Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Četiri svjetska rekorda i štafeta iz snova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su u nedjelju srušena tri svjetska plivačka rekorda na OI u Pekingu, dan kasnije pala su još četiri rekorda. Nove svjetske rekorde postavili su Japanac Kosuke Kitajima na 100m prsno, Kirsty Coventry iz Zimbabvea na 100m leđno, američka muška štafeta na 4x100 slobodno, te Eamon Sullivan na 100m slobodno kao prvi plivač australske štafete.

Najuzbudljivije je bilo finale muških štafeta na 4x100 slobodno. Uoči posljednje izmjene Francuzi su imali značajnu prednost od 41 stotinke u odnosu na Amerikance. U posljednjoj izmjeni za Francuze je plivao svjetski rekorder na 100m slobodno Alain Bernard, a za Amerikance njihov najstariji plivač 32-godišnji Jason Lezak. Bernard je bio prvi na okretu uoči posljednjih 50 metara, ali Lezak je otplivao utrku života i za par centimentara prestigao Bernarda. Tako je Lezak Amerikancima donio zlato i svjetski rekord, a Michaelu Phelpsu, koji je plivao prilično loše u prvoj izmjeni, drugo zlato i nastavak sna o rekordnih osam zlatnih medalja na Igrama u Pekingu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šest puta rušeni svjetski rekordi, a Phelps ušao u povijest s ukupno 11 zlata Slika nije dostupna Phelps do trećeg zlata sa svjetskim rekordom na 200 slobodno

Novo vrijeme svjetskog rekorda kojeg je postavila američka štafeta u sastavu Michael Phelps, Garrett Weber-Gale, Cullen Jones i Jason Lezak iznosi 3:08.24 i skoro je za četiri sekunde bolji od rekorda kojeg je postavila pričuvna postava američke štafete dan ranije u kvalifikacijama. Drugo mjesto pripalo je Francuzima sa samo osam stotinki zaostatka (3:08.32), no mogu se tješiti da su postavili novi europski rekord. Broncu su osvojili Australci. Zanimljivo je da je prvih pet štafeta bilo brže od starog svjetskog rekorda.

U istoj disciplini Eamon Sullivan je kao prvi plivač australske štafete srušio svjetski rekord na 100m slobodno plivajući 47.24 sekunde, čime je za 26 stotinki popravio rekord Alaina Bernarda.

Nakon utrke najradosniji je bio Phelps. "Nismo se zamarali izjavama francuskih plivača koji su prije finala govorili da će nas pobijediti. Mi smo svoje rekli u bazenu. Bila je to nevjerojatna utrka, a Lezak je otplivao fantastično, to što je on uradio u posljednjih 50 metara graniči s nemogućim", izjavio je Phelps, koji sada ima osam zlatnih medalja sa olimpijskih igara (u Ateni je osvojio šest). Još mu nedostaju dva zlata da postane najbolji sportaš u povijesti olimpijskih igara po broju najsjajnijih odličja. Sa deset olimpijskih zlata prestigao bi svoje sunarodnjake plivača Mark Spitza, atletičara Carla Lewisa, legendu finske atletike Paava Nurmija i gimnastičarku iz bivšeg Sovjetskog Saveza Larisu Latinjinu, koji su skupili po devet zlatnih odličja.

Prije štafetnog finala Phelps je odradio polufinale na 200m slobodno. U disciplini u kojoj je svjetski rekorder ostvario je četvrto vrijeme što je bilo više nego dovoljno za ulazak u finale.

U muškom finalu na 100m prsno Japanac Kosuke Kitajima potvrdio je reputaciju plivača koji je najbolji na najvećim natjecanjima. Obranio je zlato iz Atene i to u vremenu novog svjetskog rekorda 58.91 sekundi, čime je za 22 stotinke popravio dvije godine stari rekord Amerikanca Brendana Hansena, koji je završio bez medalje, na četvrtom mjestu.

"Nadao sam se da mogu ispod 59 sekundi. No, kad sam stigao na cilj mislio sam da na semaforu piše 59.91 i pomislio 'uh kako sam bio spor'. No, kad sam bolje pogledao, vidio sam da na semaforu stoji vrijeme 58.91", izjavio je Kitajima.

Srebro je pripalo Norvežaninu Alexanderu Dale Oenu, koji je svojoj domovini donio prvu plivačku olimpijsku medalju. Broncu je osvojio Francuz Hugues Duboscq.

U finalu na 100m leptir zlato je osvojila Australka Libby Trickett s rezultatom 56.73 sekunde, te je za samo 12 stotinki bila sporija od osam godina starog svjetskog rekorda Nizozemke Inge de Bruijn.

"Uoči finala bila sma strašno nervozna, mislila sam da ću povraćati. No, kad sam stala na startno postolje odjednom sam se smirila. Na kraju sam ostvarila više negoli što sam mogla sanjati, zlato i osobni rekord", kazala je Libby Trickett.

Srebro je pripalo Amerikanki Christine Magnuson, a bronca još jednoj Australki Jessicah Schipper.

U finalu utrke na 400m slobodno veliko izenađenje priredila je Britanka Rebecca Adlington. Na posljednjem okretu Adlington je bila tek četvrta, ali je odličnim finišom osvojila zlato sa vremenom 4:03.22. Bila je sedam stotinki brža od Amerikanke Katie Hoff, koja je slovila za glavnu favoritkinju.

Broncu je osvojila još jedna Britanka Joanne Jackson.

Odlična Kirsty Coventry iz Zimbabvea u polufinalu utrke na 100m leđno plivala je 58.77 sekundi, te je za 20 stotinki popravila svjetski rekord kojeg je u srpnju postavila Natalie Coughlin na američkim kvalifikacijama.

"Uoči polufinala nije mi bilo ni na kraj pameti da mogu srušiti svjetski rekord, samo sam željela otplivati dobru utrku. No, izgleda da su moje pripreme za OI bile idealne, a imam i veliku pomoć roditelja i svog dečka, koji su ovdje sa mnom", kazala je Kirsty Coventry, koja je dan ranije osvojila srebro na 400m mješovito.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene