nedjelje.

19:00 Očekuje se da će senatorica Kamala Harris dati izjavu u udarnom terminu uoči govora Joea Bidena. To će biti ujedno i prva izjava potpredsjednice.

18:54 Trenutno Biden u Pennsylvaniji ima 12.390 glasova više. Ima ukupno 49,5 posto glasova.

18:43 Povećava se Bidenova prednost u Pennsylvaniji. Svaki put kad dođu novi prebrojani glasovi, Biden ih ima više od Trumpa. Ostalo je oko 20.000 glasova za prebrojati u Pennsylvaniji, u okrugu Philadelphija.

18:30 Joe Biden trebao bi se danas obratiti javnosti u udarnom terminu, javlja CNN. 

18:13 Vodstvo Bidena u Nevadi povećalo se s posljednjim rezultatima prebrojavanja glasova.

18:02 Uzbudljiva utrka za novog predsjednika SAD-a i dalje traje. CNN je objavio projekciju pet ključnih država prema kojoj Biden vodi u Pennsylvaniji za 8867 glasova, što je 0,1 posto. U Georgiji je Biden u vodstvu za 1858 glasova (što je manje od 0,1 posto), u Nevadi vodi za 22.076 glasova, odnosno 1,7 posto. U Arizoni je Biden u vodstvu za 43.779 glasova što je 1,4 posto. Trump vodi u Sjevernoj Karolini za 76.737 glasova, odnosno 1,4 posto.

17:47 Donald Trump opet se oglasio na Twitteru. "Zbog napada koji je radikalna demokratska ljevica napravila na republikanski Senat, Predsjedništvo je još važnije!", napisao je Trump.

17:39 Republikanci okreću leđa Trumpu. Jedan od njih, Will Hurd tvitnuo je: "Predsjednik potkopava naš politički proces i dovodi u pitanje zakonitost glasova nebrojenih Amerikanaca bez dokaza. To je opasno i pogrešno te potkopava temelj na kojem je izgrađena ova nacija. Treba uračunati glas svakog Amerikanca", napisao je Hurd.  

Adam Kizinger je napisao da želi prebrojavanje svakog glada. "Ako imate opravdanih razloga za zabrinutost, iznesite dokaze i podnesite ih sudu. Prestanite širiti dezinformacije. Ovo postaje suludo", napisao je Kizinger.

17:28 Državni tajnik Georgije Brad Raffensperger rekao je da će se glasovi ponovno prebrojati. Obećao je transparentnost postupka. S obzirom na to koliko su blizu u rezultatu dvojica kandidata, ova vijest nije iznenadila javnost u SAD-u. Joe Biden u Georgiji vodi za samo 1579 glasova.

17:11 Objavljeni su rezultati za područje Maricopa u Arizoni. Joe Biden dobio je 972.570 glasova, Donald Trump 912.115. Arizona je država u kojoj pobjeda nosi 11 elektorskih glasova.

16:47 U Georgiji je ostalo za prebrojati još 4169 glasova raspršenih u nekoliko lokalnih jedinica.

16:36 "Kao što smo rekli 19. srpnja, američki narod odlučuje u ovim izborima. Vlada SAD-a savršeno je sposobna otpratiti prijestupnike iz Bijele kuće", poručio je glasnogovornik Bidenovog stožera Andrew Bates.

16:23 Trump se oglasio na Twitteru. Napisao je da "Pennsylvanija ima trulu povijest izborne neovisnosti".

16:01 Povećava se prednost Bidena u Pennsylvaniji, trenutno je 6737 glasova ispred Trumpa.

15:49 Trumpov stožer priopćila je da se i dalje bori na izborima te da su sve projekcije, prema kojima je Biden u vodstvu, lažne. "Ovi izbori nisu gotovi. Lažna projekcija Joea Bidena kao pobjednika temelji se na rezultatima u četiri države koje su daleko od konačnih rezultata", rekao je glavni savjetnik Trumpove kampanje Matt Morgan.

"Uvjeren sam da ćemo u ponovnom brojanju glasova u Georgiji pronaći nepropisne glasačke listiće i da će Trump na kraju pobijediti. U Pennsylvaniji je bilo mnogo nepravilnosti - izborni službenici spriječili su naše pravne promatrače, volontere u pristupu biračkim mjestima", dodao je Morgan.

15:23 Preostali broj neizbrojanih glasačkih listića u Philadelphiji je oko 25.000. Za prebrojavanje tog dijela će trebati nešto više vremena jer se radi o privremenim glasačkim listićima, kao i onima koji trebaju reviziju podataka na njima.

15:13 Novi ograničeni "nacionalni obrambeni prostor" označen je nad domom demokratskog kandidata Joea Bidena i Wilmingtonu, Delaware. Zona zabrane leta u radijusu od jednog i pol kilometra aktivna je to sljedeće srijede ujutro.

Savezna uprava za zrakoplovstvo priopćila je da je privremeno ograničen promet zračnim prostorom nad obližnjim Chase Centrom, gdje je postavljena pozornica za mogući Bidenov pobjednički govor.

15:03 Američki mediji javljaju da je Biden preuzeo vodstvo u Pennsylvaniji, gdje je prebrojano 95 posto glasova birača. Dobije li Biden izbore u Pennsylvaniji, Trump neće moći skupiti 270 elektorskih glasova koliko mu je potrebno za novi mandat predsjednika.

14:54 Trump je izjavio da ne kani odustati od borbe i priznati izbornu pobjedu Joeu Bidenu.

14:52 Joe Biden je poveo u Pennsylvaniji s 49,4 prema Trumpovih 49,3 posto glasova. Između njih je razlika od 5587 glasova birača.

14:37 Philadelphija, grad u Pennsylvaniji, će za desetak minuta objaviti rezultate za više od 20.000 glasačkih listića. Ranije je iz Philadelphije javljeno da još uvijek nije prebrojano oko 50.000 glasova.

14:28 Dodatni agenti američke tajne službe poslani su u Delaware, gdje se nalazi Joe Biden. Kako doznaje CNN, pojačava se sigurnost zračnog prostora na područuju Wilmingtona gdje se nalazi Bidenov stožer. Tim za demokratskog kandidata, koji je sve bliže preuzimanju Bijele kuće, u pripravnosti je već danima.

Glasnogovornik tajne službe nije htio davati nikakve detalje zbog "operativnih sigurnosnih razloga".

13:33 Očekuju se najsvježiji podaci o stanju s glasovima u saveznoj državi Pennsylvaniji u kojoj zasad vodi Donald Trump. Biden tamo zaostaje oko 18.000 glasova. Pennsylvanija nosi 20 elektorskih glasova. 

Kako javlja reporterka CNN-a iz Bijele kuće, Trumpov tim u Arlingtonu, gdje je smješten sam stožer, otvorio je posebnu telefonsku liniju na koju prima dojave o navodnim nepravilnostima.

13:14 Amerika je ušla u treći dan brojenja glasova na izborima za 46. predsjednika Sjedinjenih Država, a kada će sve biti gotovo i dalje nije poznato – ogroman broj glasova pristigao je poštom, a svaka država ima svoje rokove i pravila po kojima zbraja glasove. Najduže prebrojavanje glasova u modernijoj povijesti američkih predsjedničkih izbora zabilježeno je 2000. godine – trajalo je ukupno 35 dana, od prvih listića do dana kada je demokratski kandidat Al Gore zaključio izbore i priznao poraz.

Kako za USA Today objašnjava Michael W. Traugott, profesor emeritus političkih znanosti na Sveučilištu u Michganu, ti su izbori bili posebna priča – sporna su bila brojna logistička pitanja, uključujući neispravan dizajn glasačkih listića, navodi o pogrešnom prebrojavanju i sudske žalbe. Iz kampanje Al Gorea tada su zatražili ručno prebrojavanje što je dodatno usporilo cijeli proces, a nije pomogao ni pokušaj da taj isti zahtjev ospori Busheva kampanja unatoč tome što ga je odobrio Vrhovni sud na Floridi i potvrdio federalni Vrhovni sud.

12:03 Joe Biden je dodatno povećao prednost u saveznoj državi Georgiji gdje pred Trumpom ima 1096 glasova više, javlja CNN

11:59 Brojači glasova s maskama na licima i rukavicama na rukama stoje nad stolovima, verificiraju i broje glasove koji će presuditi ishod tijesne bitke između Donalda Trumpa i Joea Bidena. Svijet ih promatra, kao i, naravno, članovi kampanje obojice kandidata zajedno s njihovim timovima odvjetnika. Ulozi ne mogu biti veći.

Okupio se veliki broj novinara iz cijelog svijeta kako bi zabilježili povijesni trenutak. Ali često se nije imalo što vidjeti, samo radnici koji mirno i sigurno obavljaju svoj posao, opušteno odjeveni i ponekad sa identifikacijskim iskaznicama oko vrata. Probili su se kroz brdo listića poslanih poštom, što je bila poželjna metoda za mnoge birače u pandemiji koronavirusa. Provjeravali su njihovu valjanost, a zatim ih razvrstali i unijeli u strojeve za prebrojavanje.

Broj glasova poslanih poštom razlog je što se više puta upozoravalo da će biti potrebno više vremena i strpljenja za prebrojavanje glasova, što se pokazalo točnim. U nekim gradovima, uključujući Philadelphiju, prosvjednici su se okupili ispred izbornih centara, a Trumpov tim, bez ikakvih dokaza, optužuje za prevaru kako mu pobjeda klizi iz ruku.

 

Nekolicina prosvjednika okupila se u četvrtak u Atlanti u Georgiji, najvećem gradu na američkom jugu i rodnom gradu Martina Luthera Kinga. Georgia je neočekivano postala epicentar pažnje nakon što je Biden ostvario iznenađujuće dobar rezultat u republikanskom uporištu i ozbiljno zaprijetio osvajanju 16 elektora te države.

Ako Biden osvoji Georgiju, u kojoj je od maloprije u vodstvu, postat će prvi demokratski kandidat koji je u 28 godina osvojio tu saveznu državu. Posljednji put to je pošlo za rukom Billu Clintonu 1992.

Ipak, vladala je opuštena atmosfera dok su se radnici fokusirali na posao u dvorani koja je inače dom košarkaškom klubu Atlanta Hawks. Dužnosnici su branili radnike od pokušaja da se zasjeni cijeli proces.

Gabriel Sterling, dužnosnik iz Georgije koji nadzire organizaciju izbora, govorio je o maloj razlici između dvojice kandidata i poručio da su "svjesni te činjenice".

"I članovi biračkih odbora osjećaju taj pritisak. Oni razumiju. Naporno rade. Skidam im kapu jer moraju prolaziti kroz ovaj proces i biti pod ovakvim povećalom", rekao je Sterling. Istaknuo je da nema nikakve izborne prijevare.

U području Las Vegasa, kockarskoj meki, radnici s rukavicama i odvojeni staklom, unosili su biračke listiće u brojila. To je jedan u nizu koraka za provjeru glasova. Nekolicina prosvjednika okupila se u četvrtak u Nevadi, još jednoj državi u kojoj se vodi tijesna utrka. Joe Gloria, izborni dužnosnik za okrug Clark, činio se pomalo uznemiren dok je objašnjavao novinarima koliki im je posao preostao, govoreći kroz masku. Iako glasanje može izgledati naporno i dosadno, zapravo vlada velika napetost.

"Mogu vam reći da su moja žena i moja majka jako zabrinute za mene, ali sigurni smo ovdje. Osjećam se sigurno. Bit ćemo ok. Nastavit ćemo prebrojavati i nećemo dopustiti nikome da nas spriječi u toj dužnosti", rekao je Gloria. 

11:30 Trenutačno stanje u pet najbitnijih država (CNN):

Pennsylvanija (20 elektorskih glasova) – Trump vodi 0,3 posto (+18.229 glasova)

Georgija (16 elektorskih glasova) – Biden preuzeo vodstvo, u prednosti 917

Nevada (6 elektorskih glasova) – Biden vodi za 0,9 posto (11.438 glasova)

Arizona (11 elektorskih glasova) – Biden vodi 1,6 posto (+47.052 glasa)

Sjeverna Karolina (15 elektorskih glasova) – Trump u prednosti 1,4 posto (+78.737 glasova)

10:35 Demokrat Joe Biden preuzeo je vodstvo u državi Georgiji te vodi ispred republikanca Donalda Trumpa za 917 glasova. 

Georgija nosi 16 elektorskih glasova i ako ih osvoji Joe Biden, Donald Trump gubi ove izbore, objašnjava CNN. Kad se zbroje elektorski glasovi iz Georgije, Biden bi imao njih 269, što ga približava magičnoj brojci od 270 elektora.

Georgiju su demokrati posljednji put osvojili na izborima 1992. godine, a da država mijenja trend, bilo je vidljivo i na izborima 2016. kada je Trump u toj državi pobijedio Clinton za svega 5 posto glasova. 

10:19 Bitka za Bijelu kuću i dalje je neizvjesna – i Joe Biden i Donald Trump imaju šanse za pobjedu na ovim povijesnim predsjedničkim izborima.

Da bi osvojio izbore, Joe Biden trebao bi osvojiti dvije od sljedećih država - Arizonu, Sjevernu Karolinu, Nevadu ili Georgiju ili jednostavno pobijediti u Pennsylvaniji.

Donald Trump za još četiri godine u Bijeloj kući treba pobjedu u tri od četiri države – Arizoni, Sjevernoj Karolini, Nevadi ili Georgiji, ali i pobjedu u Pennsylvaniji, objašnjava Guardian

9:50 Pristaše predsjednika Donalda Trumpa prosvjedovali su u četvrtak navečer protiv izbora jer ih smatraju namještenima i ukradenima te su se sukobili s protuprosvjednicima dok se nastavlja prebrojavanje glasova u presudnim državama.

U Arizoni, jednoj od američkih presudnih država gdje je tijesna utrka između Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena, Trumpovi pristaše okupili su se ispred izbornog povjerenstva okruga Maricopa u Phoenixu. Neki su kratko naganjali muškarca koji je držao transparent republikanskog predsjednika kao nacističke svinje iza pozornice na kojoj je govorio desničarski voditelj Alex Jones. Policija je intervenirala nakon što su tog muškarca i njegovu manju skupinu protuprosvjednika okružili Trumpovi aktivisti, naveo je svjedok za Reuters. Nema informacija o ozlijeđenima.

Obje strane održale su u četvrtak skupove u Philadelphiji, gdje članovi izbornih povjerenstava prebrojavaju glasove koji će odlučiti o ključnih 20 elektora Pennsylvanije. Trumpovi aktivisti mahali su zastavama i nosili transparente "Glasanje završava na izborni dan" i "Žao nam je, birališta su zatvorena", dok su Bidenovi pristaše plesali iza barikade na drugoj strani ulice.

"Nećemo dopustiti zastrašivanje onih koji prebrojavaju glasove", rekao je umirovljeni socijalni radnik Bob Posuney, 70-godišnji Bidenov pristaša odjeven u majicu s natpisom "prebroji svaki glas" dok je odjekivala pjesma "What's Going On" Marvina Gayea.

Stotinu Trumpovih pristaša okupilo se u Harrisburgu na stepenicama zgrade Kapitola u Pennsylvaniji u četvrtak navečer u sklopu demonstracije "Zaustavite krađu" koju je organizirao konzervativni aktivist iz Virginije.

U Milwaukeeju se oko 50 Trumpovih pristaša okupilo ispred zgrade u kojoj se obrađuju glasovi. Puštali su country-glazbu, mahali zastavama i nosili transparente "namješteno" i "ponovno prebrojavanje". Desetak protuprosvjednika pristiglo je sat vremena kasnije i skandiralo "Black lives matter" i "recite njihova imena", misleći na žrtve policijske brutalnosti. Drugi su bacali jaja na Trumpove pristaše iz prolazećih automobila.

Najmanje 400 prosvjednika okupilo se ispred izbornog odjela okruga Clark u Las Vegasu. Orile su se domoljubne pjesme i mahalo se američkim zastavama i divovskim Trumpom. Biden tijesno vodi u Nevadi, a glasovi se nastavljaju prebrojavati.

U Washingtonu je povorka automobila i bicikala u organizaciji aktivista iz skupine Shutdown DC prošla kroz ulice prijestolnice i prosvjedovala protiv "Trumpova napada na demokratski proces i onih koji mu to omogućuju".

9:35 Trenutačno stanje u pet najbitnijih država (CNN):

Pennsylvanija (20 elektorskih glasova) – Trump vodi 0,3 posto (+18.229 glasova)

Georgija (16 elektorskih glasova) – Trump u prednosti za 463 glasa

Nevada (6 elektorskih glasova) – Biden vodi za 0,9 posto (11.438 glasova)

Arizona (11 elektorskih glasova) – Biden vodi 1,6 posto (+47.052 glasa)

Sjeverna Karolina (15 elektorskih glasova) – Trump u prednosti 1,4 posto (+78.737 glasova)

9:09 U Georgiji nikad napetije: Trump vodi za samo 665 glasova! 

Savezna država Georgija nosi 16 elektorskih glasova. 

8:55 U okrugu Clayton u predgrađu Atlante preostalo je još samo oko 3500 listića za brojenje. Izborna bitka u tom okrugu mogla bi presuditi pobjednika jer je rezultat tijesan u cijeloj državi Georgiji, a predviđa se da će urbana sredina poput okruga Clayton prevagnuti u korist demokrata Bidena, objašnjava CNN

8:47 Američka tajna služba poslala je agente u Wilmington u državi Delaware kako bi od petka pomogli u zaštiti bivšeg američkog potpredsjednika i mogućeg budućeg predsjednika Joea Bidena nakon što su iz njegove kampanje počeli pripremati sve za mogućnost da uskoro proglasi pobjedu, doznaje Washington Post.

Iz Bidenova stožera također su upozorili da će još najmanje jedan dan koristiti kongresni centar Wilmington, u kojem bi Biden mogao održati i važan govor.

8:20 U 2:30 ujutro po istočnom vremenu stanje u pet najbitnijih država je sljedeće: 

U Pennsylvaniji Trump još drži blago vodstvo, u prednosti je za 18.229 glasova (0,3 posto), dok je u Georgiji njegova prednost tek 1.207 glasova. Vodi i u Sjevernoj Karolini za 76.737 glasova (1,4 posto).

Biden zasad dobro stoji u Nevadi, gdje vodi za 11.438 glasova (0,9 posto), i u Arizoni, gdje ga je izabralo 47.052 birača više ili 1,6 posto više nego Trumpa.

7:57 Policija u Philadelphiji u državi Pennsylvaniji istražuje mogući napad na centar u kojemu se prebrojavaju glasovi nakon što su primili dojavu o grupi ljudi koja se automobilom dovezla iz Arizone kako bi izvršila napad. Vjerojatno se radi o jednoj obitelji. Pronađeno je i oružje, a najmanje je jedna osoba privedena, prenosi CNN

7:45 Tajnik savezne države Georgije Brad Raffensperger na Twitteru je oko 6 sati ujutro po našem vremenu objavio kako je ondje za brojenje preostalo još nešto više od 14.000 listića. Trump u Georgiji ima minimalnu prednost.

7:27 Trenutačno stanje u pet najvažnijih država: 

Trump ima blagu prednost od 0,3 posto u Pennsylvaniji i Sjevernoj Karolini od 1,4 posto.

Biden vodi u Nevadi (vodstvo od 0,9 posto) i Arizoni (1,6 posto).

Mrtva trka vodi se u Georgiji, gdje Trump ima tek 1709 glasova prednosti. U toj je državi za prebrojavanje ostalo još vrlo malo glasova.

7:15 Joe Biden također se ranije obratio Amerikancima i poručio da se svaki glas broji. "U SAD-u je glas svetinja i nitko ne može birati predsjednika osim birača!" rekao je u kratkom obraćanju. 

7:00 Amerikancima su se jučer obratili iz Trumpova stožera i poručili da su im prijavljene brojne nepravilnosti, da su dobili i dojave kako su "glasali" mrtvi i ljudi koji su se odselili iz okruga Nevada. Zbog toga su od suca tražili da zaustavi prebrojavanje nevažećih glasačkih listića. Na novinarska pitanja nisu odgovarali. Sudovi nekoliko država odbacili su žalbe Trumpova stožera.

"Želim obavijestiti američku javnost, ako brojimo legalne glasove, ja sigurno pobjeđujem. Već sam pobijedio u mnogim državama", rekao je Trump.

"Pokušavaju ukrasti izbore. Detroit i Philadelphija trenutačno su najkorumpiranija mjesta u našoj zemlji. Ne žele da ih itko nadgleda dok broje glasove. Ako je sve čisto, time bi se trebali ponositi. Očito je da nas žele prevariti. U Philadelphiji su na prozore stavili papire kako se ne bi vidjelo što se događa unutra. U Georgiji su glasovi dolazili i nakon izbornog dana. Demokrati su znali da ne mogu dobiti izbore i zato su poslali tisuće neverificiranih glasova poštom", rekao je.

Tijek prebrojavanja glasova u SAD-u i sve što se događalo tijekom prethodnog dana pročitajte OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene